Ο Πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας» και της «Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας», κ. Γιώργος Λάμπρης, μιλάει για την αναστολή της απεργίας της 6ης Νοεμβρίου, δηλώνοντας συγχρόνως πως η διάσπαση του κλάδου δε συμφέρει κανέναν.

Ο Πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας» και της «Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας», κ. Γιώργος Λάμπρης, μιλάει για την αναστολή της απεργίας της 6ης Νοεμβρίου, δηλώνοντας συγχρόνως πως η διάσπαση του κλάδου δε συμφέρει κανέναν.

το μαγαζί μας: Ποια ήταν η θέση της «Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας» και της «Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας» στην προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου απεργία και ποιο ρόλο διαδραμάτισαν στο όλο θέμα μέχρι την αναστολή της;

Γιώργος Λάμπρης: Για την απεργία της 6ης Νοεμβρίου εμείς ως Ομοσπονδία δεν γνωρίζαμε τίποτα, αφού δεν μας ειδοποίησε κανείς. Από πληροφορίες και μόνο ακούγαμε ότι τα σωματεία «Ενότητα» και «Ελπίδα» θα πραγματοποιήσουν απεργία, έως ότου είδαμε τη σχετική ανακοίνωση που οι πρόεδροί τους εξέδωσαν από κοινού με τα αιτήματά τους. Μεταξύ αυτών η πενταετία που δεν τους ικανοποίησε –παρά την απήχηση που είχε στους περιπτερούχους όλης της χώρας– και η οποία χωρίς να αγγίζει το τέλειο, αποτελεί ένα βήμα μπροστά. Επιπλέον όσον αφορά τα άλλα αιτήματα, δεν αρνούμαστε ούτε την ύπαρξή τους ούτε ότι είναι δίκαια. Στο συνδικαλισμό όμως και την πολιτική πολλά λέγονται και δεν γίνονται και πολλά γίνονται και δεν λέγονται –και με αυτό εννοώ πως δεν μπορείς να ανοίγεις μέτωπα με όλους τους φορείς. Εκτός από μας υπάρχουν και οι ανάπηροι, που έχουν τη δύναμή τους. Είναι ένας ευαίσθητος κλάδος και τυγχάνουν πάντοτε μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να ρωτήσουν αν έχουμε κάνει κάτι ως Ομοσπονδία για τα αιτήματα αυτά. Eίμαι βέβαιος ότι αν είχαν ζητήσει αυτή την ενημέρωση, δεν θα είχαν καν προκηρύξει την απεργία.

Στην πρώτη ανακοίνωση της «Ενότητας» για την απεργία αναφέρονταν και τα σωματεία της Καλαμάτας, της Κοζάνης, της Λιβαδειάς και της Πάτρας. Η Χαλκίδα δεν έχει σωματείο, ενώ η Πάτρα ανήκει στην Ομοσπονδία και μάλιστα ο πρόεδρός της είναι μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας. Έχω στα χέρια μου όλα τα φαξ με τα οποία όλοι οι πρόεδροι δηλώνουν ότι δεν ήξεραν για την απεργία και δεν θα συμμετείχαν. Τα σωματεία μάλιστα της Κοζάνης, της Καλαμάτας και της Λιβαδειάς εντάχθηκαν στην Ομοσπονδία στις 4/11, ενώ το προεδρείο της Κοζάνης ήρθε στην Αθήνα και επισκεφτήκαμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη απεργία, σε επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο της «Ελπίδας» τον κ. Ταβουλάρη, το γραμματέα και τον ταμία της, τους ενημέρωσα για τις ενέργειες που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή ως προς τα αιτήματα που αφορούσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Ταβουλάρης μού ζήτησε να πάμε μαζί με τον πρόεδρο της «Ενότητας», κ. Παλιογιάννη, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αμέσως έκλεισα σχετικό ραντεβού για την επόμενη μέρα (5/11). Κατά τη συνάντηση αυτή η κα Λουκά δεν εκλήθη, με πρωτοβουλία δική μου, διότι είχε ενημερωθεί για τα θέματα αυτά στη συνάντηση που είχαμε με τους συναδέλφους της Κοζάνης. Στο Υπουργείο ο κ. Τσιούμπος, που είναι υπεύθυνος για όλα αυτά τα θέματα, ενημέρωσε τους κ.κ Ταβουλάρη και Παλιογιάννη πως όλα εκείνα για τα οποία τους είχα και εγώ ενημερώσει, έχουν συζητηθεί και συζητούνται σε τακτές συναντήσεις με την Ομοσπονδία.

Ο κ. Ταβουλάρης δήλωσε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις και αποφάσισε την αναστολή της απεργίας, ενώ αργότερα, σε επικοινωνία μου με τον κ. Παλιογιάννη, του ζήτησα την απάντησή του για τη στάση της «Ενότητας» στην απεργία που είχε προγραμματισθεί για την επόμενη μέρα. Το βράδυ, σε συνάντηση που είχαμε στα γραφεία της «Ένωσης» ήρθε και ο κ. Παλιογιάννης και συμφωνήσαμε σε όλα –μεταξύ των οποίων και αυτά που συζητήθηκαν στο Υπουργείο– βάζοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά μας, θα κατεβαίναμε όλοι μαζί σε κινητοποιήσεις.

το μαγαζί μας: Για ποια από τα αιτήματα υπήρξε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Γιώργος Λάμπρης: Τα αιτήματα τέθηκαν σε συζήτηση και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει καλή πρόθεση από το Υπουργείο. Κατά τη συνάντηση που είχαμε τόσο οι απαντήσεις όσο και οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ήταν τέτοιες που να οδηγούν σε λύση των αιτημάτων μας. Μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες με τις οποίες θα σταματήσουν οι εικονικές εξώσεις, ζητήσαμε την κατάργηση της Α΄ Ζώνης –κάτι που θα γίνει σίγουρα– ζητήσαμε ακόμη να προτιμηθούν τα θύματα πολέμου, να καταργηθεί το 20% της αναπροσαρμογής και να πληρώνουμε μόνο τον πληθωρισμό κατ’ έτος. Τέλος ζητήσαμε να καταργηθεί η «γεωγραφική ζώνη» για τους αναπήρους, ώστε αν κάποιος μένει, για παράδειγμα, στην επαρχία, να μπορεί να πάρει περίπτερο στην Αθήνα, καθώς και να αυξηθούν οι διαστάσεις των περιπτέρων σε 2Χ2 τ.μ Εν όψει μάλιστα της Ολυμπιάδας είναι απαραίτητη η αναμόρφωση των περιπτέρων για αισθητικούς λόγους, ενώ πρέπει συγχρόνως να σταματήσει το φαινόμενο της πώλησης τσιγάρων από μη περιπτερούχους.

το μαγαζί μας: Με δεδομένα τα κοινά προβλήματα του κλάδου εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει μελλοντική προσέγγιση μεταξύ των σωματείων και αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις;

Γιώργος Λάμπρης: Η διάσπαση του κλάδου δε συμφέρει κανέναν. Ήδη ο κ. Ταβουλάρης λέει ότι από τον καινούργιο χρόνο θα επιδιώξει τη δημιουργία μόνο ενός σωματείου στον Πειραιά. Εγώ από χρόνια ήμουν αντίθετος στη δημιουργία και δεύτερου σωματείου στην Αθήνα, τη στιγμή που υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες. Προτείνω λοιπόν στους συναδέλφους της «Ενότητας» –κάτι που άλλωστε είχα προτείνει και παλαιότερα– να διαλύσουν το σωματείο τους και να έρθουν στην «Ένωση». Από κει και πέρα θα διεξαχθούν εκλογές και θα ορισθούν μέλη του Δ.Σ.

το μαγαζί μας: Ποια είναι η απάντησή σας σε σχετικό ισχυρισμό της «Ενότητας» και της «Ελπίδας» ότι η Ομοσπονδία λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση, η θητεία της οποίας έχει λήξει από το Σεπτέμβριο του 2001;

Γιώργος Λάμπρης: Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας είναι νόμιμο και η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2003. Θα προκηρυχθούν και θα γίνουν εκλογές –όπως ήδη κάνουν όλα τα σωματεία (Βόλος, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Καλαμάτα, Γιάννενα, Πειραιάς, Ηράκλειο)– ενώ θα προηγηθούν και οι εκλογές της «Ένωσης».