Το ρόλο του θεματοφύλακα των ελληνικών παραδοσιακών αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, του παραδοσιακού πολιτισμικού τους χαρακτήρα και της συνεισφοράς τους στην ελληνική παράδοση συνταγών και γεύσης ιδρύθηκε για να αναλάβει η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Παναγιώτης Μονεμβασιώτης στην ιδρυτική συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕΠΑΖ αριθμεί 23 μέλη που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 300 καταστήματα του κλάδου και εκπροσωπούν παραπάνω από 5.000 εργαζόμενους. Ένας από τους στόχους της ΕΕΠΑΖ είναι «να βοηθήσει την Πολιτεία να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από τη μεγάλη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τον κλάδο να επιτύχει τη βιωσιμότητά του». Σε ερώτηση του FOODReporter, ο κ. Μονεμβασιώτης απάντησε ότι «το ενεργειακό ζήτημα είναι το πιο κομβικό για τον κλάδο». Για τα περισσότερα μέλη της ΕΕΠΑΖ το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε παραπάνω από 100% το 2022, ενώ «ο κλάδος μπορεί να αντέξει 25% έως 30% της επιβληθείσας ανατίμησης». Η ΕΕΠΑΖ ζητά σταθερές συμφωνίες ενεργειακού κόστους με τις εταιρείες, μια εν τοις πράγμασι εξαίρεση από τους κανόνες του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πρωτοφανής ήταν ο ρυθμός αυξήσεων που δέχτηκαν σε πρώτες ύλες κατά το προηγούμενο διάστημα αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες.

Οι επιχειρήσεις τους τις απορρόφησαν κατά μεγάλη πλειοψηφία. Το FOODReporter εισέπραξε την αγωνία των συμμετεχόντων μελών της ΕΕΠΑΖ ότι ενδεχόμενη νέα ανατίμηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Παρότι ο κ. Μονεμβασιώτης διέψευσε την πτώση τζίρου, μέλη της ΕΕΠΑΖ έκαναν λόγο για «μικρότερη μέση απόδειξη» των πελατών τους και για «λιγότερο συχνές επισκέψεις» καταναλωτών στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΠΑΖ
Ιδρυτικά μέλη της ΕΕΠΑΖ είναι οι επιχειρήσεις: Φούρνοι Βενέτη, Τερκενλής, Paul (Madel Food ΕΠΕ), Οικογένεια Στεργίου, Φούρνοι Εστία, Αρτόπολις, Daily Bakery ΑΕ, Σαβοϊδάκης, Φούρνοι Pietris, Κρητικός Φούρνος Γεύσεις ΑΕ, Οικογένεια Σταυράτη, Ηπειρώτικο, Σόβολος, Τα Γιούλια, Γαβριηλίδης, Farine Café – Boulangerie, Ρωξάνη, Φούρνοι Μ. Λεμονής, Μελίρρυτο, Φίλιππος Γαβανάς, Ποντικάκης, D. Stergiou και Φούρνος Σταματάκη. Μετά το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, καθήκοντα πρώτου αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο Παύλος Τερκενλής, δεύτερου αντιπροέδρου ο Παναγιώτης Στεργίου, με γραμματέα τον Παντελή Πασχαλίδη (Paul) και ταμία τον Βαγγέλη Πέλεχα (Ηπειρώτικο).

Δυσβάσταχτο το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού
Ο κ. Μονεμβασιώτης δήλωσε ότι «το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού ενός αρτοζαχαροπλαστείου, από τα περίπου €600.000 που απαιτούσε προ ενεργειακής κρίσης, πλέον απαιτεί περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ» κι ακόμη, ότι «ισούται με την κατασκευή δύο καταστημάτων οργανωμένης ταχυεστίασης (fast food), αλλά και έξι καταστημάτων καφεστίασης». Ανάμεσα στα αιτήματα του κλάδου βρίσκεται και η διαμόρφωση νέου πλαισίου αδειοδότησης των καταστημάτων του κλάδου.

Τα μέλη της ΕΕΠΑΖ έθεσαν ζήτημα «βιωσιμότητας» και «προστασίας των υπό ολοκλήρωση επενδύσεων». Η ΕΕΠΑΖ ζητά ένα «απλό, λειτουργικό πλαίσιο, που θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας» και προτείνει αυτόματη αδειοδότηση από φορείς διττής κατευθύνσεως (υγειονομικού και οικονομικού χαρακτήρα) μέσα σε επτά ημέρες, ή 30 ημέρες για τα διατηρητέα ακίνητα ή εκείνα που ενέχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ζητείται, επίσης, η υιοθέτηση πιστοποιητικού καταλληλότητας ακινήτου, ώστε να μετακυλιστεί στον εκάστοτε ιδιοκτήτη η ευθύνη για τις δηλώσεις χρήσης του κάθε οικήματος.

Ατομικές συμβάσεις, εξαήμερη εργασία, εισαγωγή εργαζομένων
Για τα εργασιακά θέματα, η ΕΕΠΑΖ προτείνει την κατοχύρωση του εξαημέρου -πέραν του 40ώρου- με ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και παράλληλη μείωση μη μισθολογικού κόστους εργασίας για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο. Επιπρόσθετα, πρότεινε τη συντεταγμένη εισαγωγή εργαζομένων από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τη Νότια Αμερική. Τέλος, η ΕΕΠΑΖ ζητά την «καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος και την κατάργηση ατελέσφορων μέτρων όπως το ειδικό τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter