Αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και καρπών προς τη Βουλγαρία διαπίστωσε στην ετήσια έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που εδρεύει στη Σόφια.Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου, το 2021 οι συνολικές εξαγωγές φρούτων και καρπών προς τη χώρα της Βουλγαρίας διαμορφώθηκαν σε €86.744.134, αποτελώντας το 4,4% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, μπορούμε με ασφάλεια και σαφήνεια να μιλήσουμε για μια μεγάλη αύξηση, της τάξης του
28,72%, συγκριτικά με τις ελληνικές εξαγωγές των ίδιων προϊόντων το 2021.Αφενός οι ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί υπήρξαν δραστήριοι στο να… ανοίγουν πόρτες προς Βουλγαρία και βορειοανατολική Ευρώπη γενικότερα, φθάνοντας σε Πολωνία, Μολδαβία, μέχρι και Λευκορωσία. Αφετέρου, η μείωση που καταγράφηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν λογικό να αποκλιμακωθεί. Το θετικό για τα συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα είναι ότι το κλίμα «γύρισε» γρήγορα και η ζήτηση αυξήθηκε. Μέσα στα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα προς Βουλγαρία βρίσκονται οι νωπές φράουλες, η μπύρα και οι επιτραπέζιες ελιές.

Οι προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Βουλγαρία
Εξάλλου, η βουλγαρική αγορά, ως γειτονική και αναπτυσσόμενη, παρουσιάζει αξιόλογες δυνατότητες απορρόφησης της ελληνικής εξαγωγικής παραγωγής. Οι κυριότεροι παράγοντες της απορροφητικότητας αυτής εντοπίζονται στο μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, στην πολιτισμική και γεωγραφική εγγύτητα των χωρών μας, στον αυξανόμενο αριθμό των Βούλγαρων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και γνωρίζουν τα προϊόντα της χώρας, αυξάνοντας το κύρος τους εντός Βουλγαρίας.Συν τοις άλλοις, τόσο η αγοραστική δύναμη των Βούλγαρων, όσο και η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση αυξάνονται σταδιακά την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Ελλάδα εξάγει ήδη στη Βουλγαρία μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, περίπου 2.500 βιομηχανικά και 400 αγροτικά, εκ των οποίων τρόφιμα και ποτά, όπως οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, έλαια, ζάχαρα και ζαχαρώδη προϊόντα, παρασκευάσματα διατροφής, ιχθυηρά, αναψυκτικά κι ακόμη, μπύρες, κρασί και αποστάγματα, όπως ούζο και τσίπουρο.

Υψηλή ζήτηση γαλακτοκομικών, τυροκομικών προϊόντων και ελαιολάδου από τη βουλγαρική αγορά
Στη Βουλγαρία κυκλοφορούν γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, αλλά και ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες βουλγαρικές για το διευρυμένο φαινόμενο παραβάσεων σε προϊόντα που χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις παραπάνω ενδείξεις, για διακίνηση και πώληση σχετικών προϊόντων.Πράγματι, πολλά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ απολαμβάνουν ευρείας αναγνώρισης από τους Βούλγαρους καταναλωτές αλλά και από τις τοπικές υπηρεσίες εστίασης, με έμφαση σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, οίνους και αποστάγματα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σε προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα προϊόντα παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των εξαγωγών, αφενός λόγω ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα και αφετέρου ως συνέπεια της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του μέσου Βούλγαρου καταναλωτή, που αυξάνει τη ζήτησή τους.Πάντως, κυριότεροι παράγοντες της απορροφητικότητας των ελληνικών τροφίμων από τη βουλγαρική αγορά αποδίδονται στο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων με αντικείμενο το τρόφιμο στη γειτονική χώρα, στην πολιτισμική και γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών, στον αυξανόμενο αριθμό Βούλγαρων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και στο καλό όνομα που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα
στη βουλγαρική αγορά.

Ελληνικές επενδύσεις τροφίμων στη Βουλγαρία
Για την αύξηση των εξαγωγών των παραπάνω προϊόντων από Ελλάδα προς Βουλγαρία, σύντομα αναμένεται ανάμειξη του οργανισμού Enterprise Greece Invest and Trade. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία δε λείπουν: Την τρέχουσα περίοδο η Loulis Food Ingredients (τέως Μύλοι Λούλη), υλοποιεί επένδυση κατασκευής σιλό δημητριακών, χωρητικότητας 7.000 τόνων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη Μποζουρίστε, στην πρωτεύουσα Σόφια, μέσω της βουλγαρικής θυγατρικής της, Loulis Mel – Bulgaria EAD.
Αντίστοιχα, οι εισαγωγές της Ελλάδας από Βουλγαρία, σε ό,τι αφορά την επιμέρους κατηγορία των τροφίμων, επικεντρώθηκαν το 2021 σε δημητριακά, λάδι ηλιοτροπίου, καλαμπόκι, έλαια και ζάχαρη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter