Το λιανεμπόριο του μέλλοντος, που θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις νέες τεχνολογίες, όπως και τον καταναλωτή του μέλλοντος, που θα μιλά άπταιστα τη γλώσσα των νέων τεχνολογιών, περιγράφει στη συνέντευξή του στο «σελφ σέρβις» ο κ. Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης, General Manager και Co-Founder της iQom. Τονίζει ότι οι τεχνολογίες θα επηρεάσουν καθοριστικά και αυξητικά τα επόμενα χρόνια το branding των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτηρίζει την τεχνολογία ψηφιακό βοηθό των εργαζομένων στα δίκτυα λιανικής και υπογραμμίζει την ανάγκη και τη σπουδαιότητα της πολυκάναλης συμβατότητας των εφαρμογών.
O συνομιλητής μας, απαντώντας στην έναρξη της συζήτησής μας στην ερώτηση σχετικά με το ποιες είναι εντέλει οι τεχνολογίες που θα καθορίσουν το μέλλον της λιανικής και γιατί, συνθέτει τα κομμάτια του δύσκολου παζλ της μεταμοντέρνας ψηφιακής εποχής μας, που έχει αρχίσει να ανατέλλει. Όπως σημειώνει, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών παγκοσμίως χρησιμοποιεί καθημερινά για τις συναλλαγές του ή για να ικανοποιήσει διάφορες ανάγκες εξυπηρέτησής του τεχνολογίες, με τη χρήση των οποίων έχει ήδη εξοικειωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, όσο μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε παραγγελίας ή συναλλαγής τόσο οι e-τεχνολογίες θα αυξάνουν τα μερίδιά τους.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν συνέργειες, ώστε να είναι δυνατή η άμεση διασύνδεση των συστημάτων τους, που είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Όλα θα πρέπει να λειτουργούν με στόχο να προσφέρουν στον καταναλωτή μια ενιαία εμπειρία, στο σύνολο των παρεχόμενων στον τελικό πελάτη υπηρεσιών (click & collect, scan & go, εξατομικευμένη επιβράβευση, νέας γενιάς συστήματα πληρωμής λογαριασμών και μεταφοράς χρημάτων, διανομή κατ’οίκον κλπ), που σταδιακά θα υλοποιούνται όλο και περισσότερο μέσω του κινητού τηλεφώνου και των λειτουργιών του «έξυπνου» σπιτιού.
Σύγχρονες τεχνολογίες επιχειρηματικής ευφυΐας και έμπειρες ομάδες τεχνικών συμβούλων για υλοποίηση συστημάτων ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων μεγάλου όγκου, θα βοηθούν τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν γρήγορα τα δεδομένα, να παίρνουν πιο εύκολα αποφάσεις και να γνωρίζουν όλο και καλύτερα τον πελάτη τους και τις αγοραστικές του συνήθειες και συμπεριφορές, ώστε να τον προσεγγίζουν εξατομικευμένα.
Τέλος, τεχνολογίες ασφάλειας συστημάτων θα είναι απαραίτητες για να εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη και ασφαλή διακίνηση αυτού του ευαίσθητου και τεράστιου όγκου δεδομένων».
σελφ σέρβις: Ποιος είναι ο ρόλος του λογισμικού λιανικής στην υποστήριξη των εργαζομένων πρώτης γραμμής, οι οποίοι έχουν την άμεση επαφή με τον πελάτη και καλούνται να τον εξυπηρετήσουν με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο;
Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης: Η τεχνογνωσία που περιέχεται στο προϊόν και η στοχευμένη υλοποίηση που απαντάει στις καθημερινές ανάγκες εξυπηρέτησης πελατών και εσωτερικών διαδικασιών οργάνωσης, ορίζει τον ρόλο του. Μέσα από ένα σύγχρονο, εύκολο και απλό περιβάλλον χρήσης με πολυκάναλη συμβατότητα, εξασφαλίζεται η σωστή και γρήγορη διεκπεραίωση όλων των διεργασιών, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να είναι αφοσιωμένο στον πελάτη και όχι στο σύστημα.
σ.σ.: Πόσο φιλικοί είναι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής απέναντι στις νέες τεχνολογίες;
Α. Τ.: Είναι πολύ φιλικοί, παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στο λιανεμπόριο, ιδιαίτερα μόλις κατανοήσουν ότι έχουν πλέον έναν πολύτιμο ψηφιακό βοηθό. Το αποτέλεσμα της ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζομένων στη χρήση των νέων συστημάτων και της ενσωμάτωσής τους στην καθημερινή εργασία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν έχει γίνει μια σωστή προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο της «αντίδρασης στην αλλαγή».
Βασικό κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι η έγκαιρη ενημέρωσή τους για τους στόχους και τα οφέλη που θα αποδώσει το νέο σύστημα, καθώς και η αξιοποίηση τρόπων που θα τους κάνουν κοινωνούς των διαδικασιών, όταν αυτές σχεδιάζονται.
σ.σ.: Ποια είναι τα σημεία-κλειδί , που θα πρέπει να προσέξει μια επιχείρηση πριν προχωρήσει στην αγορά λογισμικού λιανικής;
Α. Τ.: Διεθνώς το λογισμικό διαχωρίζεται σε αυτό που εξυπηρετεί οριζόντιες ανάγκες, όπως λύσεις ERP, και σε κάθετες αγορές, όπως του retail. Ένα από τα σημεία που πρέπει να εξεταστεί κατά την επιλογή εκ μέρους της επιχείρησης είναι η εξειδίκευση του προμηθευτή στο λιανεμπόριο και ειδικότερα στους κλάδους ενδιαφέροντος. Από αυτό απορρέει η τεχνογνωσία που ενσωματώνεται στη λύση, η οποία, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες υλοποίησης, θα προσδώσει πρόσθετη αξία στην επένδυση. Παράλληλα, το μέγεθος της εταιρείας, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της επένδυσης.
Εξίσου σημαντική είναι η συμβατότητα της λύσης με εξοπλισμό ο οποίος είναι οικονομικός και διαδεδομένος στην αγορά και εξασφαλίζει εξορθολογισμό του κόστους της επένδυσης, των αναβαθμίσεων και της υποστήριξης. Επίσης, η παρεχόμενη υποστήριξη σε διευρυμένα ωράρια αποτελεί βασικό στοιχείο που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και της επιχείρησης.
Παράλληλα, η χρησιμοποιούμενη από την εκάστοτε επιχείρηση τεχνολογία πρέπει να είναι σύγχρονη και να εξασφαλίζει την εύκολη, γρήγορη και οικονομική προσθήκη λύσεων που καλύπτουν νέες απαιτήσεις, καθώς και τη δυνατότητα διασύνδεσης με νέες λύσεις λογισμικού και εξοπλισμού.
σ.σ.: Σε ποιο βαθμό επενδύουν οι Έλληνες στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών τους;
Α. Τ.: Τα τελευταία χρόνια σε όλο και μεγαλύτερο. Κάθε νέα επιχείρηση που ξεκινά τη δραστηριότητά της θα εντάξει την πληροφορική στις αρχικές της επενδύσεις, σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ποτέ. Άλλωστε, οι προτεινόμενες λύσεις προσφέρονται σε πολύ λογικές τιμές, η χρήση τους είναι διευρυμένη σε όλους τους κλάδους, αφορούν όλα τα μεγέθη καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής και είναι πεποίθηση πλέον ότι αν η σχετική επένδυση απουσιάζει, γεννιούνται σημαντικά ερωτηματικά από τον καταναλωτή για την ποιότητα της εξυπηρέτησης και την ακεραιότητα των συναλλαγών.
Παράλληλα, οι τέσσερις βασικές δοκιμασίες της αγοράς -κρίση του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2000, διεθνής οικονομική κρίση το 2008, capital controls το 2015 και πανδημία COVID-19 το 2020-, είχαν και έναν «θετικό» αντίκτυπο. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν καλούνται να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, εφαρμόζοντας νέες επιχειρηματικές πρακτικές, οι οποίες απαιτούν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή προσέγγιση με εργαλεία που προσέφεραν υποστήριξη λειτουργίας και ελέγχου διεργασιών σε δυο βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι οι επιχειρηματικές πρακτικές, που οι πρωτοπόροι του κάθε κλάδου εφαρμόζουν και αποτελεί μονόδρομο πλέον η άμεση υιοθέτησή τους. Και ο δεύτερος αφορά τις νέες ιδέες, που η υλοποίησή τους θα διαφοροποιήσει την επιχείρηση.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο παρελθόν σχετικά με τις τεχνολογικές λύσεις δυσκόλευαν, έως και καθιστούσαν ανέφικτη την υλοποίηση των στόχων αυτών. Κι αυτό γιατί, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής δεν επένδυσαν έγκαιρα σε νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να βρεθεί η αγορά με παρωχημένο λογισμικό και εξοπλισμό, κάτι που στέκεται ακόμη και σήμερα εμπόδιο στην υλοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων της αγοράς. Υπάρχει ένας βασικός κανόνας στην τεχνολογία: Όλες οι νέες εφαρμογές που εμφανίζονται σήμερα, μπορούν να αξιοποιηθούν ορθά όταν συνεργάζονται με αντίστοιχης γενιάς λύσεις.
Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι οι τεχνολογίες λιανικής θα επηρεάσουν καθοριστικά και αυξητικά στα επόμενα χρόνια το branding των επιχειρήσεων λιανικής και η επιλογή των κατάλληλων στρατηγικών συνεργατών πληροφορικής καθίσταται πιο κρίσιμη από ποτέ».