Στα τέλη του Σεπτεμβρίου η Unilever και η ΕΒΓΑ ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας, βάσει της οποίας η Unilever θα αποκτήσει τις μάρκες παγωτού της ΕΒΓΑ (μεταξύ αυτών, τις Scandal, Variete και Karabola) και το δίκτυο διανομής τους.

Η ΕΒΓΑ, πάντως, θα διατηρήσει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό και το κέντρο αποθήκευσής της, προκειμένου να εξακολουθήσει παράγει τα υπάρχοντα παγωτά ΕΒΓΑ, αλλά και ορισμένους κωδικούς παγωτών της Unilever για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Βάσει της συμφωνίας, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι περίπου 65 εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ θα ενταχθούν στο δυναμικό της Unilever. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο τζίρος του κλάδου των παγωτών ΕΒΓΑ ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εν λόγω συμφωνία «θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των παγωτών της Unilever και θα φέρει το παγωτό ακόμη πιο κοντά στον έλληνα καταναλωτή μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου διανομής και την ενίσχυση της καινοτομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπύρος Δεσύλλας, πρόεδρος της Ελαϊς-Unilever Hellas, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνένωση της Unilever με «την εταιρεία που δημιούργησε την αγορά του επώνυμου παγωτού στην Ελλάδα», πράγμα που «επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Unilever να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες ανάπτυξης παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», ενώ ο κ. Κύρος Φιλίππου, αντιπρόεδρος της ΕΒΓΑ, δήλωσε πεπεισμένος ότι «η συνεργασία αυτή θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο πλευρών, προσφέροντας συνέχεια στην πορεία του παγωτού, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη».

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, πάντως, εντάθηκαν οι φήμες περί προθέσεων της οικογένειας Φιλίππου να πουλήσει τις δραστηριότητές της -και δη της Elbisco- πιθανώς, ως τα τέλη του έτους!

Στις επενδύσεις της Unilever στην Ελλάδα, την τελευταία τετραετία, συγκαταλέγονται η απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελαΐς το 2006, η επέκταση της παραγωγικής βάσης της Unilever στο Ρέντη και η επικείμενη κατασκευή κέντρου διανομής και αποθήκευσης στο Σχηματάρι.