Θέσεις μάχης παίρνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των προϊόντων περιποίησης σώματος, καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορά της είναι ιδιαίτερα αισθητές. Οι περικοπές στις δαπάνες των νοικοκυριών αντικατοπτρίζονται έντονα σε κατηγορίες όπως τα αφρόλουτρα ή τα αφροντούς, ενώ σε άλλες, όπως τα αποσμητικά ή οι κρέμες σώματος, ο καταναλωτής ξοδεύει συγκρατημένα, αναζητώντας περισσότερο από ποτέ την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.

Οι πωλήσεις και στις τρεις κατηγορίες προϊόντων περιποίησης σώματος  -αφρόλουτρα, αποσμητικά, κρέμες σώματος- εξελίσσονται αρνητικά απ’ τις αρχές του 2010, ακόμη και σε υποκατηγορίες που είχαν θετικό πρόσημο έως τα τέλη του 2009. Οι εταιρείες του κλάδου τηρούν στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων ως το τέλος του έτους.

Είναι ενδεικτική η ρήση στελέχους μεγάλης εταιρείας κατά το οποίο «αν καταφέρουμε φέτος να συγκρατήσουμε την πτώση στα επίπεδα κάτω του 3%, θα έχουμε περάσει τη χρονιά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες…». Αυτό, φυσικά, ισχύει για κατηγορίες που μέχρι τα τέλη του 2009 κινούνταν θετικά. Για όσες, όμως, οι απώλειες είχαν ξεκινήσει από πέρυσι, η πτώση αναμένεται μεγαλύτερη.

Προκειμένου να αμυνθούν, οι προμηθευτές της λιανικής προχωρούν σε σημαντική αύξηση των προωθητικών ενεργειών τους στο ράφι. Οι εν λόγω κατηγορίες προϊόντων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και χαρακτηρίζονταν και παλιότερα από έντονες προωθητικές ενέργειες, αλλά αυτές πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Για παράδειγμα, στην κατηγορία των αφρόλουτρων η προσφορά «1+1 δώρο» είναι πια συχνή.

Ωστόσο, με την αναμενόμενη αλλαγή των ισχυόντων για τις προσφορές, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή. «Φαίνεται ότι θα επιτραπούν τρία “κύματα” προωθητικών ενεργειών τον χρόνο ανά κωδικό προϊόντος, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς τελικά θα ισχύσει»», σχολιάζει στέλεχος μεγάλης εταιρείας. Θεωρητικά, οι αλλαγές αποβλέπουν στο να ωφεληθεί ο καταναλωτής.

Όμως, «έτσι θα αλλάξει η λογική με την οποία έμαθαν να δουλεύουν οι εταιρείες έως τώρα», προσθέτει ο ίδιος συνομιλητής, εκτιμώντας ότι με την επιβολή του νέου καθεστώτος στις προωθήσεις «θα ισχύσει ό,τι και μετά την είσοδο του ευρώ, αλλά από την ανάποδη: Οι καταναλωτές θα γίνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθούν με την καινούργια δομή προωθητικών ενεργειών». Σε κάθε περίπτωση τη «συνέχεια» θα τη δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.


Αφρόλουτρα
Ιδιαίτερα ανταγωνιστική είναι η αγορά των αφρόλουτρων-αφροντούς. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα συνεχή λανσαρίσματα νέων προϊόντων με ιδιαίτερα αρώματα ή με διαφορετικές ιδιότητες (που προσφέρουν πχ απολέπιση, σύσφιξη ή αδυνατιστικό αποτέλεσμα).

Την κατηγορία χαρακτηρίζουν οι πολύ έντονες προωθητικές ενέργειες στο ράφι – οι προσφορές του τύπου «1+1 δώρο» είναι πια συνήθεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση αυτή οδήγησε στη μείωση της πιστότητας καταναλωτή στη μάρκα. Ειδικότερα, εκτιμάται σήμερα ότι περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της κατηγορίας γίνονται με τη συνδρομή προωθητικών προγραμμάτων.

 Πίνακας 1: Πωλήσεις αφροντούς και αφρόλουτρων σε όγκο (χιλ. λίτρα)*

 Πωλήσεις  12μηνο έως Μάιο 2009  12μηνο έως Μάιο 2010  Ποσοστιαία μεταβολή (%)
 Ιδιωτικής ετικέτας  2.842  2.645  -6,9%
 Σύνολο  10.201  10.268  0,7%
 * Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη.

 Πηγή: Nielsen MarketTrack

 Πίνακας 2: Πωλήσεις αφροντούς και αφρόλουτρων σε αξία (χιλ. ευρώ)*

 Πωλήσεις  12μηνο έως Μάιο 2009  12μηνο έως Μάιο 2010  Ποσοστιαία μεταβολή (%)
 Ιδιωτικής ετικέτας  6.457  5.938  -8%
 Σύνολο  52.088  50.143  -3,7%
 * Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη.

 Πηγή: Nielsen MarketTrack

Οι πωλήσεις της κατηγορίας σημείωσαν πτώση το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία της Symphony IRI Group, η κάμψη των πωλήσεων στα αφρόλουτρα και τα αφροντούς ήταν της τάξης του 2,39%, σε σχέση με το 2008, ενώ η αξία των πωλήσεων έφτασε τα 42,91 εκατ. ευρώ, έναντι 43,94 εκατ. το 2008. Το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις σε αξία το κατέχουν τα αφρόλουτρα, συγκεντρώνοντας περίπου τα 3/4 της σχετικής αγοράς.

Όπως εκτιμάται, η τάση μείωσης του τζίρου της κατηγορίας ενισχύθηκε από τη σημαντική αύξηση των προωθητικών ενεργειών, μέσω των οποίων οι εταιρείες προσπαθούν να αντισταθούν στην οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την υψηλή διείσδυση της κατηγορίας στη χώρα μας, που ξεπερνά το 85%, δεν αφήνει τα περιθώρια για αξιοσημείωτη επέκταση των πωλήσεων της κατηγορίας στα επόμενα χρόνια.

Μάρκα, άρωμα, προσφορά

Μια από τις κύριες καταναλωτικές τάσεις στην κατηγορία σχετίζεται με το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα που φροντίζουν το δέρμα και διατηρούν την ισορροπία του. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο καταναλωτής αποφασίζει τι προϊόν θα αγοράσει βάσει τριών παραμέτρων: της μάρκας, του αρώματος του προϊόντος και της ύπαρξης ή μη προωθητικών ενεργειών.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την αγοραστική απόφαση, όπως η ευχαρίστηση που δίνει στον χρήστη η χρήση του προϊόντος ή η απαλότητα κι η ενυδάτωση που προσφέρει στο δέρμα του, πράγματα που εκτιμώνται κυρίως από τις γυναίκες.

Από τα πιο σημαντικά πρόσφατα λανσαρίσματα στην κατηγορία είναι αυτό της σειράς Fa Gelee Royale, των μοναδικών αφρόλουτρων/αφροντούς με βασιλικό πολτό, που προστατεύει τη φυσική ισορροπία του pH και προλαμβάνει την ξήρανσή της. Σημαντικά λανσαρίσματα είναι, επίσης, της ανδρικής σειρά Dove Men +Care και της σειράς Palmolive NutraFruits.


Αποσμητικά
Η αγορά των αποσμητικών χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται συνεχώς και σε αξία και σε όγκο. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην εισαγωγή νέων «παικτών» στη κατηγορία, όπως και στις καινοτομίες που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά της.

Τα αποσμητικά χωρίζονται στα ανδρικά και στα γυναικεία, ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση στα καλλυντικά προϊόντα. Μια ειδικότερη κατηγοριοποίησή τους αφορά στον τύπο του αποσμητικού, αφού διατίθενται σε μορφή spray, roll on, cream και stick/gel.

 Πίνακας 3: Πωλήσεις αποσμητικών σε όγκο (χιλ. τμχ.)*

 Πωλήσεις  12μηνο έως Μάιο 2009  12μηνο έως Μάιο 2010  Ποσοστιαία μεταβολή (%)
 Ιδιωτικής ετικέτας  1.280  1.326  3,6%
 Σύνολο  11.165  11.045  -1,1%
 * Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη.

 Πηγή: Nielsen MarketTrack

 Πίνακας 4: Πωλήσεις αποσμητικών σε αξία (χιλ. ευρώ)*

 Πωλήσεις  12μηνο έως Μάιο 2009  12μηνο έως Μάιο 2010  Ποσοστιαία μεταβολή (%)
 Ιδιωτικής ετικέτας  1431  1482  3,6%
 Σύνολο  37253  36470  -2,1%
 * Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη.

 Πηγή: Nielsen MarketTrack

Πάντως, οι δύο σημαντικότερες υποκατηγορίες από άποψη μεριδίων είναι τα spray και τα roll on. Ειδικότερα τα spray, ο μόνος τύπος αποσμητικού που εφαρμόζεται χωρίς επαφή στο δέρμα, χωρίζονται επιπλέον στα αρωματικά και στα spray «υψηλής απόδοσης» (αυτά πλεονεκτούν ως προς το ότι ελέγχουν την εφίδρωση, όπως οι υπόλοιποι τύποι αποσμητικών που εφάπτονται στο δέρμα στην περιοχή της μασχάλης κατά τη χρήση).

Η κατηγορία χαρακτηρίζεται από μιας μεσαίας έντασης εποχικότητα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, που αυξάνει τη ζήτηση των προϊόντων της αυτό το πεντάμηνο περίπου κατά 18%, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο. Αυτό καθορίζει, άλλωστε, σε υψηλό βαθμό την ένταση των προωθήσεων στην κατηγορία κυρίως στη διάρκεια των ζεστών μηνών.

Γυναικεία και ανδρικά
Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών βασισμένα σε μετρήσεις της Symphony IRI Group (δωδεκάμηνο 2009 έναντι 2008), ο ετήσιος τζίρος των γυναικείων αποσμητικών ανέρχεται περίπου στα 22,1εκατ. ευρώ. Η υποκατηγορία παρουσιάζει μικρή υποχώρηση πωλήσεων σε αξία της τάξης του 1,3%, η οποία αποδίδεται στην κάμψη πωλήσεων κατά 1,4% των roll on, της μεγαλύτερης ομάδας των γυναικείων αποσμητικών, με μερίδιο στη σχετική αγορά 58%. Η μείωση αυτή δεν εξισορροπείται από την αύξηση κατά 4% των spray, το μερίδιο των οποίων στην κατηγορία ανέρχεται σε 34%.

Οι πιο πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι οι γυναίκες επιλέγουν προϊόντα με εξειδικευμένα οφέλη, όπως τον περιορισμό των λευκών σημαδιών στα ρούχα και την προστασία της περιοχής της μασχάλης μετά το ξύρισμα. Ταυτόχρονα, οι καταναλώτριες δείχνουν σταθερή προτίμηση σε κωδικούς που παράγουν «ουδέτερη αίσθηση» κι έχουν διακριτικό άρωμα.

Η αγορά των ανδρικών αποσμητικών, ετήσιου τζίρου περίπου 16,9 εκατ. ευρώ, επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη έως εντυπωσιακή για την τρέχουσα χρονική συγκυρία ανάπτυξη της τάξης του 5,5%, που οδηγείται τόσο από τα spray (κατέχουν μερίδιο ύψους 54% στην εν λόγω αγορά), όσο και από τα roll on (μερίδιο 35%).

Σημειώνουμε ότι στα ανδρικά αποσμητικά κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις υπέρ της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του ελέγχου της εφίδρωσης. Τέλος, εντυπωσιακή ήταν το 2009 η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης για τα ανδρικά αποσμητικά κατά 57%, σύμφωνα με στοιχεία της Media Services, πράγμα που δίχως άλλο συνέβαλε στην ενίσχυση της θετικής πορείας της αγοράς τους.

Η διείσδυση της κατηγορίας των αποσμητικών στην ελληνική αγορά είναι αρκετά υψηλή, ιδιαίτερα στα γυναικεία αποσμητικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Centrum για λογαριασμό της Σαράντης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2010, σχετικά με τα αρώματα και τα αποσμητικά, το 86% των ερωτηθέντων ανδρών δήλωσαν ότι αγόρασαν αποσμητικό και το 85% ότι το χρησιμοποίησαν. Αντίστοιχα, οι θετικές απαντήσεις όσον αφορά στην αγορά αποσμητικού ανήλθαν στο 94% των ερωτώμενων γυναικών, και όσον αφορά στη χρήση του στο 97%.


Καινοτομία, lifestyle και διαφήμιση
Τα τελευταία χρόνια στην γκάμα των «κλασικών» αποσμητικών προστέθηκαν προϊόντα που προτείνουν ένα προφίλ μοντέρνου lifestyle. Τα νέα λανσαρίσματα αφορούν κυρίως σε:
• «Πράσινα» αποσμητικά με minerals – συστατικά φυσικής προέλευσης.
• Ήπιες συνθέσεις χωρίς οινόπνευμα, για ευαίσθητες επιδερμίδες.
• Ενισχυμένες συνθέσεις για όσους αθλούνται.
• Ειδικές συνθέσεις για την καταπολέμηση του ιδρώτα στις παλάμες και τα πέλματα.
• Συνθέσεις που δεν αφήνουν λευκά σημάδια στα ρούχα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καινοτομίες των νέων προϊόντων κυρίως εστιάζονται στη διάρκεια χρήσης των προϊόντων, καθώς και στη χρήση φυσικών συστατικών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαφημιστική υποστήριξη των προϊόντων, που πραγματοποιείται κυρίως μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, και πρόσφατα μέσω internet.

Τάσεις
Η οικονομική κρίση έφερε ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες. Οι καταναλωτές, αποκτώντας υψηλή ευαισθησία στον παράγοντα «τιμή προϊόντος», επιδιώκουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τιμής/ποιότητας. Οι εκπτωτικές αλυσίδες καταγράφουν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ενώ ακόμα και στα κλασικά σούπερ μάρκετ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «κλέβουν» μερίδια από τις επώνυμες μάρκες αποσμητικών.

Ωστόσο, τα μερίδια των pl αποσμητικών παραμένουν χαμηλά, σε σχέση με άλλες κατηγορίες προϊόντων, Πολλά νέα λανσαρίσματα εταιρειών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ήταν κοντά ή πάνω από τον τιμολογιακό μέσο όρο.

Ωστόσο, οι καταναλωτές είναι μουδιασμένοι και αγοράζουν με περισσότερη προσοχή τα προϊόντα που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δαπάνες τους και στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει καταγραφεί μικρή πτώση στις πωλήσεις, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις στην κατηγορία του ανδρικού αποσμητικού που κατέγραφαν άνοδο, υποχώρησαν το α’ εξάμηνο του έτους κατά 1,5%.

Σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση της πιστότητας των καταναλωτών παίζουν οι προσφορές, ειδικά τη στιγμή της επιλογής στο ράφι. Αλλά οι ήδη έντονες προσφορές αναμένεται ότι θα ενταθούν περαιτέρω. Παλιότερα οι συνήθεις προσφορές σχετίζονταν με την παροχή επιπλέον ποσότητας, ενώ πλέον συχνές είναι οι εκπτωτικές προσφορές. Η ισχυροποίηση σήμερα των προωθητικών προγραμμάτων ωθεί τους καταναλωτές να «λοξοκοιτούν» πιο τακτικά τα ανταγωνιστικά προϊόντα εκείνων που συνήθως προτιμούν. Όπως εκτιμάται, τουλάχιστον ένα 10% των πωλήσεων της κατηγορίας πραγματοποιείται μέσω κάποιας μορφής προσφοράς.


Κρέμες σώματος
Πτωτικά εξελίχθηκαν πέρυσι οι πωλήσεις στην κατηγορία των κρεμών για το σώμα. Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με βάση τις μετρήσεις της AC Nielsen, η κατηγορία σημείωσε υποχώρηση πωλήσεων κατά 8,9% σε αξία, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κατά τα στοιχεία της Garnier Hellas, η μεγαλύτερη υποκατηγορία της εν λόγω αγοράς είναι εκείνη των ενυδατικών κρεμών, με μερίδιο ύψους 25%, οι πωλήσεις των οποίων, πάντως, υποχώρησαν σε αξία πέρυσι κατά 5,5%. Ακολουθούν με μερίδιο 22% οι κρέμες για τα χέρια, οι πωλήσεις των οποίων υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 4,5%, ενώ οι κρέμες για όλες τις χρήσεις, με μερίδιο 20%, υποχώρησαν κατά 6,5%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι συσφικτικές κρέμες, που κατέχουν μερίδιο 6% και υποχώρησαν κατά 23,4%, και οι αδυνατιστικές κρέμες, με μερίδιο 11%, που υποχώρησαν κατά 11%.

 Πίνακας 5: Πωλήσεις κρεμών σώματος, ενυδατικών και γενικής χρήσης σε όγκο (χιλ. τμχ.)*

 Πωλήσεις  12μηνο έως Μάιο 2009  12μηνο έως Μάιο 2010  Ποσοστιαία μεταβολή (%)
 Ιδιωτικής ετικέτας  183  236  29,4%
 Σύνολο  2.333  2.286  -2%
 * Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη.

 Πηγή: Nielsen MarketTrack

 Πίνακας 6: Πωλήσεις κρεμών σώματος, ενυδατικών και γενικής χρήσης σε αξία (χιλ. ευρώ)*

 Πωλήσεις  12μηνο έως Μάιο 2009  12μηνο έως Μάιο 2010  Ποσοστιαία μεταβολή (%)
 Ιδιωτικής ετικέτας  433  573  32,4%
 Σύνολο  8.259  8.091  -2%
 * Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη.

 Πηγή: Nielsen MarketTrack

Αντίθετα, άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις των κρεμών για τα χείλη, που ενισχύθηκαν κατά 8,3%, καθώς επίσης και των κρεμών περιποίησης των ποδιών, που ενισχύθηκαν κατά 5,1% και το μερίδιό τους ανέρχεται σε 2%.

Η κατηγορία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της περιποίησης του σώματος, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος ανταγωνισμός και να γίνονται συχνά νέα λανσαρίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, η μεν Dove λανσάρισε το Dove visible effects, που προσφέρει 24ωρη ενυδάτωση, η δε Vaseline τα νέα προϊόντα της «Vaseline Aloe Fresh» και «Vaseline Cocoa Butter» σε μορφή gel. Σημειώνουμε ότι φέτος η Nivea επένδυσε στην αγορά των αδυνατιστικών κρεμών, με το λανσάρισμα του «Goodbye Cellulite».

Κατά 12% περισσότερες φέτος οι προσφορές
Η οικονομική κρίση έχει μεταβάλει τις γενικές συνήθειες όσον αφορά στη χρήση των προϊόντων περιποίησης σώματος. Όπως λένε στελέχη των προμηθευτριών εταιρειών, πλέον οι καταναλώτριες αγοράζουν πιο συνετά -κι αυτό αφορά σε όλες τις υποκατηγορίες της εν λόγω αγοράς-, αποφεύγοντας τα προϊόντα που δίνουν την εντύπωση του πολυτελούς και πωλούνται σε πιο ακριβές τιμές. Στον αντίποδα, στηρίζουν τις αξιόπιστες μάρκες, που τους δίνουν τα μέγιστα οφέλη στην πιο προσιτή τιμή (value for money), επιδιώκοντας μάλιστα να τα ψωνίζουν στις πιο οικονομικές τιμές, δηλαδή «έξυπνα» (smart buying).

Στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία επισημαίνουν ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες περιποίησης της επιδερμίδας τους, συνδυάζοντας ποιότητα και προσιτή τιμή.

Η τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών διαμορφώνεται με γνώμονα την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα κι έχει αποτέλεσμα έναν γενικευμένο «πόλεμο» τιμών και προσφορών, που αποβλέπει στη συγκράτηση των μεριδίων αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνεται μια αύξηση των προσφορών από όλες τις εταιρείες και σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της τάξης περίπου του 12%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένεται ότι τα σχετικά προγράμματα θα ενταθούν περαιτέρω.
Η διαφημιστική δαπάνη στην κατηγορία έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Bar soaps και κρεμοσάπουνα

Η υποκατηγορία των σαπουνιών περιλαμβάνει τα bar soaps (σαπούνι σε πλάκα) και τα υγρά κρεμοσάπουνα (αντλία και ανταλλακτικό). Τα πρώτα κατέχουν το 42% της εν λόγω αγοράς και τα υγρά κρεμοσάπουνα το υπόλοιπο 58%. Οι πωλήσεις της αγοράς σαπουνιών ανήλθαν το 2009 σε 34,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών του κλάδου, βασισμένα σε στοιχεία της Symphony IRI Group. Στην υποκατηγορία διαπιστώνεται το καταναλωτικό ενδιαφέρον και για προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση.