Χρονιά συντήρησης των πωλήσεων και ανοίγματος των πρώτων καταστημάτων της στην Αθήνα είναι το 2021 για την αλυσίδα SYN.KA Super Market του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης. Ο συνεταιρισμός ήδη δοκιμάζει τα δύο πρώτα καταστήματά του στην Αθήνα, που λειτουργούν υπό καθεστώς franchise, προερχόμενα από το δίκτυο Spar. Η επέκτασή του στην πρωτεύουσα θα έχει συνέχεια, εφόσον μελετηθεί η αποδοτικότητά τους και δημιουργηθούν οι απαιτούμενες δομές για τη υποστήριξη του σχετικού εγχειρήματος της κρητικής αλυσίδας. ΤΟΥ

Για την κάλυψη των σχετικών αναγκών έχει ήδη δρομολογηθεί η οργάνωση κεντρικής αποθήκης του συνεταιρισμού στην Αθήνα, η οποία θα καλύπτει και τις ανάγκες των καταστημάτων SΥΝΚΑ που δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου. Με την εν λόγω δομή ο συνεταιρισμός θα λειτουργεί συνολικά τρεις κεντρικούς αποθηκευτικούς χώρους. Ο πρώτος βρίσκεται στην έδρα του, την Κρήτη, και ο δεύτερος στην Κέρκυρα, όπου επεκτάθηκε σχετικά πρόσφατα κατόπιν εξαγοράς της Γαλαξίας ΑΕ Αλυσίδας Καταστημάτων Δήμητρα Μάρκετς και της Μαρκάτο ΑΕ Αλυσίδας Καταστημάτων.

Παράλληλα με την ανάληψη δράσης στην Αθήνα, τον Αύγουστο φέτος η SYNKA εγκαινίασε ένα νέο σούπερ μάρκετ στη Μήλο. Πλέον ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Κρήτης έχει ένα δίκτυο συνολικά 71 εταιρικών καταστημάτων και 6 franchise (τεσσάρων στην Κρήτη και τώρα δύο στην Αθήνα). Το δίκτυο αυτό του εξασφάλισε πέρυσι έναν τζίρο της τάξης των 223 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η δυναμική των ετήσιων εσόδων της αλυσίδας, όπως εκτιμά η διοίκησή της, θα τείνει στα 230 εκατ. ευρώ φέτος και την επόμενη χρονιά, δίχως τον υπολογισμό της συμμετοχής των νέων καταστημάτων, που πρόκειται να εγκαινιαστούν ως τα τέλη του 2022.

Διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης του τζίρου  
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μεγεθών της SYNKA, ειδικότερα την περίοδο του φετινού καλοκαιριού και κυρίως τον Αύγουστο, οι επιδόσεις του δικτύου της πλησίασαν το επίπεδο του 2019, ωθούμενες από την τόνωση της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, λίαν θετικός για τις πωλήσεις της αποδείχθηκε και ο Ιούλιος, ενώ ανοδικά κινήθηκε κι ο Ιούνιος. Σε γενικές γραμμές ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της κατέγραψε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Όμως, παρά τη υψηλή επίδοση της SYNKA τη θερινή σεζόν ο ετήσιος κύκλος εκτιμάται ότι θα κλείσει με οριακή άνοδο, δεδομένου ότι φέτος ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποτέλεσαν για την αλυσίδα μήνες σταθεροποίησης των μεγεθών της, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος εξελίχθηκαν πτωτικά, δεδομένων των υψηλότατων επιδόσεων κατά τους αντίστοιχους μήνες του 2020, ενώ τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αναμένεται μεν θετική τάση πωλήσεων, αλλά χωρίς την ένταση του καλοκαιριού. Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου, όπως εκτιμάται, θα εξελιχθούν έντονα πτωτικά, επίσης λόγω των υψηλότατων επιδόσεων του τελευταίου διμήνου πέρυσι συνεπεία της επιβολής του lockdown. Σημειώνουμε, πάντως, ότι από τις 25 Μαΐου φέτος ο τζίρος του δικτύου του SYNKA σταθεροποιήθηκε ανοδικά.

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει τις πωλήσεις της SYNKA φέτος είναι οι έντονες κατά τόπους αποκλίσεις στην εξέλιξη των μεγεθών, καθώς τα έσοδά της στην εξέλιξη του χρόνου εμφανίζουν διαφορετική εικόνα σε Κρήτη, Κέρκυρα και νησιά του Αιγαίου.
Τα στελέχη του συνεταιρισμού εκτιμούν ότι το 2022 θα εξελιχθεί θετικά για το δίκτυο καταστημάτων SYNKA. Προβληματίζονται, ωστόσο, για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, επιδεινώνοντας την επιδημιολογική κατάσταση ιδιαίτερα της Κρήτης, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο δυναμικό του συνεταιρισμού.