Στον καθοριστικό ρόλο του κράτους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τροφίμων στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, μιλώντας σε πάνελ του The 1st Growthfund Summit.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «από τη διατροφική κρίση λόγω κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα δεν κατάλαβε τίποτα», την ίδια ώρα που χώρες όπως η Βρετανία «δεν είχαν ντομάτες στα ράφια», ενώ και στην περίοδο της πανδημίας η υποδομή του χονδρεμπορίου τροφίμων λειτούργησε άψογα. Ο ίδιος σημείωσε πως ο ρόλος του κράτους και του ΟΚΑΑ στην αγορά τροφίμων δεν είναι ο παραδοσιακός που μπορεί να φαντάζεται κανείς όταν σκέφτεται κρατικές υπηρεσίες, αλλά ένας ενεργός ρόλος που περιλαμβάνει την παρακολούθηση των τιμών και την ανάληψη ενεργειών που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. «Όταν όλοι ψάχνανε για ντομάτες, αν δεν άνοιγαν τα σύνορα και δε λειτουργούσε το κράτος, οι ντομάτες θα έφταναν τα 15 ευρώ το κιλό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε στο ρόλο του τουρισμού, καθώς μπορεί όλο το χρόνο όπως ανέφερε η Ελλάδα να «ταΐζει» μόνο τον δικό της πληθυσμό, όμως «από Μάιο ως Οκτώβριο ταΐζει επιπλέον 25 εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να φάνε χωριάτικη και ψάρι, και το θέλουν εκείνη την ώρα. Αν αυτή η εθνική υποδομή δε δουλέψει…». Το τι θα γίνει αν αυτή η υποδομή δε δουλέψει το σχολίασε αργότερα: «Ο ρόλος του ΟΚΑΑ είναι να υπάρχει προϊόν, σκεφτείτε στη Μύκονο το Δεκαπενταύγουστο να μην υπάρχουν ψάρια, θα πάνε 1.500 ευρώ το κιλό».
«Ο καταναλωτής δε θέλει μόνο τιμές»
Ο κ. Αποστολάκος αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των τιμών στα τρόφιμα που ταλανίζει τους καταναλωτές. Όπως τόνισε: «Ο καταναλωτής δε θέλει μόνο τιμές. Το είδαμε και στο ελαιόλαδο, όπου η μία μετά την άλλη οι ώρες εντοπίζουν τεράστιες ποσότητες νοθείας. Άρα θέλουν ασφάλεια, και θέλουν να βρίσκουν το προϊόν. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει, να τους εξασφαλίσει επάρκεια, να τους εξασφαλίσει το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή, και όταν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται γρήγορα». Αναφορά έκανε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ στην ευκαιρία που κατά τον ίδιο παρουσιάζεται χάρη στην αυξημένη παγκοσμίως κατανάλωση πρωτεϊνών, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, μεγάλες αγορές που στο παρελθόν εμφάνιζαν σχεδόν μηδενική κατανάλωση πρωτεϊνών. Ο κ. Αποστολάκος εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της και να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο σε αυτήν την τάση που διαμορφώνεται, προκειμένου να επωφεληθεί από αυτήν.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter