Επταετές δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ εξασφαλίζει η εταιρεία συσκευασίας Α Χατζόπουλος ΑΕ από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη το αίτημα δανειοδότησης έχει πάρει την πρώτη έγκριση από την EBRD και στις 12 Ιουλίου αναμένεται να πάρει την οριστική έγκριση, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευσή του.

Ειδικότερα, η εταιρεία θα λάβει το δάνειο σε δύο δόσεις: η πρώτη δόση θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια της EBRD, ύψους 3,75 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6,25 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αναφέρει η σχετική καταχώρηση της EBRD.

Η εκταμίευση των παραπάνω κεφαλαίων γίνεται μετά την έγκριση του σχετικού επενδυτικού πλάνου της Α. Χατζόπουλος ΑΕ, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 12,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να καλύπτει τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση της εταιρείας να υποστεί έλεγχο της αξιοπιστίας της από εξωτερικό τρίτο ελεγκτή πιστοληπτικής ικανότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται από την ίδια την EBRD, η χρηματοδότηση της Α. Χατζόπουλος και ο έλεγχος που θα ακολουθήσει θα ισχυροποιήσουν την πιστοληπτική θέση της εταιρείας για περαιτέρω χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων στο μέλλον.

Καινοτόμες «πράσινες» συσκευασίες – Στόχος οι 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες το 2025
Το συγκεκριμένο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε η Α. Χατζόπουλος ΑΕ να σχεδιάσει και να κατασκευάσει καινοτόμες πράσινες συσκευασίες και ανακυκλώσιμα μέρη, που θα αντικαταστήσουν τις συσκευασίες που κατασκευάζονται με μείγμα υλικών.

Η Α. Χατζόπουλος ΑΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δύο ξεχωριστά εργοστάσια, κατασκευάζει συσκευασίες για τρόφιμα, ποτά, είδη σπιτιού και προσωπικής περιποίησης, καλλυντικά και είδη φαρμακευτικών, σε μια ευρεία γκάμα εύκαμπτων και διαφορετικών τύπων συσκευασίας.

Στα παραπάνω είδη συσκευασιών, η Α. Χατζόπουλος ΑΕ αποτελεί τον ηγέτη της εθνικής αγοράς, αλλά ταυτόχρονα εξάγει και παραπάνω από το 75% της συνολικής της παραγωγής σε πάνω από 30 χώρες, πέρα από την Ελλάδα, με στόχευση στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η εταιρεία συσκευασίας Αθ. Χατζόπουλος ΑΕ, έχει δεσμευτεί να φτάσει την 100% ανακυκλώσιμη παραγωγή προϊόντων το 2025. Το εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο υποστηρίζει τον συγκεκριμένο φιλόδοξο στόχο.

Σημειώνεται ότι το 2021 ο κύκλος εργασιών της Α. Χατζόπουλος Α.Ε. έφτασε τα 96 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 91 εκατομμυρίων το 2020 και 83 εκατομμυρίων το 2019, ενώ η εστίασή της στην ανάπτυξη όλο και περισσότερων ανακυκλώσιμων λύσεων συσκευασίας επιβραβεύτηκε με το President’s Award στα βραβεία συσκευασίας Worldstars 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter