Η βρετανική επιχείρηση online λιανεμπορίου υπέγραψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με τον σουηδικό όμιλο ICA Group, για την ανάπτυξη των online πωλήσεων.

Όπως αναφέρουν διεθνείς σχολιαστές, είναι η πρώτη φορά που η Ocado υπογράφει συνεργασία με ηγετική επιχείρηση τοπικής αγοράς. Η αλυσίδα ICA διαθέτει δίκτυο περίπου 1.300 καταστημάτων και μερίδιο αγοράς περίπου 36%, με κύκλο εργασιών 10,1 δισ. ευρώ. Η Ocado δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία πως αναμένεται να οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα δημιουργηθεί ένα πρώτο αποθηκευτικό κέντρο στη Στοκχόλμη, για την ολοκλήρωση του οποίου θα απαιτηθεί μια τριετία. Η συμφωνία είναι αντίστοιχη των προηγούμενων συμφωνιών που υπέγραψε η Ocado με την καναδική αλυσίδα Sobeys και τη γαλλική Casino. Επίσης, έχει ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας και με άλλον λιανέμπορο, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλύψει ακόμη.

Η λειτουργία της ICA, με τη μορφή του franchising, όπου οι ιδιοκτήτες των μεμονωμένων καταστημάτων έχουν τη ευθύνη της διαμόρφωσης της συλλογής των πωλούμενων προϊόντων και των τιμών λιανικής πώλησης, δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά παράλληλα, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για νέες συνεργασίες στο μέλλον, εάν κριθεί ως επιτυχής.

Σημειώνεται πως η Ocado σημειώνει ζημιές και τα κέρδη της προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο.