Ταχύτερη ανάπτυξη στις αγορές της Σερβίας και των Σκοπίων σχεδιάζει ο όμιλος Βερόπουλος μετά την επιτυχημένη λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ταχύτερη ανάπτυξη στις αγορές της Σερβίας και των Σκοπίων σχεδιάζει ο όμιλος Βερόπουλος μετά την επιτυχημένη λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το Super Vero του Βελιγραδίου αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και απόλυτα συντονισμένες ενέργειες σε μία χώρα με εμφανή ακόμη τα σημάδια από τον πρόσφατο πόλεμο στην οικονομία της, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό, η ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ πέτυχε τη δημιουργία της πρώτης μονάδας στη σερβική πρωτεύουσα, ενώ πλέον ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, ώστε να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία της στον άξονα Ελλάδα-FYROM-Σερβία, με νέα καταστήματα στις πρωτεύουσες των δύο γειτονικών χωρών. Το σχετικό πλάνο προβλέπει την ίδρυση δύο νέων εμπορικών μονάδων, ενώ, όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται, τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου δεν περιλαμβάνουν ανοίγματα σε άλλες χώρες εντός της επόμενης πενταετίας. Σήμερα, εκτός των ελληνικών συνόρων, ο όμιλος διαθέτει έξι καταστήματα στη FYROM και ένα στη Σερβία.

Τα εγκαίνια στο Βελιγράδι

Στις 13 Δεκεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του στο πελατειακό κοινό το Super Vero του Βελιγραδίου. Τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του –Σάββατο και Κυριακή 14 και 15 του μηνός– τις εγκαταστάσεις του καταστήματος επισκέφθηκαν χιλιάδες Σέρβοι καταναλωτές, προκειμένου να γνωρίσουν τη διαφορετικότητα ενός σύγχρονου υπερκαταστήματος λιανικής πώλησης. Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία του ομίλου, το καλάθι των Σέρβων προέκυψε σχετικά μικρό. Οι πωλήσεις των δύο πρώτων 24ώρων ήταν υποδεέστερες των προβλέψεων που είχαν αρχικά γίνει, γεγονός το οποίο αποδόθηκε τόσο στις συνήθειες των Σέρβων όσο και στο αδιαχώρητο το οποίο δημιουργήθηκε εντός του καταστήματος, αλλά και στην απειρία των υπαλλήλων που απασχολήθηκαν στα ταμεία.

Το αδιαχώρητο επικράτησε και την ημέρα των εγκαινίων, οπότε είχαν κληθεί να γνωρίσουν τους χώρους της νέας μονάδας εκπρόσωποι της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας της Σερβίας και της Ελλάδας. Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας, κ. Σλάμπονταν Μιλιοσαλιεβλίεβιτς και ο Έλληνας πρέσβης στο Βελιγράδι, κ. Σπινέλης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας κ. , καθώς και πλήθος τοπικών προμηθευτών της ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ.

Στελέχη της εταιρείας αναφερόμενα στις σχέσεις του ομίλου με τους Σέρβους προμηθευτές υπογράμμισαν ότι απαιτήθηκε μεγάλο διάστημα σκληρής προετοιμασίας ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τις μεταξύ τους συναλλαγές. Όσο για τις ετήσιες συμφωνίες, τόνισαν ότι στη Σερβία εξασφαλίζουν υψηλότερο mark up, αλλά χαμηλότερες παροχές, σε όσους βέβαια προμηθευτές είναι γνωστές αυτές οι πρακτικές. Ωστόσο εκτιμάται ότι με την πάροδο του χρόνο η συνεργασία του Super Vero με τους τοπικούς επιχειρηματίες θα ομαλοποιηθεί αισθητά, φθάνοντας περίπου στα επίπεδα της ελληνικής αγοράς.

Ποιο είναι το Super Vero

Υπενθυμίζεται ότι το κατάστημα της ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ στο Βελιγράδι στεγάζεται σε κτηριακό συγκρότημα έκτασης 6.500 τ.μ., όπου το σούπερ μάρκετ καταλαμβάνει τα 3.200 τ.μ. Η υπεραγορά διαθέτει 300 θέσεις parking, 14 ταμειακές μηχανές, απασχολεί 160 υπαλλήλους, ενώ οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ.

Στο κτηριακό συγκρότημα του Βελιγραδίου φιλοξενούνται 21 καταστήματα shop in shop. Εξ αυτών ελληνικών συμφερόντων είναι μόνο η ALPHA BANK, ενώ ως ισχυρά τοπικά ονόματα παρουσιάζονται οι COM TRADE, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, και ITM Group, εταιρεία holding με δράση μεταξύ άλλων στις ηλεκτρονικές συσκευές και στα sports ware (Fila). Ως shop in shop μονάδες λειτουργούν επίσης καταστήματα τα οποία διαθέτουν προϊόντα όπως λουλούδια, παπούτσια, φωτογραφικά είδη, φάρμακα, καθώς και εφημερίδες και ψιλικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα στοιχεία που αφορούν τα προϊόντα τα οποία διακινούνται από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με αυτά, το 75% των κωδικών έχουν προέλευση την τοπική αγορά της Σερβίας και το υπόλοιπο 25% προέρχεται από τρίτες χώρες, καθώς και από την Ελλάδα. Μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων περιλαμβάνονται και οι private label ετικέτες, οι οποίες βάσει των πρώτων εκτιμήσεων θα εξασφαλίσουν το 10% του τζίρου. Πρόκειται για κωδικούς Spar και Vero, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου θα εμπλουτιστούν περαιτέρω.