Οι γαλακτοβιομήχανοι ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος διακίνησης του φρέσκου γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες τους από τις επιστροφές του προϊόντος. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχο, ο οποίος τους ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των επιστροφών. Οι βιομηχανίες ζητούν από τα σούπερ μάρκετ να μην θέτουν το επιστρεφόμενο γάλα εκτός ψύξης, ώστε μετά την επιστροφή του να είναι δυνατή η κατά τον νόμο χρήση του στην παραγωγή άλλων προϊόντων. Στελέχη του λιανεμπορίου επιρρίπτουν όλη την ευθύνη για τις μεγάλες επιστροφές φρέσκου γάλακτος στις αδυναμίες οργάνωσης και στις σκοπιμότητες των γαλακτοβιομηχανιών.

Τα στελέχη της αγοράς, τα περισσότερα από τα οποία είναι και μέτοχοι σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, επεσήμαναν ότι τα προϊόντα τους καθίστανται ζημιογόνα λόγω και των επιστροφών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη το 12%, τουλάχιστον όσον αφορά στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Αντίθετα, οι μικρότερες φέρονται να έχουν έως μηδενικές επιστροφές, δεδομένης της περιορισμένης -άρα καλύτερα ελεγχόμενης- διανομής.

Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης των επιστροφών

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης διεμήνυσε ότι πέρα από τις ισχύουσες Αγορανομικές Διατάξεις, σχετικά με την αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών και τον σαφή διαχωρισμό του φρέσκου γάλακτος και του γάλακτος υψηλής παστερίωσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν προτίθεται να παρέμβει κανονιστικά στο ζήτημα των επιστροφών. Ωστόσο, προέτρεψε τους εκπροσώπους των γαλακτοβιομηχανιών να επανεξετάσουν το θέμα από κοινού με τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ, ενώ ξεκαθάρισε ότι ζήτημα απαγόρευσης των επιστροφών, όπως προτάθηκε από εκπρόσωπο βιομηχανίας στη σύσκεψη, δεν τίθεται.

Οι λιανέμποροι βάλλουν κατά των βιομηχάνων

‘Ενας εκ των συμμετεχόντων στη συνάντηση, μιλώντας στο greekretail, δήλωσε ότι η εταιρεία του προτίθεται να επιδιώξει άμεσα την επαναδιαπραγμάτευση των επιστροφών με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο επιστροφής του ληγμένου γάλακτος. Ειδικότερα, όπως είπε, θα ζητήσει το γάλα να μην τίθεται εκτός ψύξης, εφόσον λήγει, άλλα να αποθηκεύεται στα ψυγεία των αποθηκών των αλυσίδων, ώστε μετά την επιστροφή του να καθίσταται δυνατή, όπως προβλέπει ο νόμος, η χρήση του για την παραγωγή άλλων προϊόντων, ώστε να μην διατίθεται μόνο ως ζωοτροφή.

Από την πλευρά του, παράγοντας του λιανεμπορίου υπογράμμισε με έμφαση ότι για τις μεγάλες επιστροφές του φρέσκου γάλακτος ευθύνονται οι ίδιες οι γαλατοβιομηχανίες και τα συστήματα logistics που χρησιμοποιούν. Πρόσθεσε, δε, ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ο όγκος των επιστρεφόμενων ποσοτήτων φρέσκου γάλακτος δημιουργείται εξαιτίας της τοποθέτησης στα ψυγεία των αλυσίδων ποσοτήτων του προϊόντος σημαντικά μεγαλύτερων εκείνων που απορροφά η ζήτηση, γεγονός που αποτελεί επιλογή κυρίως των μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες προσπαθούν να καλύπτουν τον διατιθέμενο χώρο του ραφιού με τα προϊόντα τους, εκτοπίζοντας τα προϊόντα των ανταγωνιστών τους.