Πρόσφατα το IAB Hellas, ο επίσημος φορέας των εταιρειών που καταπιάνονται με όλες τις μορφές του digital και interactive marketing, συνέταξε το Affiliate Marketing Handbook. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή αυτού του oδηγού, ο οποίος δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εταιρείες ForestView και Linkwise, «δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Affiliate Marketing –εδώ και πολλά χρόνια– ως ένα από τα βασικά τους κανάλια online επικοινωνίας».

Πράγματι, το Affiliate Marketing θεωρείται πλέον και στη χώρα μας ένα πολύτιμο εργαλείο online προώθησης. Τι ακριβώς είναι, όμως, και πώς μπορεί να εξελιχτεί σε ένα επικερδές κανάλι πωλήσεων για κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των FMCG;

Πώς λειτουργεί το Affiliate Marketing Αυτό που χαρακτηρίζει το Affiliate Marketing και, εν τέλει, αποτελεί το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι βασίζεται στο μοντέλο πληρωμής CPA (Cost per Action). Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο διαφημιζόμενος πληρώνει αποκλειστικά με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Με άλλα λόγια, το οικονομικό ρίσκο είναι μηδενικό. Η διαδικασία είναι απλή: έστω ότι είστε ένα FMCG brand με online παρουσία. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε τον στόχο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας από τους εξής:

  • Πωλήσεις στο online κατάστημα
  • Απόκτηση νέων μελών για το newsletter σας
  • Προσθήκη νέων fans στη σελίδα σας στο Facebook
  • Συμμετοχή χρηστών σε διαγωνισμό
  • Downloading μιας εφαρμογής

Στη συνέχεια, καλείστε να ορίσετε την προμήθεια με την οποία θα ανταμείψετε τους Affiliates για κάθε ολοκληρωμένη ενέργεια, έχοντας βεβαίως υπόψη ότι όσο πιο ελκυστική είναι αυτή η προμήθεια, τόσο περισσότεροι Affiliates θα σπεύσουν να την προωθήσουν. Από κει και πέρα, αναλαμβάνουν δράση οι Affiliates, οι οποίοι επί της ουσίας λειτουργούν ως online μεταπωλητές της επιχείρησής σας. Αν κάνουν καλά τη δουλειά τους και φέρουν αποτελέσματα, θα βγουν και αυτοί κερδισμένοι. Αν όχι, τότε δεν θα επιβαρυνθείτε οικονομικά. Τόσο απλά.

Το Affiliate Marketing στην Ελλάδα
Πριν λίγους μήνες η ForestView, η Performance Marketing εταιρεία του Ομίλου TDG, σε συνεργασία με τη Focus Bari, διενήργησε την πρώτη πανελλαδική έρευνα για το Affiliate Marketing. Ο στόχος ήταν, μεταξύ άλλων, η καταγραφή και ανάλυση της σημερινής εικόνας της αγοράς, καθώς και η αποτύπωση του προφίλ των Ελλήνων Affiliates. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέστησαν σαφές ότι το Affiliate Marketing είναι μία πολύ ανερχόμενη αγορά, η οποία καλύπτει ευρύ φάσμα πελατών και, από τους Affiliates και τα διαθέσιμα Δίκτυα, μέχρι τους διαφημιζόμενους και τους καταναλωτές, προσφέρει απτά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εξ ου και η πεποίθηση του 72% των ερωτηθέντων ότι το ελληνικό Affiliate Marketing θα εξακολουθήσει να διαγράφει ανοδική τροχιά και στο μέλλον.

Το προφίλ των Affiliate Marketers
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη πλειονότητα των Affiliates (το 81%) διαθέτουν ακαδημαϊκή μόρφωση και κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ το 54% ασχολούνται καθημερινά με το Affiliate Marketing. Ο μέσος Affiliate «τρέχει» 8,2 καμπάνιες το μήνα και τα μηνιαία έσοδά του από την ενασχόλησή του με το Affiliate Marketing ανέρχονται στα 567 ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί –το 22%– για τους οποίους το Affiliate αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Οι συγκεκριμένοι έχουν μέσα μηνιαία έσοδα που αγγίζουν τα 1.700 ευρώ –-εκ των οποίων το 33% επανεπενδύεται για την προώθηση των Μέσων τους– διαθέτουν κατά μέσο όρο 15,2 σελίδες στο Facebook, 10,6 ιστοσελίδες και 4,9 blogs. Τέλος, το 78% εξ αυτών δηλώνουν αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από την ενασχόλησή τους με το Affiliate Marketing.

Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους
Ο τύπος καμπάνιας που προτιμούν οι Affiliates αφορά στην πληρωμή ανά κλικ, ενώ ακολουθούν η πληρωμή ανά action και οι καμπάνιες στις οποίες η αμοιβή των Affiliates είναι σε ποσοστό προμήθειας επί των πωλήσεων. Όσο για τα κύρια κριτήρια επιλογής καμπανιών, αυτά είναι η ελκυστικότητα του προϊόντος προς τον καταναλωτή, το ποσό της προμήθειας και το κύρος-εγκυρότητα του διαφημιζόμενου.

Προϊοντικές κατηγορίες που αξιοποιούν το Affiliate Marketing
Το Affiliate Marketing είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο. Ποιες είναι, ωστόσο, οι προϊοντικές κατηγορίες που επωφελούνται περισσότερο από το Affiliate Marketing; Στην πρώτη θέση δεσπόζει η κατηγορία των Ηλεκτρονικών Προϊόντων, με αυτές του Τουρισμού και της Ένδυσης- Υπόδησης να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Αντιθέτως, η κατηγορία των FMCG βρίσκεται αρκετά πιο πίσω, στην 7η θέση της λίστας. Μήπως, λοιπόν, το γεγονός ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν αξιοποιήσει όσο θα μπορούσαν αυτό το εργαλείο, συνιστά μοναδική ευκαιρία για τους πιο «τολμηρούς»;

Οι συμβουλές του ειδικού Χάρη στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του, το Affiliate Marketing αποτελεί μία εξαιρετική λύση. Πού πρέπει να δώσετε όμως μεγαλύτερη έμφαση, ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από την ένταξη του στο marketing mix σας; Η Μάγδα Μαραγκουδάκη, Country Manager της ForestView, συμβουλεύει να εξασφαλίζετε καλά περιθώρια κέρδους για τους Affiliates, να έχετε ξεκάθαρους όρους πληρωμής και να επιβραβεύετε τους πλέον αποτελεσματικούς συνεργάτες σας. Τι άλλο; Να μην αμελείτε το δημιουργικό της καμπάνιας, το οποίο θα πρέπει να έχει το κατάλληλο call-to-action, να ανανεώνεται συχνά και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε Affiliate.

Αντί επιλόγου
Με το Διαδίκτυο να αποτελεί πια κάτι σχεδόν αυτονόητο για την πλειονότητα των Ελλήνων, ήταν λογικό να αυξηθούν τα τελευταία χρόνια σημαντικά οι διαφημιζόμενοι οι οποίοι επενδύουν όλο και πιο πολύ στο Online. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του IAB Hellas για τους πρώτους 9 μήνες του 2013, ο κλάδος του Retail παρουσίασε αύξηση στην online display διαφημιστική δαπάνη κατά 36% σε σχέση με πέρυσι. Γνήσιο «τέκνο» του Διαδικτύου, το οποίο ελαχιστοποιεί το ρίσκο και προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα, δικαιοσύνη και διαφάνεια, το Affiliate Marketing είναι δεδομένο ότι θα εξακολουθήσει να απορροφά αυξημένα διαφημιστικά κονδύλια, ενώ καθημερινά νέες εταιρείες θα σπεύδουν να εγκαινιάσουν το δικό του πρόγραμμα.

Εσείς ακόμα το σκέφτεστε;