Πρώτος στον πενταετή πλέον χορό εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο πέρασε πρόσφατα ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών Κρήτης, SYNKA, σύροντάς τον με την απόκτηση της κερκυραϊκής αλυσίδας λιανικής Δήμητρα-Γαλαξίας. Ο SYNKA είχε προ πενταετίας δείξει τις προθέσεις του για την άσκηση επιθετικής πολιτικής ανάπτυξης, εξαγοράζοντας τότε τη νησιωτική αλυσίδα Βιδάλης, αλλά τώρα αιφνιδίασε.

Mε την εξαγορά της Βιδάλης ο SYNKA απέκτησε παρουσία σε οκτώ αιγαιοπελαγίτικα νησιά, ενώ με την ενσωμάτωση τώρα της Δήμητρα-Γαλαξίας επεκτείνεται στο Ιόνιο, αποκτώντας τον τίτλο της εξειδικευμένα «θαλασσοκράτειρας» εταιρείας του κλάδου. Ο αιφνιδιασμός της τελευταίας εξαγοράς του συνεταιρισμού έγκειται αφενός στο ότι παρήλθε αρκετός χρόνος από την προηγούμενή του, χωρίς να διαφανούν, στο μεταξύ, προθέσεις «απομάκρυνσής» του από τα νερά του Αιγαίου, και αφετέρου στο ότι τα στελέχη του κλάδου εκτιμούσαν μάλλον ως σίγουρο το μέλλον της Δήμητρα-Γαλαξίας «σε άλλα χέρια». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι από παλιά η Μασούτης διαπραγματεύτηκε κατ’ επανάληψη την εξαγορά της Δήμητρα-Γαλαξίας, χωρίς αποτέλεσμα και πάντα στο «παρ’ ολίγον», ενώ υποψήφιοι μνηστήρες της κατά καιρούς παρουσιάστηκαν κι άλλοι. Έτσι ο SYNKA ξάφνιασε αρκετούς. Η συμφωνία της εξαγοράς περιλαμβάνει τα 19 καταστήματα της κερκυραϊκής αλυσίδας, εκ των οποίων τα 18 είναι σούπερ μάρκετ και το ένα υπέρ μάρκετ.

Ο νέος χάρτης του SYNKA
Πλέον το δίκτυο SYNKA περιλαμβάνει 51 καταστήματα στην Κρήτη, 16 λιανικής και χονδρικής στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο, προερχόμενα από τη Βιδάλης, και άλλα 19 τώρα στην Κέρκυρα. Συνολικά, έτσι, η εταιρεία ελέγχει 86 σούπερ μάρκετ και cash & carry, ενώ το προσωπικό της, με την ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού της κερκυραϊκής αλυσίδας, θα φθάσει τους 2.000 εργαζόμενους/-ες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του SYNKA, κ. Απόστολος Αλεξάκης, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, «η επέκταση του δικτύου καταστημάτων του συνεταιρισμού αποτέλεσε αναγκαιότητα, δεδομένης της σημερινής επιχειρηματικής πραγματικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και νέες επιθετικές κινήσεις επέκτασης της κρητικής αλυσίδας, πολύ δε περισσότερο εφόσον λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν ότι ο κύκλος της συγκέντρωσης του κλάδου, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, δεν αφορά μάλλον την κορυφή της αγοράς, αλλά τους περιφερειακούς «παίκτες» του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της Δήμητρα-Γαλαξίας, το 2018 η αλυσίδα εμφάνισε κύκλο εργασιών περί τα 38 εκατ. ευρώ και κερδοφόρα αποτελέσματα της τάξης των 223 χιλιάδων ευρώ. Σημειώνουμε ότι ο SYNKA ιδρύθηκε το 1979 από 482 συνιδρυτές, με έδρα τα Χανιά. Στη χρήση του 2018 ο κύκλος εργασιών του διατηρήθηκε στ επίπεδο των 175 εκατ. ευρώ, το μικτό αποτέλεσμά του ενισχύθηκε στα 43,3 εκατ. ευρώ έναντι 40,8 εκατ. ευρώ το 2017, τα προ τόκων και φόρων κέρδη του μειώθηκαν στα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση και τα προ φόρων κέρδη του διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ το 2017. Τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια του συνεταιρισμού ανήλθαν το 2018 σε 19,2 εκατ. ευρώ. Με βάση την άθροιση του τζίρου των δύο εταιρειών, ο SYNKA διαμορφώνει πλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 213 εκατ. ευρώ (βάσει στοιχείων του 2018).