Σε ιστορία δίχως τέλος φαίνεται πως μετατρέπεται το πρόβλημα με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια.

Παρά τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί έως σήμερα από τον ΣΕΣΜΕ, για την επίλυση των διαφωνιών με τους τοπικούς άρχοντες, και τα υπομνήματα που έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, αρκετοί νομάρχες σε όλη τη χώρα επιμένουν στη μη εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Η διοίκηση του ΣΕΣΜΕ, διαπιστώνοντας ουσιαστικά προβλήματα στην εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου, ζητά από την κυβέρνηση να… απαλλάξει τους νομάρχες από την ευθύνη για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων και να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των νόμων που η ίδια θεσμοθετεί […].

Ο ΣΕΣΜΕ ζητά από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη συνέχιση των μικροπολιτικών παιχνιδιών σε τοπικό επίπεδο και να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να εφαρμόσει στο σύνολο της χώρας, τις αποφάσεις και τους νόμους που η ίδια θεσπίζει.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2000 (σελφ σέρβις, τεύχος 285, σελ. 10). Έντεκα χρόνια μετά την προαναφερόμενη περίπτωση του σούπερ μάρκετ στην Έδεσσα, παραμονές εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, οι έλληνες νομάρχες είχαν υποβιβαστεί από σατράπηδες σε ημιαυτόνομους τοπάρχες… μπέηδες.