Νωρίτερα κατά 20 ημέρες αρχίζουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις, αφού οι έμποροι της Αθήνας αποφάσισαν να μην περιμένουν έως τις 15 Ιουλίου. Το ΥΠΑΝ δεν φέρεται διατεθειμένο να αντιδράσει, καθώς η εν λόγω πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως ανταπόκριση στο κάλεσμά του για μειώσεις ή "πάγωμα" των τιμών. Κόντρα με τους εμπόρους, ωστόσο, δημιουργεί εγκύκλιος του ΥΠΑΝ, με την οποία ανοίγεται ο δρόμος για εκπτώσεις όλο τον χρόνο, μέσω της νομιμοποίησης της αναγραφής των ποσοστών έκπτωσης στις όποιες προσφορές στη λιανική. Οι έμποροι προειδοποιούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων εις βάρος των μικρών λιανεμπόρων, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο της διενέργειας ψευτο-προσφορών εις βάρος των καταναλωτών.

Η «νεκρή αγορά», όπως τη χαρακτηρίζουν οι έμποροι, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών και της ακρίβειας, όπως και τα άδεια ταμεία των καταστημάτων τους κατά τους τελευταίους μήνες, οδήγησαν τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα να σηκώσουν “παντιέρα” και να ξεκινήσουν μόνοι τους τις θερινές εκπτώσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που λένε ότι αυτό αποτελεί μια κίνηση που σκοπό έχει, εκτός του να τονώσει την αγορά, να προλάβει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες χρονιές, όπως την διενέργεια προ-εκπτώσεων εκ μέρους των μεγάλων αλυσίδων, μέσω διαφόρων πρακτικών (πχ προ-κρατήσεις ειδών), που δημιουργούσαν προβλήματα στις μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές.

Το γεγονός ότι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) “παίρνει πάνω της” την απόφαση για την πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων φαίνεται ότι προσφέρει κάλυψη στους εμπόρους που θα θελήσουν να ξεκινήσουν νωρίτερα τις εκπτώσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν φέρεται διατεθειμένη να αντιδράσει, καθώς η εν λόγω πρωτοβουλία των εμπόρων εκδηλώνεται ως ανταπόκριση στο κάλεσμα του υπουργού Ανάπτυξης προς τις επιχειρήσεις -αρχικά των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας- για μειώσεις ή “πάγωμα” των τιμών.

‘Oπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ, «ζητούμε άμεσα από τα μέλη μας να διαθέτουν τα προϊόντα τους με μειωμένες τιμές και να μην περιμένουν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου. Ζητούμε από την Πολιτεία να αντιληφθεί και να στηρίξει την πρότασή μας αυτή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αντιπαρατίθεται στον νόμο που καθορίζει το πλαίσιο».

Απατηλή η απελευθέρωση των εκπτώσεων

Και ενώ οι μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις περιμένουν με αγωνία την επίσημη περίοδο των θερινών εκπτώσεων για να τονώσουν τον τζίρο τους, μια άλλη κόντρα έχει εκδηλωθεί μεταξύ ΕΣΑ και Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, με εγκύκλιό του ανοίγει τον δρόμο για εκπτώσεις όλο τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιό του ο κ. υφυπουργός δίνει το δικαίωμα στους εμπόρους να αναγράφουν τα ποσοστά των εκπτώσεων και στις όποιες προσφορές διενεργούν. Σε επιστολή τού προέδρου του ΕΣΑ, κ. Παναγή Καρέλα, προς τον κ. Βλάχο επισημαίνει ότι, αν αναγράφεται το ποσοστό τής έκπτωσης και στις προσφορές, δίνεται αυτόματα η ελευθερία στις μεγάλες αλυσίδες να διενεργούν εκπτώσεις όλο τον χρόνο. ‘Οπως τονίζει, επειδή μια επιχείρηση είναι αδύνατον να κάνει εκπτώσεις όλο τον χρόνο στο σύνολο των προϊόντων της, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα “φουσκώνονται” οι αρχικές τιμές και θα αναρτώνται εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων στις βιτρίνες, ενώ στην ουσία τα υπό προσφορά προϊόντα θα διατίθενται στις πραγματικές τους τιμές προς εξαπάτηση των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΑ καλεί τον κ. Βλάχο να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η οποία -εκτός των άλλων- προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.