Στο τέλος Μαΐου ανακοινώθηκε η απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου σχετικά με έναν νέο νόμο, που έχει ως στόχο τη μείωση των ποσοτήτων των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Ειδικότερα, ο νόμος προέκυψε στα μέσα Μαΐου μετά από πρόταση του πολιτικού Arash Derambarsh, που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 υπογραφές με αίτημα τη θεσμοθέτηση της απογόρευσης απόρριψης τροφίμων στα σκουπίδια, από τα καταστήματα του κλάδου.

Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε ομόφωνα από το γαλλικό κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Τα σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένα να δίνουν τα τρόφιμα που περισσεύουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να τα δωρίζουν σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του 2013, το 1/3 έως και το 1/2 των παραγόμενων τροφίμων διεθνώς καταλήγει στα σκουπίδια. Πέραν του προβλήματος που απασχολεί τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο, και αφορά όχι μόνο την επιβάρυνση των οικονομιών (η απόρριψη τροφίμων στοιχίζει δισεκατομμύρια) αλλά και του περιβάλλοντος, ο νέος νόμος προτάθηκε ως λύση στο συνεχώς μεγεθυνόμενο ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, και είναι αυτό της αύξηση των ανθρώπων που δεν έχουν τροφή.

Σύμφωνα με σχολιαστές του γαλλικού τύπου, μπορεί αυτή η κίνηση να έχει θετικό αντίκτυπο σε όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Στη Γαλλία, σε σύνολο 7,1 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, μόνο το 11% προέρχεται από επιχειρήσεις τροφίμων. Το μεγάλο, μέρος τους, το 67%, αποτελούν τα οικιακά απορρίμματα, ενώ το 15% προέρχεται από τα εστιατόρια. Η Γαλλία μάλλον δεν θα είναι η τελευταία χώρα που ψηφίζει έναν σχετικό νόμο. Το θέμα θα έρθει από τον ίδιο πολιτικό στα Ηνωμένα Έθνη, και, μεταξύ άλλων, θα τεθεί προς συζήτηση στη Διάσκεψη για το Περιβάλλον που θα λάβει χώρα στο Παρίσι, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Επίσης, στις αρχές Ιουνίου η Tesco ανακοίνωσε την πιλοτική χρήση ενός application, που δημιούργησε σε συνεργασία με την οργάνωση FareShare, η οποία δραστηριοποιείται στη διανομή τροφίμων σε ομάδες  που έχουν ανάγκη, και τον ιρλανδικό κοινωφελή οργανισμό FoodCloud. Στόχος είναι η διαχείριση των τροφίμων που περισσεύουν κάθε μέρα σε 10 καταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Μέσω του application, τα στελέχη των καταστημάτων θα ενημερώνουν τις παραπάνω οργανώσεις για τα τρόφιμα που περίσσεψαν τη συγκεκριμένη ημέρα, ώστε να κανονίσουν την δωρεάν παραλαβή τους και τη διανομή τους. Η ανακοίνωση ακολούθησε δημοσίευμα που αφορούσε στην απόρριψη 55.400 τόνων τροφίμων από τα καταστήματα και τα κέντρα διανομής της Tesco τον προηγούμενο χρόνο, από τα οποία εκτιμάται πως 30.000 τόνοι αφορούσαν σε τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση.