Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι 8 ισχυρότερες αλυσίδες του κλάδου, εξαιτίας της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων ελέω μεσοπρόθεσμου υπό τις επιταγές της τρόικας, πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ. Αν η... λυπητερή υπολογιστεί για το σύνολο του κλάδου, πιθανώς το κόστος θα υπερβεί κατά πολύ τα 30 εκατ. ευρώ!

Tα μεγαλύτερα ποσά, τα οποία κατά εταιρεία είναι δυνατό να ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, θα κληθούν, βέβαια, να τα πληρώσουν τα μεγάλα δίκτυα του κλάδου, που θα επιβαρυνθούν επιπλέον και από την κατοχή κέντρων logistics, τα οποία εμπίπτουν στη σχετική ρύθμιση. Αυτά, παρά το γεγονός ότι εντάσσονται στη χαμηλή ζώνη, θα κοστίσουν σημαντικά στις αλυσίδες εξαιτίας των πολύ μεγάλων εκτάσεων που καταλαμβάνουν.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, το ζητούμενο για τις αλυσίδες δεν είναι τόσο το μέγεθος της επιβάρυνσης από το ειδικό τέλος ακινήτων, όσο η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Αν, για παράδειγμα, μια αλυσίδα αναπτύσσεται σε κερδοφόρα βάση -πολύ δε περισσότερο αν η κερδοφορία της είναι υψηλή- το πλήγμα θα περιοριστεί στο καθαρό της αποτέλεσμα και ως ένα βαθμό, στα διαθέσιμά της για επενδύσεις. Αντίθετα, για τις αλυσίδες των οποίων οι ισολογισμοί είναι οριακά θετικοί ή αρνητικοί -πολύ περισσότερο αν είναι έντονα αρνητικοί- η θέση τους θα επιβαρυνθεί σημαντικά, σε μια περίοδο όπου άπαντες επιχειρούν να περικόπτουν ακόμη και μικροδαπάνες, ώστε να τονώνεται το ανταγωνιστικό τους προφίλ και να κρατούνται στην κερδοφορία.

Μεταξύ των αλυσίδων που θα πληγούν περισσότερο από το φοροεισπρακτικό μέτρο της κυβέρνησης θα είναι η Καρφούρ-Μαρινόπουλος, γιατί διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πωλήσεων, με πολλά ιδιόκτητα καταστήματα -ορισμένα από τα οποία ιδιαιτέρως μεγάλα (τα υπέρ μάρκετ)-, ενώ σημαντικά θα την επιβαρύνει η κατοχή κέντρων logistics. Κι αυτό σε συνθήκες όπου η εταιρεία κατά την τελευταία της χρήση εμφάνισε σημαντικές ζημιές.

Η Αφοί Βερόπουλοι θα επιβαρυνθεί σημαντικά από το ειδικό τέλος ακινήτων, όπως άλλωστε και η ΑΒ Βασιλόπουλος, που θα επωμιστεί και τον φόρο επί τριών κέντρων logisitics σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ίδιο και οι Μετρό, Πέντε, Μασούτης και Σκλαβενίτης, καθότι τα δίκτυά τους περιλαμβάνουν πολλά ιδιόκτητα καταστήματα -στον λογαριασμό της Μετρό και της Μασούτης θα μετρήσει και η κατοχή των νέων κέντρων logistics. Αλλά και η Lidl για τους ίδιους λόγους, θα είναι από τους μεγάλους χαμένους της υπόθεσης.

Τελικός χαμένος ο καταναλωτής
Αλλά το ζητούμενο, το οποίο ανακύπτει όποτε το λιανεμπόριο επιβαρύνεται με κάποιο κόστος, είναι το κατά πόσο τούτο περνά στις τιμές των προϊόντων.

Επισήμως, βέβαια, ουδείς δηλώνει ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα επηρεάσει την τιμολογιακή του πολιτική. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τέτοια μεγέθη ποσών, όπως αυτά που θα εισπράξει τώρα το Δημόσιο υπέρ των πιστωτών της χώρας, δεν μπορεί παρά να ενσωματωθούν κλιμακωτά και μεσοπρόθεσμα στις τιμές του ραφιού. Αλλά κι αν κάτι τέτοιο συμβεί εν μέρει, έστω, το σίγουρο είναι ότι το υπόλοιπο του κόστους και πάλι θα βγει από το είδος των οικονομιών κλίμακος που έμμεσα χρεώνεται η ζήτηση.

Σε τελική ανάλυση, επομένως, τον λογαριασμό θα τον πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής, του οποίου το εισόδημα ήδη έχει πληγεί από τα άλλα επαχθή φοροειπρακτικά μέτρα. Αλλά μάλλον αυτό είναι αδιάφορο για τους κυβερνώντες, οι οποίοι προωθούν έτσι την εσωτερική υποτίμηση, καθιστώντας τις επιχειρήσεις με το ζόρι συναυτουργούς.