Μια νέα σειρά από χαλλούμια συστήνει στο καταναλωτικό κοινό η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων Αχναγάλ, η οποία ιδρύθηκε το 1977 από τον Λευτέρη Ελευθερίου και έχει έδρα της το Δασάκι της Άχνας. Σε δηλώσεις του στο Retail, o εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, Άγγελος Ελευθερίου, ανέφερε ότι η Αχναγάλ, σεβόμενη τις γαστρονομικές παραδόσεις της Κύπρου και με αφορμή την παγκύπρια πλέον επέκταση των προϊόντων της, αποφάσισε να επανασυστήσει στους Κύπριους καταναλωτές το παραδοσιακό χαλλούμι.

Ορμηδιώτικο, αιγινό, διπλωμένο
Αιχμή του δόρατος, το Ορμηδιώτικο χαλλούμι, με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα, το οποίο παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και με τεχνική διαφορετική από τη συνηθισμένη, που παράγεται το χαλλούμι, η οποία αναπτύχθηκε στη περιοχή της Ορμήδειας. Ακολουθεί το αιγινό χαλλούμι, που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα.

Ιστορικά, το κατσικίσιο χαλούμι αναπτύχθηκε, κυρίως, σε ορεινές περιοχές του νησιού, όπου η μορφολογία του εδάφους συντέλεσε στην παρουσία της αίγας. Τέλος, η εταιρεία επαναλανσάρει στην αγορά το παραδοσιακό διπλωμένο χαλλούμι, που συναντάμε σε όλη την Κύπρο και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα.