Επενδύσεις συνολικής αξίας 110 εκατ. ευρώ θα ολοκληρώσει στα τέλη του 2011 η Μετρό, επεκτείνοντας με νέα σημεία πώλησης το δίκτυο των My Market, όπως και το δίκτυο χονδρικής των Μετρό cash & carry. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στην τριετή περίοδο 2009-2011. Για την περίοδο που θα την ακολουθήσει, η διοίκηση της αλυσίδας δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει τι θα πράξει επενδυτικά, λόγω της ρευστότητας στην οικονομία.

Παράγοντες της εταιρείας τονίζουν στο «σελφ σέρβις» πως «τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων μας, όπως και από τα περιθώρια ρευστότητας που θα έχουμε το 2011», προσθέτοντας ότι υπό την παρούσα συγκυρία κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετική ασφάλεια το πώς θα εξελιχθεί το τοπίο της αγοράς σε βάθος τριετίας.

Οι επενδύσεις της εταιρείας το 2009 ανήλθαν στα 42-43 εκατ. ευρώ, φέτος στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Η Μετρό για το 2011 ήδη προγραμματίζει:
• Τη δημιουργία ενός cash & carry στην Πέτρου Ράλλη, που επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το πρώτο κατάστημα χονδρικής της εταιρείας. Το νέο σημείο πώλησης θα έχει έκταση 2.500 τμ, θα διαθέτει 1.000 τμ αποθηκευτικούς χώρους, όπως και parking, που θα εκτείνεται σε δύο υπόγεια. Ως επένδυση θα κοστίσει συνολικά περί τα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά διατέθηκαν για την αγορά του οικοπέδου. Το κατάστημα εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις πόρτες του, αν όχι μέχρι τα τέλη του έτους, στο πρώτο δίμηνο του 2011. Τονίζεται ότι το εν λόγω κατάστημα θα δραστηριοποιηθεί σε μια νευραλγική περιοχή για το χονδρεμπόριο της πρωτεύουσας, αφού πολύ κοντά σε αυτό εδρεύουν μια μονάδα ΕΝΑ cash & carry της Α-Β Βασιλόπουλος και ακόμα μία της Makro, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, όπου λειτουργεί ένα ακόμη κατάστημα της εταιρείας. Το πρώτο cash & carry της Μετρό θα διακόψει τη λειτουργία του την ημέρα που θα ανοίξει τις πόρτες του το νέο της κατάστημα.

• Τη λειτουργία ενός cash & carry στη Βέροια, συνολικού επενδυτικού κόστους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Το κατάστημα, έκτασης 2.100 τμ, με χώρους αποθήκης 500 τμ θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο.

• Τη λειτουργία ενός σούπερ μάρκετ στη Βάρη, έκτασης 2.100 τμ, με υπόγειο και ισόγειο parking. Ως επένδυση θα κοστίσει περί τα 5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι και τα τρία προαναφερόμενα καταστήματα βρίσκονται σε ιδιόκτητα ακίνητα της Μετρό.

Φέτος η εταιρεία δημιούργησε άλλα τέσσερα καταστήματα, τα δύο στον τομέα της χονδρικής, με έδρες στην Καρδίτσα και τη Σπάρτη, και τα άλλα στον τομέα της οργανωμένης λιανικής, με έδρες στο Αλιβέρι και το Ξυλόκαστρο.

Ανάπτυξη 2%
Για το 2011 η Μετρό έχει προγραμματίσει τη λειτουργία ακόμη έξι νέων σημείων πώλησης, «μοιρασμένων» στις χονδρεμπορικές και στις λιανεμπορικές της δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του τζίρου της, η εταιρεία στο εννεάμηνο πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, συνυπολογίζοντας όμως και τη συμμετοχή στα έσοδα των νέων καταστημάτων. Στελέχη της διευκρινίζουν ότι οι επιδόσεις της αλυσίδας θα ήταν καλύτερες, αν δεν υπήρχαν οι συνέπειες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταφορέων. Προσθέτουν, επίσης, ότι στην Αττική ουσιαστικές απώλειες στα έσοδά της δεν διαπιστώθηκαν, σε αντίθεση όμως με την περιφέρεια, όπου τα cash & carry καταστήματα έχασαν πωλήσεις.