Αύξησε τη συμμετοχή του στις ελληνικές εξαγωγές (μερίδιο συμμετοχής 17,9%) ο τομέας των τροφίμων-ποτών, περιορίζοντας πλέον στην 3η θέση την κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση, που κυριαρχούσαν ως το 2004, σύμφωνα με στοιχεία Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ για την περίοδο 2001-2005. Η πρωτιά των εξαγωγών ανήκει στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά (μερίδιο συμμετοχής στις εξαγωγές του τομέα 20,5%) και έπονται καρποί και νωπά φρούτα (18,3%), λίπη και έλαια (15,3%) και ιχθυηρά (12,8%). Στα γαλακτοκομικά την πρώτη θέση κατέλαβε η φέτα (54,7%).

Τη «μερίδα του λέοντος» στις ελληνικές εξαγωγές, με συνολικό ποσοστό 17,9%, κατέχει ο κλάδος των τροφίμων-ποτών, περιορίζοντας πλέον στην 3η θέση την κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση, οι οποίες κυριαρχούσαν μέχρι και το 2004. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, για τη χρονική περίοδο 2001-2005.

Στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι ελληνικές εισαγωγές ακολούθησαν αυξητική πορεία, ενώ στον αντίποδα οι εξαγωγές των περίπου 1.400 επιχειρήσεων του κλάδου σημείωσαν αύξηση μόνο το 2003 και το 2005, καταγράφοντας μέση ετήσια άνοδο της τάξεως του 2,4%. Έτσι το εμπορικό ισοζύγιο του εν λόγω κλάδου παραμένει ελλειμματικό, αν και στη διάρκεια του 2005 οι επιδόσεις ήταν θετικές και το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 19,9%.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο κλάδος κατέχει τη 2η θέση, με μερίδιο 21,1% στο σύνολο των εξαγωγών της Περιφέρειας και 5,3% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας. Οι πρώτες χώρες σε εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη χώρα μας, με αυξανόμενη συμμετοχή, ήταν το 2005 η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Αντίθετα, στην κορυφή της λίστας των χωρών προορισμού των ελληνικών τροφίμων και ποτών ήταν η Ιταλία με μερίδιο 22,7% και η Γερμανία με 16,8%, καταγράφοντας ρυθμό αύξησης 6,6% η πρώτη και 1,9% η δεύτερη. Ακολουθούν το Ην. Βασίλειο, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Κύπρος.

Η πρωτιά των εξαγωγών ανήκει στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά (μερίδιο συμμετοχής στις εξαγωγές τροφίμων-ποτών 20,5%) και έπονται οι καρποί και τα νωπά φρούτα (18,3%), τα λίπη και τα έλαια (15,3%) και τα ιχθυηρά (12,8%). Στα γαλακτοκομικά, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρώτη θέση κατέλαβε η φέτα, με μερίδιο 54,7% και μέση ετήσια αύξηση 7,2% την περίοδο 2001-05.