«Αυτό ήταν», σκέφθηκαν κάποιοι, «έγινε θαύμα! Μειώθηκε η τιμή ενός προϊόντος! Οι τάσεις ανόδου των τιμών έως και 40% τους τελευταίους 12 μήνες αναστρέφονται. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για ανατιμήσεις στα τρόφιμα 30%-40% το επόμενο 18μηνο ανατρέπονται! Τι κλίμα αλλάζει! Τα νοικοκυριά γλιτώνουν την οικονομική χρεοκοπία. Η κυβέρνηση τα κατάφερε».

«Αυτό ήταν», σκέφθηκαν οι πιο ψύχραιμοι, «η κυβέρνηση τα κατάφερε. ‘Εσκασε ένα πυροτέχνημα, άντε και κάποιο δεύτερο αύριο μεθαύριο ή και κάποιο τρίτο και κέρδισε τις εντυπώσεις. Εντυπώσεις επικοινωνιακές, πολιτικές, αλλά από ουσία τίποτα. Γιατί η ουσία απαιτεί αλλαγές κόντρα στα συμφέροντα, στις εμπορικές συμφωνίες, στα υπερκέρδη των εταιρειών. Μια ματιά στους ισολογισμούς τους να ρίξει κανείς, αρκεί. Τα καθαρά αποτελέσματά τους φθάνουν έως και 25%!».

«Αυτό ήταν», ίσως σκέφθηκαν οι πιο προχωρημένοι, «πάλι χάθηκε η ουσία των εξελίξεων. Πάλι ξεχάσαμε ότι οι Αγορανομικές Διατάξεις εκδίδονται με τον… σωρό. ‘Οτι η Επιτροπή Ανταγωνισμού παλεύει με τα θηρία χωρίς δυνάμεις, χωρίς πολιτική στήριξη, χωρίς στελέχη, χωρίς προσωπικό, χωρίς πόρους, με μόνη την… αυτοθυσία της μειοψηφίας».

«Αυτό ήταν», ίσως σκέφθηκε ο αναγνώστης των αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ, «η αντιπολίτευση έπαθε αλτσχάιμερ. Ξέχασε όσα έπραξε επί δύο δεκαετίες κι ότι η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε απ’ αυτό την ακρίβεια. Ξέχασε την εκτίναξη των τιμών το πρώτο διάστημα του ευρώ. Ξέχασε τα μέτρα που δεν τόλμησε να λάβει. Ξέχασε ότι στους κόλπους του έχει και στελέχη, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που έχουν διαφορετική άποψη από τους πρώην υπουργούς του…».

«Αυτό ήταν», ίσως σκέφθηκε κι εκείνος που έχει βαρεθεί να ακούει κυβερνητικές εξαγγελίες. «Πάλι χάθηκε το μέτρο. Νέα μέτρα κατά του πληθωρισμού, νέες αρχές -άλλη για τον Αγορανομικό Κώδικα, άλλη για της τιμοληψίες, άλλη για τον ανταγωνισμό, άλλη για τις αθέμιτες πρακτικές, άλλη για τον Καταναλωτή, άλλη… άλλη… Και τελειωμό δεν έχουν».

«Αυτό ήταν», ίσως σκέφθηκαν οι πληροφορούμενοι τα της τελευταίας Κυβερνητικής Επιτροπής. «Ο πρωθυπουργός “έτριξε τα δόντια” στα μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας “μέτρα που να φέρνουν άμεσα αποτελέσματα”. “Σας θέλω όλους μαζί”, τους είπε αυστηρά, και να σου όλοι μαζί, μια μέρα μετά την Κυβερνητική, στο ΥΠΑΝ, να στηρίζουν τα μέτρα Φώλια, με τα οποία μέρες τώρα διαφωνούσαν. Ξέχασαν και την κόντρα για τον ΕΦΕΤ, κι όλοι μαζί αλά μπρατσέτα μπρος στις κάμερες. Αν ήθελαν, ας έκαναν αλλιώς. Ποιος θα ήθελε να γίνει ο αποδιοπομπαίος ενός ανασχηματισμού;».

Και πάμε από την αρχή…

Σκέψεις, συσκέψεις, μέτρα, προτάσεις, παρεμβάσεις, διατάξεις, ρυθμίσεις, ανακοινώσεις, κυρώσεις, αποφάσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, συμφωνίες και… πάλι από την αρχή. Χρόνια τώρα το υπουργείο συζητά με την αγορά, την απειλεί, την προειδοποιεί, ενίοτε συμφωνεί μαζί της, άλλοτε ξεσπά με κυρώσεις… Τσίρκο! Κατά τα άλλα, το κόστος ζωής χάθηκε στην ανηφόρα. «Αυτό ήταν, τίποτα δεν μας σώζει!».