Ολοκληρωμένο πλάνο επιθετικής ανάπτυξης του δικτύου των εκπτωτικών καταστημάτων Red έχει καταρτίσει η Α-Β Βασιλόπουλος, προβλέποντας ότι ο κύριος όγκος των επενδύσεών της θα αρχίσει να γίνεται από το 2012. Νωρίτερα, η αλυσίδα θα αναλύσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, σχετικά με τα πρώτα πέντε Red, τα οποία προγραμματίζει να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές ή το αργότερο έως τα μέσα του 2011.

Πρόκειται για τα δύο Lion Food Store, με έδρες την Καρδίτσα και τη Λάρισα, τα οποία άλλαξαν πλέον brand, για δύο καταστήματα τα οποία η εταιρεία θα ιδρύσει στην Αθήνα και για ένα ακόμη, που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη. Πρόθεση της Α-Β Βασιλόπουλος είναι τα παρακολουθήσει την πιλοτική λειτουργία αυτών των καταστημάτων για διάστημα ενός έτους και εν συνεχεία, αφού προβεί σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, να προχωρήσει στην επέκταση του εκπτωτικού της δικτύου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της Α-Β Βασιλόπουλος προβλέπει για τα επόμενα πέντε χρόνια τη λειτουργία σε ετήσια βάση 8 έως 10 νέων καταστημάτων, ώστε στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου να αναπτύξει ένα δίκτυο περίπου 50 σημείων πώλησης.

Υψηλότερες επενδύσεις στα Α-Β
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των καταστημάτων Άλφα Βήτα, η εταιρεία συνεχίζει φέτος την επέκτασή του με νέα σούπερ μάρκετ όλων των τύπων, έχοντας μάλιστα σχεδιάσει, παρά την ένταση της κρίσης, τις υψηλότερες επενδύσεις των τελευταίων ετών. Όπως εκτιμάται, στο σύνολό τους αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 88 εκατ. ευρώ και θα απορροφηθούν -κατά κύριο λόγο- από τα νέα καταστήματα και από τις ανακαινίσεις παλαιότερων.

Το πλάνο της εταιρείας αρχικά προέβλεπε την ίδρυση έως και 18 νέων καταστημάτων, που πλέον έχουν περιοριστεί στα 10 με 12 κι αυτό διότι, λόγω της κρίσης έχει καταστεί δυσκολότερη η επέκταση μέσω του franchise. Οι περιορισμοί των τραπεζών στις δανειοδοτήσεις μπλόκαραν πολλά από τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψηφίων συνεργατών της Α-Β Βασιλόπουλος.

Σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας για μεμονωμένα καταστήματα της Aldi, στελέχη της δέχονται ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν, όντως, να ενταχθούν στο δίκτυο των Α-Β, προσθέτουν ωστόσο ότι η Α-Β Βασιλόπουλος δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε συγκεκριμένο. Μη διαθέσιμα για δηλώσεις ήταν τα ίδια στελέχη σχετικά με τα καταστήματα της Ατλάντικ.

Συν 7,2% στο εξάμηνο
Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, η εταιρεία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, έχοντας κλείσει το α’ εξάμηνο του 2010, με αυξημένο ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 7,2% στα 765,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις εξαμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, που λόγω της δρομολογούμενης εξόδου της από το ΧΑΑ είναι και οι τελευταίες που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής «Κορυφή», της οποίας η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2009, οπότε τα αποτελέσματα είναι ανάλογα επηρεασμένα.

Η αύξηση των πωλήσεων, αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας και στην εμπορική της πολιτική, όπως και στη διαρκή προσπάθεια για αναβάθμιση των καταστημάτων του δικτύου, καθώς βέβαια και στη συνεισφορά των νέων καταστημάτων.

Όσο για τα κέρδη της μετά τους φόρους, αυτά ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το 2009, μειωμένα λόγω της έκτακτης εισφοράς. Τα μεικτά της κέρδη ανήλθαν σε 177,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,9%, οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 161,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 10,1%, τα EBITDA διογκώθηκαν κατά 6,4% στα 36,1 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των πωλήσεων και του καλύτερου μεικτού κέρδους, τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν σε περίπου σταθερά επίπεδα, στα 19,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, επίσης περίπου σταθεροποιημένα, διαμορφώθηκαν στα 16,2 εκατ. ευρώ.