Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου της Ζυθοποιίας Πηνειού, που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ζύθου της εταιρείας στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο της Ζυθοποιίας Πηνειού είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 997.017,24 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (755.600,44 ευρώ) να αφορά σε μηχανολογικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενής ζύμωσης-ωρίμανσης 80hl, φυγοκεντρικού διαχωριστή μπύρας, εμφιαλωτικής μηχανής κουτιού, συστήματος τροφοδοσίας βύνης με BigBags και συστήματος διαχείρισης ψύξης δεξαμενών, ενώ ποσό ύψους 200.206,80 ευρώ προορίζεται για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων επιφάνειας 497.1 τετραγωνικών μέτρων.

Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, η συνολική δυναμικότητα της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας θα αυξηθεί από τα 480.000 κιλά ανά έτος στα 680.000 κιλά. Για την υλοποίηση της επένδυσης, η Ζυθοποιία Πηνειού θα λάβει ενίσχυση 548.359,48 ευρώ με τη μορφή της επιχορήγησης, ήτοι το 55% του ενισχυόμενου κόστους. Ως προς το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης της επένδυσης, το 30% θα προέλθει από εξωτερική χρηματοδότηση (299.105,17 ευρώ) και το 15% από ίδια κεφάλαια (149.552,59 ευρώ).

Η επένδυση των 1,2 εκατ. για τη δημιουργία της μονάδας
Σημειώνεται ότι νωρίτερα φέτος, και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο, πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της εταιρείας που αφορούσε στη δημιουργία της μονάδας στον Πλατύκαμπο. Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος της εν λόγω επένδυσης είχε ανέλθει στο ποσό του 1.187.409,25 ευρώ, με το ύψος της ίδιας συμμετοχής να ανέρχεται στο ποσό των 219.670,71 ευρώ και το ύψος του μεσομακροπρόθεσμου τραπεζικού δανείου στο ποσό των 511.013,44 ευρώ. Το σύνολο της επιχορήγησης για την υλοποίηση της επένδυσης έφτασε τα 456.725,10 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter