Την... πόρτα στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το ενδεχόμενο σύναψης άτυπων συμφωνιών συγκράτησης των τιμών έκλεισε το ECR, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολιτική παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά. Το ζήτημα των ανατιμήσεων συζητήθηκε εκτάκτως κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μελών του ECR, όπου στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που μετέχουν στο φορέα, αποφάσισαν ότι, εφόσον ζητηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η συμβολή του ECR για τη στήριξη της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει ανταπόκριση, δεδομένου ότι οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονται ελεύθερα, και κάθε επιχείρηση ασκεί τη δική της πολιτική, αποβλέποντας στην εκπλήρωση των στρατηγικών της στόχων και επιλογών.

Κι αυτό, δεδομένου ότι οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονται ελεύθερα και κάθε επιχείρηση ασκεί τη δική της πολιτική, αποβλέποντας στην εκπλήρωση των στρατηγικών της στόχων και επιλογών. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι η ανωτέρω θέση δεν δεσμεύει τον ΣΕΒΤ ή το λιανεμπόριο να δράσουν διαφορετικά στο βαθμό που θα το θεωρήσουν σκόπιμο. Πάντως, εφόσον λιανεμπόριο και βιομηχανία τοποθετούνται αρνητικά στο ενδεχόμενο συμφωνιών με την κυβέρνηση για τις τιμές μέσω του ECR, θεωρείται απίθανο είτε ο ΣΕΒΤ είτε οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να τοποθετηθούν διαφορετικά ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝ, σχετικά με το φλέγον θέμα του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Οι κυβερνητικές προθέσεις

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τα μέτρα για την αναστροφή του ανατιμητικού κλίματος στην αγορά. Οι τελευταίες πληροφορίες τη φέρουν να μελετά τις εξής επιλογές:

  • Άνοιγμα του οργανωμένου λιανεμπορίου στην αγορά καυσίμων.
  • Κατάργηση του Τέλους Εθνικών Οδών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων που εδρεύουν στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.
  • Προβολή ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων για τη συμβολή των καταναλωτών στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στις βιομηχανικές και λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στο κύκλωμα διακίνησης νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και νωπών κρεάτων.
  • Κατάργηση του διπλού χονδρεμπορικού κέρδους στα νωπά φρούτα και λαχανικά.
  • Ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος.
  • Έλεγχοι στις ετήσιες συμβάσεις λιανεμπορίου και βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ετήσιες συμφωνίες λιανεμπορίου και βιομηχανίας προανήγγειλε ότι θα διενεργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε, όπως ανακοίνωσε, να διαπιστωθεί κατά πόσο υφίστανται μηχανισμοί ανατροφοδότησης των ανατιμήσεων, ανάλογοι αυτών που εντοπίσθηκαν στις “κάθετες συμπράξεις” της αγοράς γάλακτος.

Οι προβληματισμοί στο λιανεμπόριο

Στελέχη του λιανεμπορίου, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, διατήρησαν ορισμένες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός που πλήττει την εθνική μας οικονομία δεν είναι εγχώριος, αλλά εισαγόμενος και ουσιαστικά δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς. Πάντως, όπως δήλωσαν, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κινητοποιηθεί, ώστε να περιορίσει, έστω και στο ελάχιστο, το ανατιμητικό κλίμα.

Ειδικότερα, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης να διερευνήσει τις ετήσιες συμφωνίες λιανεμπορίου και βιομηχανίας, εκτίμησαν ότι επί της ουσίας το ΥΠΑΝ δεν θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών. Αναφερόμενοι όμως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα έκδοσης ανάλογων αποφάσεων με αυτών της αγοράς γάλακτος, τις οποίες χαρακτήρισαν καθαρά πολιτικές.

Τέλος, για το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ στα υγρά καύσιμα, τα στελέχη του κλάδου διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο το ΥΠΑΝ θα μπορούσε να λάβει ανάλογη απόφαση, καθότι όπως υποστήριξαν θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις από τους πρατηριούχους, οι οποίοι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι όροι του ανταγωνισμού στην αγορά τους δεν θα αλλάξουν, θα επιμείνουν σε ζητήματα επικινδυνότητας από την εφαρμογή του μέτρου, ζητήματα που εδώ και χρόνια έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πολιτικές συγκράτησης από την ΕΕ

Στο μεταξύ, τα πρώτα θετικά μηνύματα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης των ανατιμήσεων έρχονται από την ΕΕ. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προτείνει σειρά συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση των αυξήσεων των τιμών στα δημητριακά και στο κρέας, με βασικότερα τη μείωση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, την αύξηση της παραγωγής γάλακτος που ενδέχεται να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2008, καθώς και τη μείωση των δασμών για τα δημητριακά. Σχετική αναφορά έκανε προχθές, μεταξύ άλλων, η αρμόδια για θέματα προστασίας των καταναλωτών Επίτροπος, κυρία Μεγκλένα Κούνεβα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μανόλη Μαυρομμάτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.