Τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις ανάμεσα στις κατηγορίες του οργανωμένου λιανεμπορίου παρουσιάζουν τα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs), κατά 4,2%.

Είναι αυτές οι πιέσεις που δημιουργούν παραπλανητικά συμπεράσματα ως προς τον όγκο των προϊόντων που επέτυχαν πώληση. Παρά τις αυξημένες τιμές τους, τα FMCGs εμφανίζουν αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 0,7% από 1η Ιανουαρίου έως 19 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ. Στην πραγματικότητα όμως, ο συνολικός όγκος πωλήσεων συρρικνώθηκε κατά 2,7%. Με λίγα λόγια, λιγότερα τρόφιμα πωλούνται σε ακριβότερες τιμές και ανεβάζουν λίγο υψηλότερα τη συνολική αξία πωλήσεων.

Η αγορά οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της NielsenIQ, κινείται στο σύνολό της θετικά, με ανάπτυξη κατά 0,9%, η οποία προέρχεται αποκλειστικά από αυξημένες τιμές.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρουσιάζονται στις κατηγορίες του ελαιόλαδου, του συσκευασμένου τυριού και των αλεύρων
Πάντως, είναι φανερό ότι επιμέρους κατηγορίες εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές δυναμικές. Ενδεικτικά, αναφέρονται από τη NielsenIQ οι κατηγορίες του ελαιόλαδου, του συσκευασμένου τυριού και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 22,7%, 9,6% και 9,1% αντίστοιχα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην αύξηση έχουν συμβάλει δυσανάλογα πολύ οι μήνες Μάιος και Ιούνιος του 2022, οι οποίοι έχουν αντικειμενικά παρουσιάσει σημαντικά πιο έντονες ανατιμήσεις, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικά η επιμέρους κατηγορία του συσκευασμένου τυριού έχει πάρει αύξηση τιμών, με παράλληλη μείωση ελαστικότητας της ζήτησης, επειδή συναγωνίζεται πιο ενεργά τα τυριά κοπής μέσα από τις εφαρμογές αγορών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές, μέσα στα πλαίσια των πληθωριστικών πιέσεων, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, επιλέγοντας όλο και περισσότερο προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία κατά βάση πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα. Το FOODReporter έχει αναλύσει και τους λόγους της… αντεπίθεσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες μάρκες και σε unbranded προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των μεριδίων πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Αύξηση του ανταγωνισμού μέσα στα καταστήματα, με αφορμή την τρέχουσα ρευστότητα επιλογών μάρκας, από μέρους των καταναλωτών
Τα στοιχεία της NielsenIQ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι νέες καταναλωτικές κινήσεις, μέσα στο σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν το παρόν της αγοράς της λιανικής, έχει οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικών ετικετών (private labels) στην αγορά, από το 12,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, 13,6% για τους πρώτους έξι μήνες του 2022 (σ.σ. έως 19 Ιουνίου 2022). Την ίδια στιγμή, λιανέμποροι και προμηθευτές, φέρονται να επιδιώκουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εντείνοντας την προωθητική δραστηριότητα μέσα στα καταστήματα, η οποία έχει φτάσει στο 66,4% για το σύνολο των FMCGs.

Εξάλλου, αυξημένο εμφανίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ το επίπεδο των τιμών για τις μεγάλες κατηγορίες της φροντίδας του νοικοκυριού, αλλά και των ειδών προσωπικής περιποίησης κατά 3,4% και 2,1% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να υποχωρήσει σημαντικά σε ποσοστό 5,3% & 3,6%, επίσης κατ’ αντιστοιχία. Μεταξύ των κατηγοριών όπου έχουν σημειωθεί οι πιο υψηλές ανατιμήσεις είναι το αλουμινόχαρτο (16,7%) και οι πάνες (9%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter