Και το όνομα αυτού «Παρατηρητήριο Εμπορίου». Πρόκειται για μια νέα, ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία θα φιλοξενήσει το σύνολο των στοιχείων, οικονομικών και άλλων, που προσδιορίζουν την εικόνα όλων των λιανεμπορικών, χονδρεμπορικών και παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Το έργο της οργάνωσης της σχετικής βάσης δεδομένων θα συγχρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σελφ σέρβις, ανάδοχοι του έργου ανέλαβαν η ΕΣΕΕ και γνωστή εταιρεία ερευνών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο για την αναζήτηση στοιχείων, οικονομικών, ιστορικών, μετοχικών, τα οποία θα αφορούν σε κάθε λειτουργούσα στην Ελλάδα επιχείρηση.

Μάλιστα, προκειμένου η βάση δεδομένων να τροφοδοτείται σε τακτά χρονικά διαστήματα με όλα τα αναγκαία στοιχεία, το υπουργείο θα υποχρεώσει τις εταιρείες να γνωστοποιούν, βάσει προσδιορισμένης διαδικασίας και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάθε μεταβολή που θα τις αφορά, καθώς και στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών τους.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου, ωστόσο, θα απαιτήσει χρόνο μέχρι την ολοκλήρωσή του –όπως εκτιμάται θα είναι έτοιμο το 2013.

Υπεραγορές: από φθινόπωρο και βλέπουμε
Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση, που περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου, αφορά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και τη λειτουργία των υπεραγορών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, η οποία ανέλαβε την ευθύνη να συγκεντρώσει τις σχετικές θέσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να τις συνεξετάσει με τις πάγιες θέσεις των φορέων της αγοράς, προκειμένου να καταλήξει σε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος.

Στελέχη του υπουργείου, με τα οποία συνομίλησε το σελφ σέρβις, δήλωσαν ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα απαιτήσει μήνες. Επεσήμαναν τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ελληνικό δημόσιο και εκτίμησαν ότι μετά το καλοκαίρι αναμένονται τα πρώτα απτά συμπεράσματα, από την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της αγοράς δηλώνουν για πολλοστή φορά ότι το υπουργείο γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του λιανεμπορίου και τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει με το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και ως εκ τούτου, αν πράγματι επιθυμεί να δώσει ουσιαστική λύση σε αυτά, πρέπει ν’ αρχίσει -αύριο, αν είναι δυνατό- να επεξεργάζεται τη νομοθετική του πρόταση.

Στις καλένδες η διάταξη περί προσφορών
Όσο για την αγορανομική διάταξη περί προσφορών και προωθητικών ενεργειών δεν γίνεται καν λόγος από την πλευρά του υπουργείου. Είναι πλέον ξεκάθαρο -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- πως έχει εκλείψει κάθε ενδιαφέρον από την πολιτική του ηγεσία να νομοθετήσει σχετικά. Αν και δεν το δηλώνουν ευθέως τα στελέχη του υπουργείου, εμμέσως αφήνουν να εννοηθεί ότι «η αγορά έχει μάθει να αυτορυθμίζεται στο θέμα αυτό και σε μεγάλο βαθμό, όπως φαίνεται, πετυχαίνει τους στόχους της».

Έτσι, η κυβέρνηση αποφεύγει να παρέμβει, φοβούμενη να χαλάσει το κλίμα στο εμπόριο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η αγορά είναι οι εντάσεις με την πολιτεία, όπως εκείνες που προκλήθηκαν την τελευταία φορά που το υπουργείο επιχείρησε να νομοθετήσει. Τότε, το μόνο που είχε πετύχει ήταν να βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και να προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των πλευρών –αλυσίδων σούπερ μάρκετ, παραγωγών και διακινητών δώρων για τις προωθητικές ενέργειες.