Για δεύτερη χρονιά την τελευταία δεκαετία καταγράφεται έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών αγαθών μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς ΗΠΑ έφθασαν το 2021 τα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν 1,4 δισ. δολάρια.Το 2021 είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος, όπου καταγράφεται ελληνικό εμπορικό έλλειμμα ως προς τα αγαθά, ενώ από τα έτη 2012 έως και το 2019 καταγραφόταν ελληνικό εμπορικό πλεόνασμα. Ακόμη, μέσω αμερικάνικων θυγατρικών στην Ελλάδα, φέρεται να εξασφαλίζονται 14.578 θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Οι μεγαλύτερες απόλυτες και ποσοστιαίες αυξήσεις σε εξαγωγές Ελλάδος προς ΗΠΑ προήλθαν από μη τρόφιμα προϊόντα.Τα ορυκτέλαια ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ και ακολουθούν τα προπαρασκευασμένα και συσκευασμένα λαχανικά, με την πρωτοκαθεδρία ανάμεσά τους να διατηρούν οι ελιές.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων προς ΗΠΑ
Οι εξαγωγές τυριών από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα, του ελληνικού ελαιολάδου σε 40,5 εκατ. ευρώ. Τη συνολική ετήσια αξία πωλήσεων των 14,2 εκατ. ευρώ έφθασε ο ελληνικός οίνος. Οι τρεις συγκεκριμένες υποκατηγορίες τροφίμων (τυριά, ελαιόλαδο και κρασί) σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις εξαγωγών προς ΗΠΑ συγκριτικά με το 2020, όμως στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών προς ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει και τα μη τρόφιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες, συνεισφέρουν μόνο ως προς το 5,4%. Πάντως, η αύξηση στις εξαγωγές τροφίμων και ζωντανών ζώων από την Ελλάδα προς τις.

ΗΠΑ για το 2021 καταγράφηκε στο 17,6% συγκριτικά με το 2020 και έφθασε τα 403,2 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία ακριβώς, σημειώθηκε πτώση κατά 13,7% στις εισαγωγές από ΗΠΑ, αν και η απόλυτη τιμή της αξίας των συνολικών εισαγόμενων προϊόντων και ζωντανών ζώων της κατηγορίας είναι πολύ μεγαλύτερη και το 2021 έφθασε τα 1,43 δισ. ευρώ.

Eυκαιρία η αναστολή των πρόσθετων δασμών Airbus
Σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των εξαγόμενων ελληνικών τροφίμων προς τις ΗΠΑ αφήνει, εξάλλου, η πενταετής αναστολή πρόσθετων δασμών Airbus, δηλαδή δασμών ύψους 15% και 25%, σε κατάλογο προϊόντων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνουν και σειρά ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter