Από αισιοδοξία ότι το 2017 θα κλείσει ανοδικά για το δίκτυό της διακατέχεται η διοίκηση της Δ. Μασούτης, αν και πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά. Παρά την έντονα πτωτική πορεία των μεγεθών του κλάδου –πτώση 9,9% το πρώτο τρίμηνο–, την είσοδο της Σκλαβενίτης στην αγορά της Β. Ελλάδας και το μούδιασμα των καταναλωτών από την ψήφιση του τελευταίου «πακέτου» μνημονιακών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα στελέχη της Δ. Μασούτης πιστεύουν ότι τα έσοδά της φέτος θα υπερβούν τα περυσινά, δηλαδή τα 800,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι πέρυσι η αλυσίδα κατέγραψε ανάπτυξη 6,5% και αύξηση στα προ φόρων κέρδη της κατά 33% έναντι του 2015, στα 36,8 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζει απώλειες φέτος, το ίδιο και η Μασούτης, της οποίας τα έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, και διαμορφώθηκαν στα 250 εκατ. ευρώ έναντι 258 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όμως τα μηνύματα τον Μάιο ήταν σαφώς θετικότερα», σχολιάζει, μιλώντας στο σελφ σέρβις, υψηλόβαθμος παράγοντας της εταιρείας. Όπως εξηγεί, «η αύξηση της τουριστικής κίνησης που αναμένεται και φέτος, σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας, θα της εξασφαλίσουν οριακή ανάπτυξη και αύξηση μεριδίων, δεδομένης της πτώσης της αγοράς…».

Εξάλλου, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του, «το Πάσχα φέτος ήταν ιδιαίτερα άσχημο για τις εταιρείες του κλάδου, ενώ η τοπική αγορά επηρεάσθηκε και από την είσοδο της Σκλαβενίτης, που, όμως, όπως συζητείται, αν και αρχικά κινήθηκε δυναμικά, στη συνέχεια οι ρυθμοί της έπεσαν».

Πάντως, ανεξαρτήτως των όποιων προβλέψεων, η Σκλαβενίτης σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει τις ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα, αφού «κληρονόμησε» από τη Μαρινόπουλος στην περιοχή περίπου 100 σημεία πώλησης, εκ των οποίων περίπου κατά το ένα τρίτο εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

15 νέα καταστήματα φέτος
Η διοίκηση της Δ. Μασούτης αποδίδει την πτωτική πορεία των εσόδων της εταιρείας το πρώτο τετράμηνο του 2017 (-3%) και στο γεγονός ότι πέρυσι τον Απρίλιο είχε καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης 18%, λόγω και της κατάρρευσης των πωλήσεων της Μαρινόπουλος, οπότε «φέτος αντιμετωπίζουμε μια πολύ υψηλή βάση σύγκρισης», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Ένα από τα βασικότερα όπλα αναχαίτισης των πτωτικών τάσεων στα έσοδά της θα είναι για τη Δ. Μασούτης οι νέες επενδύσεις της στην επέκταση των υποδομών της και τις ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων της. Το ποσό που έχει προϋπολογιστεί φέτος για επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν την ίδρυση και λειτουργία συνολικά 15 νέων καταστημάτων.

Η βορειοελλαδική αλυσίδα δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για εξάπλωσή της και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ήδη με τις επενδύσεις της αυξάνει σταδιακά την ακτίνα δράσης του δικτύου της, έχοντας πάντα κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι, μετά την είσοδο της Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα, η Δ. Μασούτης αναπόφευκτα να καθυστερήσει για αργότερα τα όποια σχέδιά της για την Αθήνα, ώστε με όλες τις δυνάμεις της, στο μεταξύ, να διαφυλάξει τα μερίδιά της στις περιοχές όπου έχει ισχυρή παρουσία, ελέγχοντας σήμερα περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.