Η εταιρία ΑΦΡΟΔΙΤΗ Α.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1983 από το Θωμά Σεμερτζίδη, έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο και ανήσυχο. Το έργο του πατέρα της συνεχίζει η Κυριακή Σεμερτζίδου, προωθώντας εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η εταιρία ΑΦΡΟΔΙΤΗ Α.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1983 από το Θωμά Σεμερτζίδη, έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο και ανήσυχο. Το έργο του πατέρα της συνεχίζει η Κυριακή Σεμερτζίδου, προωθώντας εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σήμερα η επιχείρηση έχει αποκτήσει 7 καταστήματα λιανικής, τα οποία είναι εφοδιασμένα με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και λειτουργούν όλα με υπερσύγχρονα ταμεία scanning από το 1998 τα παλαιότερα και από την ίδρυσή τους όλα τα νέα. Έχει ξεκινήσει διαδικασία απόκτησης ISO 9002 και οργανώνει τη δομή της έτσι ώστε να μπορέσει να αυξήσει τα καταστήματά της χωρίς λειτουργικά προβλήματα. Για την ανάπτυξη της εταιρίας μας μίλησε η κα Κυριακή Σεμερτζίδου.

“Η επιχείρηση έχει καταστήματα “εξυπηρέτησης γειτονιάς”. Αυτό τα λέει όλα.” Μας είπε η κα Σεμερτζίδου. Οι καταναλωτές σήμερα είναι ενημερωμένοι, είναι απαιτητικοί, λόγω της μεγάλης προσφοράς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται υπομονή, σεβασμός και εκτίμηση προς αυτούς για να κτιστεί μια γερή σχέση. Οι πελάτες της εταιρίας ξέρουν πως θα βρουν σ' αυτήν φιλική και πραγματικά οικογενειακή ατμόσφαιρα, το έχουν μάθει και το λαμβάνουν καθημερινά. Το σλόγκαν “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”, όσο παλιό κι αν ακούγεται, εξακολουθεί να ισχύει στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ Α.Ε.Ε., ακόμα κι όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι έτσι.

Ο Έλληνας καταναλωτής χρειάζεται μια ολοκληρωμένη, συνεχή και συνεπή εξυπηρέτηση σήμερα. Κατά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό το θέμα καλύπτεται από το προσωπικό της εταιρίας. Άρα λοιπόν εξακολουθώ να πιστεύω προσωπικά πως όσο κι αν εξελιχθεί η αγορά, ο παράγων άνθρωπος παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της εταιρίας. Σαφώς μόνο του δεν επαρκεί, είναι όμως απαραίτητο στοιχείο στο μίγμα σχέσεων σε συνδυασμό με τους προμηθευτές και την εσωτερική οργάνωση της εταιρίας.

Ένταση ανταγωνισμού και λύσεις

Είναι δεδομένη πλέον η αυξανόμενη με τα χρόνια ένταση του ανταγωνισμού. Την άποψή της για το θέμα διατυπώνει η κα Σεμερτζίδου. “Η μοναδική λέξη που μου έρχεται στο μυαλό αυτόματα μόλις ακούσω τη λέξη “ανταγωνισμός” είναι “αμείλικτος”. Η πόλη μας, πόλος έλξης για τα Βαλκάνια, βάλλεται από παντού. Τα δεδομένα στο ελληνικό λιανεμπόριο αλλάζουν με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Παρατηρείται “συγκέντρωση αγοράς”, η οποία πιστεύω πως θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας και θα αναδειχθούν μονοπωλιακά καθεστώτα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ΚΕΑΠ, ο μεγαλύτερος εμπορικός κολοσσός, αποτελεί αμυντικό μηχανισμό όπως ήταν παλαιότερα ή και σήμερα ακόμη οι προμηθευτικοί οργανισμοί. Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα συνοδευτεί και από ισχυρές συγκρούσεις και ότι ο ανταγωνισμός θα επιδεινωθεί.

Ιδιαίτερα φέτος, σ' αυτή την καθοριστική περίοδο που διανύει ο κλάδος μας, πιστεύω πως όλες οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις με όλους, αναζητώντας νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα επιτελεία όλων των ομίλων. Η αναζήτηση νέων συμμαχιών λαμβάνει διάσταση τελευταίας γραμμής άμυνας λίγο πριν την επέκταση των μεγαθηρίων στην εγχώρια αγορά. Στην περίπτωση όμως αυτή του συνασπισμού των εταιριών, θα πρέπει να μην υπάρχει ευκαιριακός χαρακτήρας αλλά βάθος χρόνου, προοπτικής και ανάπτυξης.

Η εταιρία ΑΦΡΟΔΙΤΗ Α.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1983 από το Θωμά Σεμερτζίδη. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας ήταν η χονδρική πώληση σε μικρά σημεία στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην Καβάλα. Από το 1995 ασχολείται οριστικά με τα σούπερ μάρκετ απ' όπου ξεκίνησε και η ανάπτυξή της.

Η ανάπτυξη της εταιρίας ξεκίνησε το 1995 ανοίγοντας το 2ο κατάστημά της στην Καλαμαριά και στην οδό Χαιριανών 1 με Χαλδιάς γωνία. Το 1997 ανοίγει το 3ο κατάστημα στο Βυζάντιο Θεσσαλονίκης και στην οδό Περικλέους 46.

Το 1998 ανοίγει το 4ο κατάστημα στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης και στην οδό Καρακάση 92, όπου λειτουργεί από τότε και η κεντρική αποθήκη της εταιρίας. Την ίδια χρονιά προστίθεται και το 5ο κατάστημα από εξαγορά στην οδό Κρώμνης 38 στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης.

Το Δεκέμβριο του 1999 απέκτησε το 6ο κατάστημα στην οδό Κηφισίας 12 με Αθ. Νάλτσα 16 στην Κηφισιά Θεσσαλονίκης και τον Ιανουάριο του 2000 το 7ο κατάστημα στην οδό Γρ. Λαμπράκη 154 με Κεραμεικού γωνία στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ο τζίρος της εταιρίας σε ετήσια βάση, υπολογίζοντας και τα δύο τελευταία καταστήματα, ανέρχεται στα 2,8 δισ. δρχ.