Με ρυθμό ανάπτυξης τζίρου σαφώς υψηλότερου του μέσου στον κλάδο, δηλαδή του 3,1% στο επτάμηνο, κινείται ΕΥΣ, η οποία για μια ακόμη χρονιά κερδίζει μερίδια αγοράς, στηριγμένη –πέρα από τη συνεισφορά της τουριστικής αγοράς– στην ωρίμανση των καταστημάτων της που προέρχονται από το δίκτυο της Μαρινόπουλος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στα νέα της καταστήματα και στις ανακαινίσεις παλαιότερων.

Ο πως τονίζουν στελέχη της εταιρείας, τα καταστήματα που προήλθαν από την ενσωμάτωση των δομών της Μαρινόπουλος θα απαιτήσουν πέντε ως έξι χρόνια να ωριμάσουν πλήρως, οπότε τουλάχιστον για μια ακόμη τριετία θα συνεχίσουν να στηρίζουν δυναμικά το τζίρο της αλυσίδας, η οποία παράλληλα επενδύοντας και σε νέα καταστήματα. Ήδη φέτος παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στον τομέα των κατασκευών, η ΕΥΣ εγκαινίασε τη λειτουργία τριών νέων Σκλαβενίτης στη Σπάρτη, την Πάτρα –ειδικότερα στο Ρίο– και στα Τρίκαλα, όπου δημιουργήθηκε ένα υπέρ μάρκετ. Μέσα στο Σεπτέμβριο επρόκειτο να εγκαινιαστεί ακόμη ένα νέο σούπερ μάρκετ της εταιρείας, στη Σκιάθο, με το οποίο αποκτά παρουσία στο νησί.

Σημειώνουμε ότι για την ΕΥΣ τα προαναφερόμενα καταστήματα έχουν στρατηγικές θέσεις στο δίκτυό της. Συνεπώς εισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη των πωλήσεών της. Φέτος δεν αναμένονται άλλες εγκαινιάσεις νέων εμπορικών μονάδων, αλλά ήδη προγραμματίζεται η περαιτέρω επέκταση των δομών της το 2022.

Σε προτεραιότητα e-shop και ανακαινίσεις
Εξάλλου, η προσοχή των στελεχών της ΕΥΣ είναι στραμμένη στο εταιρικό e-shop, το Sklavenitis.gr, το οποίο εμφανίζει ταχεία ανάπτυξη πωλήσεων, αποτελώντας για τον καταναλωτή ένα «εργαλείο ορατότητας των τιμών», όπως λένε, ώστε «ο πελάτης να μπορεί να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του ιστορικού εταιρικού μηνύματος «τόσο φθηνά, όσο πουθενά»…».

Σημειώνουμε ότι προκειμένου το e-shop να συνεχίσει να αναπτύσσει τις πωλήσεις του, η εταιρεία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία ενός δεύτερου dark store της, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδιάζει ένα δεύτερο στην Αττική. Σήμερα στην Αθήνα επί της οδού Πέτρου Ράλλη βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του πρώτου dark store. Στο μεταξύ, ήδη λειτουργεί βοηθητικά, στηρίζοντας τη δράση του e-shop στην πρωτεύουσα, ένας ακόμη χώρος, αλλά χωρίς τις προδιαγραφές του τυπικού dark store. Πρόκειται για τη εγκατάσταση που κληρονόμησε η εταιρεία με την απόκτηση του caremarket.gr, του e-shop που μετεξέλιξε σε sklavenitis.gr.

Στο πεδίο των ανακαινίσεων η αλυσίδα εντείνει την προσπάθειά της με επίκεντρο το δίκτυό της στην Αττική, σε καταστήματα των οποίων ο εκσυγχρονισμός καθυστέρησε, λόγω της ενσωμάτωσης σε αυτήν των 361 καταστημάτων του άλλοτε δικτύου Μαρινόπουλος. Φέτος, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, το πλάνο των ανακαινίσεων έμεινε πίσω, δεδομένου ότι, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί η ριζική αναβάθμιση συνολικά 30-40 καταστημάτων, εκτιμάται ότι θα αναμορφωθούν περίπου τα μισά. Όσο για το σχεδιαζόμενο μεγάλο εταιρικό κέντρο logistics, υπολογιζόμενης έκτασης περίπου 100.000τμ, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν νεότερα, καθώς, όπως μάθαμε, ακόμη εκκρεμεί ο εντοπισμός του κατάλληλου ακινήτου. Σχετικά οι αναζητήσεις της εταιρείας επικεντρώνονται στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, τη μόνη καταλληλότερη να φιλοξενήσει μία τόσο μεγάλη σε έκταση εγκατάσταση.