Το ενδιαφέρον του στις αγορές των Βαλκανίων στρέφει ο κ. Νίκος Βερόπουλος, μετά την υπογραφή του deal για την πώληση της ελληνικής δραστηριότητας του ομίλου του στη Metro. Κατά την πεποίθησή του, τόσο η αγορά της Σερβίας όσο και της ΠΓΔΜ έχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, γι΄ αυτό και το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει γενναία επέκταση των τοπικών δικτύων τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα για τη Σερβία, όπου η τοπική εταιρεία λειτουργεί ήδη έξι καταστήματα, ο σχεδιασμός προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία τεσσάρων νέων σημείων πώλησης, στο Βελιγράδι. Η διοίκηση της αλυσίδας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής επέκτασης σε επαρχιακές πόλεις της Σερβίας, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται, ένα ανάλογο εγχείρημα απαιτεί μεγάλη προσοχή, διότι η αγορά στην περιφέρεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Βελιγραδίου, κυρίως λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου που τη χαρακτηρίζει.

Στην ΠΓΔΜ στόχος της τοπικής εταιρείας είναι να αυξήσει σε βάθος χρόνου το δίκτυό της από τα δώδεκα σημεία πώλησης που είναι σήμερα στα εικοσιδύο, δημιουργώντας δέκα νέα καταστήματα. Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, μέρος των καταστημάτων αυτών θα έχουν μορφή discount, εξυπηρετώντας τις ανάγκες πληθυσμιακών ομάδων της τοπικής αγοράς, στις οποίες η εταιρεία έως σήμερα δεν έχει απευθυνθεί. Ο κ. Νίκος Βερόπουλος, μιλώντας για τα πρώτα βήματα του ομίλου στο εξωτερικό, είπε ότι η εκτός συνόρων δραστηριότητα ξεκίνησε το 1998, οπότε δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα επενδυτικού κόστους μόλις 700.000 ευρώ.

«Έκτοτε τα Βαλκάνια αυτοχρηματοδοτούνται και τα τελευταία χρόνια χρηματοδότησαν την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει στο εξής, τόνισε ότι στις προθέσεις του είναι να αναδιαμορφώσει τις οικονομικές υπηρεσίες του ομίλου και να αλλάξει πλήρως τη δομή του, δημιουργώντας μια εταιρεία holding, υπό την ομπρέλα της οποίας θα ενταχθούν οι δύο τοπικές εταιρείες, στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, καθώς και κάθε άλλη νέα δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά στάθηκε στην περίπτωση των Jumbo, των οποίων την αποκλειστικότητα σχεδιάζει να αναλάβει άμεσα για την αγορά της Σερβίας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης του ομίλου σε τρίτη βαλκανική αγορά, ο κ. Βερόπουλος χαρακτήρισε το σχετικό σενάριο «μακρινή προοπτική».

«Μετρήσαμε τους φίλους μας»
Αναφερόμενος στους Έλληνες προμηθευτές, τόνισε ότι τα δύο δίκτυα στα Βαλκάνια τροφοδοτούνται με προϊόντα και από την Ελλάδα, όμως «μόνο από εταιρείες οι οποίες στήριξαν τον όμιλο τους τελευταίους δύσκολους μήνες. Τους υπόλοιπους προμηθευτές τούς αποκλείσαμε από τα καταστήματά μας» ανέφερε με έμφαση, υπογραμμίζοντας ότι «από τον όμιλο Βερόπουλος κανείς δεν έχασε ούτε ένα ευρώ. Το κρίσιμο αυτό διάστημα μετρήσαμε τους φίλους μας. Μόνο αυτούς θέλουμε! Μόνο με αυτούς θα διατηρήσουμε συνεργασία!». Τέλος, κάνοντας το σχόλιό του για το παρ’ ολίγον deal με τη Σκλαβενίτης, είπε ότι τα capital controls ήταν αυτά που κατέστρεψαν την εταιρεία, καθότι από την καθυστέρηση που υπήρξε χάθηκαν πολλά κεφάλαια για τον όμιλο. Πάντως, ανεξάρτητα από την τροπή που έλαβαν τα πράγματα, ο κ. Βερόπουλος θεωρεί ότι «κάνεις δεν μας αδίκησε».