Για παράνομη λειτουργία του 90% των σούπερ μάρκετ με γωνιές bake-off κάνει λόγο η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, ισχυριζόμενη ότι, με βάση στοιχεία έρευνας που διενήργησε, μόνο 50 έως 60 σούπερ μάρκετ επί ενός συνόλου περίπου 600 σε όλη τη χώρα έχουν προσαρμοστεί και εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία. 'Οπως έγινε γνωστό, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, σε συνεργασία με ιταλικούς και γαλλικούς φορείς του ευρωπαϊκού κλάδου του ψωμιού, προωθεί το αίτημα της απαγόρευσης της δυνατότητας να βαφτίζονται "ευρωπαϊκά" τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης τρίτων χωρών, επειδή και μόνο το ψήσιμό τους γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

‘Οπως τόνισε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μ. Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, «το 90% των σούπερ-μάρκετ με “θερμές γωνιές” λειτουργεί παράνομα και επωφελείται από το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι, με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό». Μάλιστα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «δεν φαίνεται να έχει βούληση να εφαρμόσει τον νόμο».

Ο κ. Μούσιος αντιτάχθηκε στην προοπτική να γίνει δεκτό από την ΕΕ το αίτημα της αρτοβιομηχανίας να καταργηθεί η λέξη «διατηρημένος άρτος από κατεψυγμένη ζύμη» (σσ για τα ψωμιά bake off), καθώς, όπως είπε, “κάτι τέτοιο θα συνιστά παραπλάνηση του καταναλωτή”. Μάλιστα, δήλωσε ότι η ομοσπονδία, σε συνεργασία με ιταλικούς και γαλλικούς φορείς του ευρωπαϊκού κλάδου του ψωμιού, προωθεί το αίτημα της απαγόρευσης της δυνατότητας να βαφτίζονται “ευρωπαϊκά” τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης τρίτων χωρών, επειδή και μόνο το ψήσιμό τους γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τζίρος 1 δισ. ευρώ

Το διακύβευμα του πολέμου μεταξύ αρτοποιείων “της γειτονιάς”, από τη μια, και αρτοβιομηχανιών και σούπερ μάρκετ, από την άλλη, κάθε άλλο παρά μικρό είναι, καθώς ο τζίρος της συνολικής αγοράς άρτου και αρτοσκευασμάτων στη χώρα μας ξεπερνά ετησίως το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 750 εκατ. ευρώ είναι οι πωλήσεις φρέσκου ψωμιού από φούρνους της γειτονιάς. «Τα υπόλοιπα, άνω των 250 εκατ. ευρώ, αφορούν σε πωλήσεις της αρτοβιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ», είπε ο κ. Μούσιος, εξηγώντας ότι οι βιομηχανίες του κλάδου, εκτός από τον τομέα του bake-off, ελέγχουν σε ποσοστό 95% τις πωλήσεις φρυγανιών και ψωμιού για τοστ, το 95% του ψωμιού για τα ταχυφαγεία και το 80% των πωλήσεων του κλάδου των ξενοδοχείων.

‘Οπως παραδέχθηκε, “οι ρυθμοί αύξησης της αγοράς στο κομμάτι των snacks είναι της τάξης του 5%-6% ετησίως, ενώ αντίθετα στο φρέσκο ψωμί δεν υπάρχουν αυξητικές τάσεις”. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει άνοδο στην τιμή του ψωμιού, δεδομένου ότι «ίσως υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή των αλεύρων φέτος, αλλά και γιατί ο κλάδος έχει “αμορτισέρ”, οπότε απορροφά ένα μέρος των ανατιμήσεων…». Σήμερα, η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα, κατά τον κ. Μούσιο, είναι 30% χαμηλότερη από ό,τι στην ΕΕ.

Ο κλάδος των παραδοσιακών αρτοποιών στη χώρα μας αριθμεί περί τα 14.000 καταστήματα, στα οποία απασχολούνται άμεσα 67.000 εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι μεταξύ 27 και 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 30ό Πανελλήνιο Συνέδριο των Αρτοποιών.