Πρωτοφανές γεγονός για τη χώρα μας αποτέλεσε η σύλληψη του ιδιοκτήτη της αλυσίδας Seven Star, Παν. Γκαγκούτη και του διευθυντή και του προσωπικού του ομώνυμου σούπερ μάρκετ στην Έδεσσα.

Αιτία: η άρνηση του κ. Γκαγκούτη να εφαρμόσει την απόφαση του νομάρχη Πέλλας, κ. Μακράκη, να κλείσει το σ/μ του στην Έδεσσα, για 15 ημέρες, λόγω… θερινών διακοπών των καταστημάτων τροφίμων στην πόλη.

…Όπως διηγείται ο ίδιος, «υπάρχει Σωματείο Παντοπωλών στην Έδεσσα, το οποίο ζήτησε στις αρχές του θέρους από τον νομάρχη να βγάλει απόφαση να κλείνουν τα καταστήματά τους για 15 ημέρες εκ περιτροπής τον Ιούλιο. Εγώ και οι συνεργάτες μου, βέβαια, όταν πληροφορηθήκαμε ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο ζητήσαμε να δούμε τον νομάρχη. Συζητήσαμε μαζί του και μου έσωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να συμπεριλάβει κι εμάς σε αυτό το πρόγραμμα… διακοπών. Την Παρασκευή 2 Ιουλίου, όμως, μας κοινοποιήθηκε ξαφνικά η απόφαση του νομάρχη, που μας διέτασσε ότι την επόμενη Δευτέρα έπρεπε να είμαστε κλειστά! Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και πήραμε μια αναβολή για το κλείσιμό μας ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Τη δεχτήκαμε με όλες μας τις επιφυλάξεις, γιατί ήμασταν αποφασισμένοι να προσβάλουμε την απόφαση ως καταχρηστική και παράνομη.

…Κάναμε αμέσως προσφυγές στον υπουργό Εργασίας, όπως έκανε κι ο ΣΕΣΜΕ, και στο διοικητικό Πρωτοδικείο, με αιτήσεις αναστολών και ήμασταν αποφασισμένοι να πάμε και στο ΣτΕ…

…Μετά από συμβουλή και σύμφωνη γνώμη του Συνδέσμου μας, αποφασίσαμε να μην υπακούσουμε στην απόφαση του νομάρχη και να ανοίξουμε το σ/μ, γιατί δεν συμβαίνει πουθενά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε σε όλο τον κόσμο να κλείνουν μεγάλα καταστήματα για 15 ημέρες. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έπρεπε να αντιδράσουμε ήταν ότι δεν έπρεπε να δημιουργηθεί προηγούμενο, για να μην υπάρχει πρόβλημα στα σ/μ και σε άλλες πόλεις».

Αποτέλεσμα ήταν η διαταγή από μέρους του εισαγγελέα να συλληφθεί την πρώτη ημέρα που άνοιξε το κατάστημα ο διευθυντής του, μετά την άλλη ημέρα ο κ. Γκαγκούτης και στη συνέχεια, την Τρίτη ημέρα… δέκα κοπέλες-υπάλληλοι του σ/μ και να οδηγηθούν με την κλούβα στο αστυνομικό τμήμα!!

«Το δικαστήριο στο οποίο προσφύγαμε [επανέρχεται ο κ. Γκαγκούτης], επιφυλάχθηκε να βγάλει απόφαση, γιατί εκκρεμούσαν οι προσφυγές που είχαμε κάνει εμείς κι ο ΣΕΣΜΕ. Ανέλαβε την υπόθεση έως ότου εκδικαστούν οι προσφυγές. Επίσης, ο ίδιος ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των υπαλλήλων. Στην ουσία, δηλαδή, το δικαστήριο μας αθώωσε… Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα πρόβλημα με το ωράριο, επειδή [με απόφαση του νομάρχη] είμαστε ανοιχτά μόνο δύο απογεύματα τη βδομάδα κι όχι τρία, όπως τα σ/μ όλης της χώρας…».

Ήταν Σεπτέμβριος του 1989 (σελφ σέρβις, τεύχος 159, σελ. 10), οπότε αποδεικνυόταν ότι το να διατηρείς κατάστημα σούπερ μάρκετ στην επαρχία ισοδυναμούσε περίπου με κοινωνική παρεκτροπή και απόκλιση από τα υπέρτερα συντεχνιακά ειωθότα μακρινής σατραπείας, που επέσειε την παραδειγματική τιμωρία του σατράπη νομάρχη…