Στα 10 εκατομμύρια ευρώ έχει μπει ο πήχης για τις φετινές πωλήσεις της Retail & More, της εταιρείας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ανάπτυξη και επαναλειτουργία των καταστημάτων της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour στην ελληνική αγορά. Αυτό προκύπτει από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2021, την πρώτη οικονομική χρήση της εταιρείας, αν και «μισή», αφού ιδρύθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2021.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Retail & More στην έκθεση διαχείρισής της, με ημερομηνία 31 Μαρτίου, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που εμφανίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έχει οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους και την Ελλάδα, με ενδεχόμενο να αυξηθεί το λειτουργικό κόστος
της εταιρείας και παράλληλα να επηρεαστεί η ζήτηση λόγω μείωσης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Παράλληλα, η πολεμική εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να επιφέρει νέες ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας, καθώς και σε βασικά προϊόντα διατροφής, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Ρωσία είναι δυνατόν να αποτελέσουν πρόσθετο παράγοντα ανοδικής πίεσης των τιμών.

Ωστόσο, καθώς οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν έχουν καμία γεωγραφική ή εμπορική σύνδεση με την εμπόλεμη περιοχή εκτιμάται ότι η πιθανότητα οικονομικών επιπτώσεων στα οικονομικά μεγέθη της κατά την τρέχουσα χρήση 2022 είναι πολύ μικρή. Με βάση τα δεδομένα αυτά, καθώς και το πλάνο για την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour ανά την Ελλάδα, η εκτίμηση της διοίκησης για τις πωλήσεις της χρήσης 2022 ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Δώδεκα καταστήματα ήδη σε λειτουργία
Η επιστροφή του σήματος και των προϊόντων της Carrefour στην Ελλάδα ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ήδη τον Απρίλιο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα πέντε πρώτα καταστήματα Carrefour, με στόχευση σε τουριστικές περιοχές: δύο στη Ζάκυνθο και τρία στη Χαλκιδική. Ακολούθησαν ακόμα έξι καταστήματα σε Θάσο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη και Κω, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό και το πρώτο κατάστημα Carrefour στην Αττική, και συγκεκριμένα στον Πειραιά, στην οδό Γούναρη.

Το πλάνο της Retail & More προβλέπει τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει 25 καταστήματα Carrefour Market και Carrefour Express. Η εταιρεία έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να φέρει στην Ελλάδα και τρεις ακόμα τύπους καταστημάτων: τα Carrefour Bio με βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, τα SUPECO convenience-discount stores, που θα δημιουργηθούν στις εισόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και τα πλήρως αυτοματοποιημένα Carrefour Flash 10/10.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter