Σε πιλοτική λειτουργία έθεσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το νέο Παρατηρητήριο Τιμών. Υπηρεσιακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τα πρώτα δείγματα από τη λειτουργία του θετικά. Η κανονική εφαρμογή του συστήματος θα είναι εφικτή έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το πρώτο τεστάρισμα του συστήματος έγινε με τιμοληψίες την περίοδο του Πάσχα.

Σημειώνουμε ότι στην παρούσα φάση πρόσβαση στο Παρατηρητήριο Τιμών έχουν μόνο οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου.

Η αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών, η εξωστρέφεια των πληροφοριών και η λειτουργία του συστήματος υπό συνθήκες real time είναι οι τρεις στόχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή σχετικά με το Παρατηρητήριο.

Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν, επίσης, ότι η γενική γραμματεία εξετάζει δύο προοπτικές: Αφενός της συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών με ιδιώτες, ώστε στο Παρατηρητήριο να προσαρμοστεί κάθε προηγμένη τεχνολογική εφαρμογή, αλλά και να γίνονται άμεσα όλες οι αναγκαίες αναβαθμίσεις, και αφετέρου της ανάπτυξης συνεργειών με το ΙΕΛΚΑ, προκειμένου το υπουργείο να λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τιμολογιακά ή άλλα στοιχεία, στα οποία είτε δεν μπορεί να έχει άμεσα πρόσβαση είτε η απόκτησή τους απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη προοπτική, τη συνεργασία της γενικής γραμματείας με ιδιώτες, υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν πως είναι βέβαιο ότι το υπουργείο, μέσω της διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού, θα επιδιώξει να προμηθευτεί το πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα βασιστεί η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών. Το ζητούμενο είναι, αν το υπουργείο θα μπορέσει να συνεργαστεί με ιδιώτες και για το ζήτημα της συλλογής-διαχείρισης του πληροφοριακού υλικού. Πάντως, η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι πως το υψηλό κόστος διαχείρισης του συστήματος από ιδιώτες μάλλον θα καταστήσει απαγορευτική μια τέτοια συνεργασία. Κατά πληροφορίες, σε ετήσια βάση μια ιδιωτική εταιρεία θα ζητούσε περί τα 600.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ένα ανάλογο σύστημα. Από αυτή την άποψη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η όποια συνεργασία με ιδιώτες θα περιοριστεί στην αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος και στην εκπαίδευση του προσωπικού της γενικής γραμματείας, που θα εμπλακεί στις διαδικασίες υποστήριξης του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Αστάθμητοι παράγοντες
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια το Παρατηρητήριο Τιμών να λειτουργήσει κανονικά τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανώς να «σκοντάψει» σε ενστάσεις ή πρόσφυγες, που πολλές φορές κατατίθεται κατά διαγωνισμών, τους οποίους διενεργεί το Δημόσιο. Αν συμβεί κάτι ανάλογο, ο χρόνος εκτέλεσης του project προφανώς θα ξεφύγει από τον προβλεπόμενο βάσει του αρχικού σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι την οργάνωση του νέου Παρατηρητηρίου Τιμών είχε αποκαλύψει ο κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, σε συνέντευξή του ενώπιον του κοινού, στο πλαίσιο του «σελφ σέρβις Food Retail CEO Forum 2018».

Ως προς την οργάνωση και λειτουργία παρατηρητηρίου χρεώσεων των τραπεζών, σε ό,τι αφορά τον τομέα της χρήσης των πλαστικών καρτών, την οποία επίσης εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου στο ίδιο συνέδριο, όπως μαθαίνουμε, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας ήδη έχει ολοκληρώσει τις προδιαγραφές του έργου, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι έτοιμο να προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού αναζήτησης αναδόχου για την υλοποίησή του.