Αλμα εις ύψος έκανε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός, φτάνοντας το 3,9%, έναντι 3,1% τον Οκτώβριο φέτος και 2,9% τον Νοέμβριο του 2006. Δηλαδή, σε δωδεκάμηνη βάση το πληθωριστικό σάλτο έφτασε τη μονάδα, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, αλλά και των νοικοκυριών. Κύριος υπαίτιος του άλματος, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Νοεμβρίου 2007 εκτινάχθηκε κατά 28,8%, δημιουργώντας ανατιμητικό κύμα. Εξάλλου, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, η αγορά άρχισε να δείχνει σαφή σημάδια απαισιοδοξίας και σκεπτικισμού για τα τεκταινόμενα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το επιχειρηματικό κλίμα τον Οκτώβριο, οπότε ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 109,3 μονάδες από την υψηλότερη τιμή του έτους (111,9 μονάδες) τον Σεπτέμβριο.

Οι ανατιμήσεις του πετρελαίου συμπαρέσυραν σε αυξήσεις (ενδεικτικά) τη στέγαση από 2,3% πέρυσι το Νοέμβριο σε 8,5% τον ίδιο μήνα φέτος, τις μεταφορές από 1,3% σε 5,2% και τα ξενοδοχεία-μαζική εστίαση από 2,8% σε 4,5%. Οσο για τη βενζίνη, ούτε λόγος: στο 12μηνο “τσίμπησε” 17 ποσοστιαίες μονάδες, συμμετέχοντας στο γενικό ανατιμητικό κύμα.

Πάντως, η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα-μη αλκοολούχα ποτά, σε δωδεκάμηνη βάση, “συγκρατήθηκε” στο 4,8% έναντι 4,5%. Ενδεικτικά, σε σχέση με τους “κορυφαίους” των προϊόντων στον χορό των ανατιμήσεων του δωδεκαμήνου, τα άλευρα αυξήθηκαν κατά 16,7%, το ψωμί κατά 14,9%, τα ζυμαρικά κατά 19,3%, τα αυγά κατά 13,2%, τα πουλερικά κατά 11,2%, τα σκληρά τυριά κατά 10,6%, το βούτυρο κατά 21,3%, τα σπορέλαια κατά 22,6% και τα νωπά φρούτα κατά 11,5%.

Κλίμα σκεπτικισμού και απαισιοδοξίας

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, η αγορά άρχισε να δείχνει σαφή σημάδια απαισιοδοξίας και σκεπτικισμού για τα τεκταινόμενα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το επιχειρηματικό κλίμα τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε πτώση, υποχωρώντας στις 109,3 μονάδες από την υψηλότερη τιμή του έτους (111,9 μονάδες) όπου βρισκόταν τον Σεπτέμβριο.

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο ίδιος δείκτης και στην ευρωζώνη, καθώς επίσης και στο σύνολο της ΕΕ, με ρυθμό όμως χαμηλότερο από τους προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα, στο λιανικό εμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανέκαμψε οριακά τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη, έπειτα από τη μεγάλη υποχώρηση που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα.

Εν συντομία οι κλαδικοί δείκτες στην Ελλάδα σημείωσαν την εξής εξέλιξη τον Οκτώβριο:

  • Στη βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στις 100,1 μονάδες, τιμή η οποία είναι η χαμηλότερη του δείκτη για το 2007.
  • Στις κατασκευές καταγράφηκε ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με το δείκτη να ενισχύεται στις 83,7 από 81,5 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σημειώνει το ΙΟΒΕ, το κλίμα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται δυσμενές, καθώς ο δείκτης κινείται πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου (94,1 μονάδες).
  • Μικρή μείωση σημείωσε ο δείκτης και στις υπηρεσίες. Διαμορφώθηκε στις 104,7 μονάδες από τις 106,2 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Κάμψη προσδοκιών στη λιανική

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο σημείωσε ελαφρά πτώση, φθάνοντας τις 121 μονάδες, 2,6 μονάδες χαμηλότερα από το Σεπτέμβριο. Πάντως, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές επιδόσεις (115 μονάδες) ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Η μείωση του δείκτη τον Οκτώβριο αποδίδεται κυρίως στις ηπιότερες εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο των πωλήσεων (60% σε σχέση με το 68% τον προηγούμενο μήνα), ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις πωλήσεις το προσεχές τρίμηνο βελτιώνονται εκ νέου: 70% προβλέπει αύξηση έναντι 66% τον Σεπτέμβριο. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των παραγγελιών είναι θετικές και ενισχύουν και τις προβλέψεις για την απασχόληση, με το 36% να διαβλέπει άνοδο (έναντι 25% τον Σεπτέμβριο).

Πτωτικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες στους υποκλάδους Τρόφιμα- Ποτά- Καπνός, Είδη Οικιακού Εξοπλισμού, Οχήματα- Ανταλλακτικά, Πολυκαταστήματα. Αντίθετα βελτιωμένο εμφανίζεται το κλίμα στον κλάδο Υφάσματα- Ένδυση-Υπόδηση, όπου ο δείκτης σημειώνει τον Οκτώβριο την υψηλότερη επίδοση του έτους.