Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της υπερδιόγκωσης της ανεργίας, όπως προκύπτει από την έρευνα για την οικονομική κατάσταση και την κατανάλωση των νοικοκυριών (Household Finance and Consumption Survey ή HFCS), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την περίοδο 2009-2014.

Τα συμπεράσματά της δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο Οικονομικό Δελτίο της. Σύμφωνα με την έρευνα, το διάμεσο ύψος της ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων εντός και εκτός σπιτιού μειώθηκε από 6.520 ευρώ το 2009 σε 4.764 ευρώ το 2014, πράγμα που ισοδυναμεί με πτώση 27%.

Στο 10% των νοικοκυριών με τη χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων ετησίως, διαπιστώθηκε μείωση κατά 29% (από 3.144 ευρώ το 2009 σε 2.223 ευρώ το 2014 ήτοι μείωση 921 ευρώ) και στο 10% των νοικοκυριών με την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων ετησίως διαπιστώθηκε μείωση κατά 36% (από 12.700 ευρώ το 2009 σε 8.144 το 2014 ή -4.565 ευρώ). Όπως επισημαίνεται, το διάμεσο ύψος της κατ’ οίκον κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε από 5.050 ευρώ το 2009 σε 3.565 ευρώ το 2014. Συγκρίνοντας το 10% των νοικοκυριών με τη χαμηλότερη σχετική κατανάλωση, οι ερευνητές κατέγραψαν σημαντική μείωση από 2.503 ευρώ το 2009 σε 1.731 ευρώ το 2014.

Αντίστοιχα, στο 10% των νοικοκυριών με την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων ετησίως κατέγραψαν σημαντικότατη μείωση από 8.804 ευρώ το 2009 σε 5.963 ευρώ το 2014, πράγμα που δείχνει ότι η μείωση είναι εμφανώς μεγαλύτερη στα νοικοκυριά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Αυτό συνάδει με τη θέση ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά παρουσιάζουν υψηλότερη οριακή ροπή προς κατανάλωση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους αποτελείται από σχετικά ανελαστικές δαπάνες.