Σημαντικά αυξημένος αναμένεται να «κλείσει» το 2008 ο τζίρος της Αφοί Βερόπουλοι ως αποτέλεσμα της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής της και των αλλαγών που επήλθαν στην πολιτική μάρκετινγκ της εταιρείας. Στελέχη της δήλωσαν στο «σελφ σέρβις» ότι, παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς, η Αφοί Βερόπουλοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς, που σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται στο 8,5%, σε σχέση με το 2007. ‘Οπως επισημαίνουν, φέτος η εταιρεία λειτούργησε με μεγάλη αυτοσυγκράτηση, σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή της πολιτική, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να μην επιδράσουν αισθητά στην εξέλιξη του τζίρου της.

Σημαντική κρίνεται και η συμβολή των τεσσάρων νέων καταστημάτων της, που λειτούργησαν στη διάρκεια του έτους. Σε ενοποιημένη βάση, η εταιρεία παρουσιάζει εντονότερους ρυθμούς, κυρίως λόγω της επέκτασης του δικτύου της στη Σερβία. ‘Οσο για τη Χαλκιαδάκης, ο τζίρος της φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει ανοδικά σε επίπεδα υψηλότερα του 10%.

Ανάπτυξη 40% στη Σερβία!

Σε ό,τι αφορά στην παρουσία του ομίλου στη Σερβία, το 2008 οι ρυθμοί ανάπτυξης κινήθηκαν άνω του εντυπωσιακού 40%, με καθοριστική τη συμβολή του νέου, τέταρτου κατά σειρά, καταστήματος της εταιρείας στην πόλη του Βελιγραδίου. ‘Oσο για τα επόμενα Super Vero του ομίλου, μάλλον θα καθυστερήσουν να ανοίξουν. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι σε αριθμό θα είναι δύο και ότι θα λειτουργήσουν το 2009. Ωστόσο, πριν από την αλλαγή του έτους διαπιστώθηκε ότι ο απαιτούμενος χρόνος θα είναι μεγαλύτερος. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, τα δύο Super Vero θα εγκαινιαστούν το 2010, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η εποχή.

Στελέχη του ομίλου δήλωσαν ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην κρίση που πλήττει και τη σερβική αγορά, αλλά σε «προβλήματα διαδικαστικού χαρακτήρα», όπως αυτά που συνηθίζονται στη γειτονική χώρα.

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο όμιλος καταγράφει ανάπτυξη με ρυθμούς σαφώς χαμηλότερους από εκείνους στη Σερβία, όχι μόνο διότι φέτος δεν εγκαινίασε κάποια νέα μονάδα, αλλά γιατί η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα επηρέασε την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και κυρίως τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Για την ανάπτυξή του στα Σκόπια ο όμιλος προσβλέπει στο 2009, οπότε θα λειτουργήσει το μεγάλο εμπορικό κέντρο, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου έχει κυριολεκτικά επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου. Για την ιστορία, η σχετική διαδικασία ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν ο όμιλος, συμμετέχοντας σε απανωτούς και μάλιστα επεισοδιακούς διαγωνισμούς, διεκδίκησε και τελικά απέκτησε το προνομιακό οικόπεδο, στο οποίο σήμερα κτίζονται οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν το εμπορικό κέντρο. Μένει να φανεί ποια θα είναι η απόδοσή του εν μέσω διεθνούς κρίσης, όταν αρχίσει να υποδέχεται το κοινό.

Περιορίζονται οι επιθετικές κινήσεις

Σήμερα, ο όμιλος Βερόπουλος λειτουργεί 220 καταστήματα, από τα οποία τα 208 βρίσκονται στην Ελλάδα. Στις μονάδες αυτές περιλαμβάνονται και τα 12 καταστήματα της εξαγορασθείσας Τροφίνο.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στελέχη του ομίλου δηλώνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν στο μέλλον νέες εξαγορές, επισημαίνοντας ότι η κρίση, που αργά αλλά σταθερά επιδρά και στην εγχώρια αγορά, υποχρεώνει τη διοίκηση του ομίλου να περιορίσει τις επιθετικές κινήσεις της. «Πλέον, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι εφεξής ο όμιλος θα περιορίσει τη διάθεση κεφαλαίων για τη δημιουργία νέων καταστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών. Φέτος, παρεμβάσεις αναβάθμισης έγιναν συνολικά σε 15 μονάδες της Αφοί Βερόπουλοι. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν για το 2009.