Περί τους 50 αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και φορείς της αγοράς έχει διενεργήσει από τις αρχές του έτους η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εξακριβώσει τους λόγους για τους οποίους, ενώ η κατανάλωση υφίσταται δραματικό ρυθμό μείωσης, στις τιμές του εμπορίου δεν παρατηρείται αποπληθωρισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», πρόκειται για ελέγχους που αφορούν σε τριάντα μεγάλους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, τόσο στον τομέα της παραγωγής-διακίνησης κι εμπορίας προϊόντων όσο και στις υπηρεσίες, για δύο από τους οποίους, μάλιστα, η Επιτροπή επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τις εισηγήσεις της έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Στελέχη της Επιτροπής δηλώνουν ότι ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής κινείται σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην αγορά ώστε να ευθυγραμμιστεί με το νόμο περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την εγχώρια οικονομία.

Ωστόσο, με τη θέση αυτή των στελεχών της Επιτροπής φαίνεται ότι δεν συμφώνησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, με την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, κ. Δημήτρη Κιριτσάκη. Η πρώτη έγινε στα γραφεία της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη του φορέα, όπου ο υπουργός επιτέθηκε πολιτικά στην Επιτροπή, δηλώνοντας ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά δεν λειτουργεί παρά το γεγονός ότι ο νόμος για την προστασία του ανταγωνισμού είναι σύγχρονος, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Για τη δεύτερη συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τον κ. Κιριτσάκη, που έγινε στο γραφείο του υπουργού, δεν διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό της.

Νόμος υπάρχει. Δεν εφαρμόζεται!
Είναι φανερό ότι ο υπουργός, έχοντας απέναντί του την επιχειρηματική κοινότητα, στην οποία δύσκολα κανείς παρεμβαίνει σε ζητήματα καθορισμού των τιμών της, με τις προαναφερόμενες τοποθετήσεις του επιχείρησε να εξασφαλίσει στήριξη, προκειμένου να επιτύχει τον αποπληθωρισμό στις τιμές της αγοράς. Αλλά επί 15 χρόνια όλοι οι προκάτοχοί του, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου ως υφυπουργού Εμπορίου περίπου επί πενταετία, δεν έδωσαν την απαιτούμενη πολιτική στήριξη στην Επιτροπή, αφήνοντας επί της ουσίας απόλυτα ελεύθερη την αγορά να δρα κατά βούληση.

Τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να επιτύχει το «θαύμα», δηλαδή να κερδίσει το χαμένο έδαφος μιας 15ετίας, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, βεβιασμένες κινήσεις που θα μπορούσε να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.

Πάντως, παράγοντες της Επιτροπής με τους οποίους επικοινώνησε το «σελφ σέρβις», σχολιάζοντας τις αρνητικές αναφορές του υπουργού περί της μη λειτουργίας του ανταγωνισμού, έκαναν λόγο για μια «ρεαλιστική τοποθέτηση», επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρόθεσή του δεν ήταν να σχολιάσει απαξιωτικά το έργο της Επιτροπής. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι ο υπουργός επανέλαβε λίγες μέρες αργότερα τις θέσεις του και στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι «ο νόμος περί προστασίας του ανταγωνισμού δεν χρειάζεται αλλαγές. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του».

Διεύθυνση Ανάλυσης Δομών της Αγοράς
Σε ό,τι αφορά πιθανές αλλαγές στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, και ειδικότερα την περίπτωση μεταφοράς ορισμένων εξ αυτών στο υπουργείο, όπως σχεδίαζε η πρώην υπουργός, κ. Λούκα Κατσέλη, φαίνεται ότι απομακρύνεται ως ενδεχόμενο. Αφενός ο νέος υπουργός δεν έχει «ανοίξει» ανάλογο θέμα, ενώ, αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου, που είχε ασχοληθεί με το θέμα, αντί της διάσπασης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής προβλέπει τη δημιουργία στο υπουργείο μιας νέας υπηρεσίας, με την επωνυμία Διεύθυνση Ανάλυσης Δομών της Αγοράς.

Στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας θα είναι η καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων της επιχειρηματικής κοινότητας κατά κλάδο, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για την ενημέρωση του υπουργού και την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να καταστεί ταχύτερο και αποτελεσματικότερο.