Η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το κοινοτικό δίκαιο, παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι Δανοί παραγωγοί να χρησιμοποιούν την καταχωρισμένη ονομασία «φέτα» για τυρί το οποίο προορίζεται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες. Αυτό υποστηρίζει η γενική εισαγγελέας Tamara Ćapeta στις προτάσεις της αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση που εκδικάζεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις περί της προστασίας της φέτας.

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή της Δανίας, η χώρα δε λαμβάνει μέτρα για να προλάβει ή να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς όταν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει συνάψει διεθνή συμφωνία που να εγγυάται την προστασία της ονομασίας της φέτας, υποστηρίζοντας πως η σχετική κοινοτική νομοθεσία αφορά μόνο σε προϊόντα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση της εισαγγελέως
Στις προτάσεις της ωστόσο, η εισαγγελέας τονίζει πως η απαγόρευση εξαγωγών προς τρίτες χώρες τυριού που φέρει την ονομασία «φέτα» και παράγεται στη Δανία μπορεί να δικαιολογηθεί κατ’ επίκληση της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο σκοπός των ΠΟΠ ως δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας είναι να εξασφαλίζονται στους παραγωγούς προϊόντων ΠΟΠ συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειές τους να διατηρούν και να διαφυλάσσουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η επιβίωση των επιχειρήσεων παραδοσιακού χαρακτήρα και διασφαλίζεται η ποικιλομορφία των προϊόντων στην αγορά. Μολονότι το ελεύθερο εμπόριο είναι αναμφίβολα μία από τις αξίες τις οποίες σέβεται η έννομη τάξη της Ένωσης, στο πλαίσιο της προτεινόμενης ερμηνείας λαμβάνονται υπόψη, πέραν των οικονομικών, και άλλα συμφέροντα που συνδιαμορφώνουν την αντίληψη των πολιτών της Ένωσης για το τι συνιστά ποιότητα ζωής».

Σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, που θα εκδώσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, περίπου στο 80% των περιπτώσεων το δικαστήριο συμφωνεί με τις εισαγγελικές προτάσεις.

Ανταγωνισμός για τους Έλληνες παραγωγούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός από δανέζικα προϊόντα «φέτας» αποτελεί επί μακρόν πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας σε αγορές όπου δεν υπάρχουν συμφωνίες για την προστασία της προέλευσης της φέτας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Καναδά, όπου το 2017 το 34,6% των εισαγωγών τυριού φέτας και τύπου «φέτας» προερχόταν από τη Δανία, έναντι 47,3% της Ελλάδας.

Έκτοτε όμως η κατάσταση έχει αλλάξει προς όφελος της χώρας μας, και πλέον το ποσοστό της Ελλάδας ανέρχεται στο 68,1% και αυτό της Δανίας έχει πέσει στο 18,3%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 8,2%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter