Τη θέσπιση νέων κανονισμών, με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού σήματος συγκεκριμένων προϊόντων διατροφής, όπως το μέλι, η μπίρα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά, προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και να ενισχυθούν αφενός η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών τους και αφετέρου η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εντός κι εκτός των εθνικών συνόρων.

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η σχετική προσπάθεια, το υπουργείο και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή συνεργάζεται με τον Οργανισμό Enterprise Greece, με την πρόθεση να επεκταθεί το δικαίωμα χρήσης του σήματος και σε άλλα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, όπως για παράδειγμα τα υφάσματα, τα χαρτικά κ.ά., αλλά και ιδιότυπα παραδοσιακά προϊόντα, όπως η γούνα, τα είδη λαϊκής τέχνης και τα παραδοσιακά κοσμήματα. Παράγοντες της Γενικής Γραμματείας, μιλώντας στο σελφ σέρβις, σημειώνουν ότι με την εν λόγω πρωτοβουλία το υπουργείο επιχειρεί να ενισχύσει τομείς της παραγωγής, που έχουν προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο εγχωρίως αλλά και στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση του ΑΕΠ της χώρας και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο καταρτίζει νομοσχέδιο αναφορικά με το ελληνικό σήμα, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει δύο βασικές καινοτομίες.

Η πρώτη αναφέρεται στους φορείς απονομής του ελληνικού σήματος. Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υποψήφιων φορέων πιστοποίησης, θα δημιουργηθεί δημόσιο μητρώο φορέων με δικαιοδοσία απονομής του ελληνικού σήματος, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς, που είναι διαπιστευμένοι να το απονέμουν κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO / IEC 17065. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο αποβλέπει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων απονομής και στην επέκταση και προβολή του ελληνικού σήματος. Επίσης με την εν λόγω ρύθμιση θα δημιουργηθεί μια πιο δυναμική αγορά απονομής του σήματος, η οποία θα επιτρέψει την επέκτασή του σε νέες κατηγορίες προϊόντων και περισσότερες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η διαπίστευση του ΕΛΟΤ εγγυάται την αντικειμενικότητα της σχετικής διαδικασίας και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Η δεύτερη καινοτομία αναφέρεται στην αυτόματη απονομή του ελληνικού σήματος σε προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα προβλεφθεί η απονομή του σε προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία ΠΟΠ και ΠΓΕ να γίνεται αυτοδικαίως, μετά από αίτηση του δικαιούχου στον φορέα απονομής. Με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η αυτόματη παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του ελληνικού σήματος σε προϊόντα, για τα οποία έχει ήδη πιστοποιηθεί η προέλευσή τους, χωρίς να απαιτείται σχετικός κανονισμός.

Επίσημο σήμα του ελληνικού κράτους
Σημειώνεται ότι το ελληνικό σήμα προϊόντων και υπηρεσιών καταχωρίζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης των Παρισίων και αποτελεί επίσημο σήμα του ελληνικού κράτους. Είναι το μοναδικό σήμα που διακρίνει προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα ελληνική προέλευση, αναδεικνύοντας την εγχώρια παραγόμενη προστιθέμενη αξία τους. Κριτήρια απονομής ελληνικού σήματος για τα φυσικά προϊόντα (αγροτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, πρώτες ύλες) ορίζεται αποκλειστικά η παραγωγή ή εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, στην ελληνική επικράτεια, ενώ στα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα για την απονομή του σήματος πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή της μάζας της χρησιμοποιούμενης βασικής πρώτης ύλης να προέρχεται από την Ελλάδα. Για τα λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και τις υπηρεσίες ως βασικό κριτήριο απονομής ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής, η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό εξειδικεύεται με τον κανονισμό της απονομής για κάθε προϊόν ή υπηρεσία.