Από στις αρχές Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ στη Μ. Βρετανία η απαγόρευση χρήσης των μικροσφαιριδίων, που, όπως τονίσθηκε στη σχετική υπουργική ανακοίνωση, αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση για τη εξάλειψη αυτών των άκρως επικίνδυνων πλαστικών μικροσωματιδίων.

Η απόφαση θέτει τη χώρα στην πρωτοπορία της προσπάθειας μείωσης της ρύπανσης από πλαστικά. Τα μικροσφαιρίδια χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού και έχουν ήδη απαγορευτεί σε ΗΠΑ και Καναδά. Προϊόντα καθημερινής χρήσης που έχουν συχνά στη σύνθεσή τους μικροσφαιρίδια είναι μεταξύ άλλων οδοντόκρεμες, όπου διευκολύνουν τον καθαρισμό και τη λεύκανση των δοντιών, απολεπιστικές κρέμες προσώπου και σώματος, αφρόλουτρα κλπ. Η επικινδυνότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι, λόγω του μικρού μεγέθους τους, περνούν πολύ εύκολα στην τροφική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως από τη δεκαετία του ’90, οπότε ξεκίνησε η χρήση τους, τα μικροσωματίδια καταλήγουν στους ωκεανούς και η κατάποσή τους από θαλάσσιους οργανισμούς τα οδηγεί ενδεχομένως στο πιάτο μας!

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Andrea Leadsom, μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου, τότε γραμματέας περιβάλλοντος, ζήτησε από τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τα καλλυντικά που περιέχουν μικροσφαιρίδια, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση των εταιρειών L’Oreal, P&G και Unilever πως σχεδιάζουν την εξάλειψη των συγκεκριμένων συστατικών από τα προϊόντα τους διεθνώς σε διάστημα 18 μηνών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους βουλευτές της χώρας πως τα υλικά που θα αντικαταστήσουν δεν θα είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον.