Χωρίς διοίκηση εδώ και έναν χρόνο παραμένει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος φαίνεται πως όχι μόνο δεν ήταν στις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αφέθηκε κυριολεκτικά να «σέρνεται» από διοικητική, στελεχική, οικονομική και ελεγκτική άποψη. Όμως και επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, με όλα όσα βαραίνουν τις προτεραιότητές της στο πεδίο της διαπραγμάτευσής της με τους δανειστές της χώρας, ο ΕΦΕΤ φαίνεται πως παραμένει εντελώς εκτός των «ραντάρ» των συναρμόδιων υπουργείων.

Συνεπεία των προαναφερομένων εκκρεμεί η ανανέωση της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ από τον Μάιο πέρυσι. Όπως αναφέρουν πηγές του σελφ σέρβις, η νέα σύνθεσή του επρόκειτο να αποφασιστεί μετά τις γιορτές του Πάσχα, με πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αλλαγή στο πρόσωπο του προέδρου της διοίκησης του φορέα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς έναν χρόνο τώρα το ελεγκτικό έργο του έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση (δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική απόφαση, δεν έχει επιβάλει ούτε ευρώ πρόστιμο!).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2015, ενώ έπρεπε να έχει καταρτιστεί και εγκριθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο –το αργότερο τον Δεκέμβριο–, εγκρίθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα. Έτσι, καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του, εφόσον, στο μεταξύ, δεν υπήρξε πρόνοια για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων ώστε να καλύπτονται οι απαιτούμενες δαπάνες. Συνεπώς ο σχεδιασμός του ΕΦΕΤ για το 2015 ισχύει μόνο στα χαρτιά.

Με απώλειες στο προσωπικό
Ο ΕΦΕΤ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, η οποία του στέρησε χρηματοδοτικούς πόρους από το δημόσιο ταμείο, αλλά και προσωπικό. Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει από τον Ενιαίο Φορέα περισσότερα από 15 άτομα, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. «Η πρόωρη συνταξιοδότηση προσωπικού, σε συνδυασμό με το μέτρο της διαθεσιμότητας, του έχουν αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος του δυναμικού του. Από τον ΕΦΕΤ έφυγαν εργαζόμενοι που δεν έπρεπε να αποχωρήσουν. Ενώ οι ίδιοι ήθελαν να παραμείνουν, υποχρεώθηκαν από τις συνθήκες τα τεθούν εκτός μηχανισμού», τονίζουν με έμφαση κύκλοι του ΕΦΕΤ, προσθέτοντας ότι προ κρίσης ο φορέας απασχολούσε συνολικά μόλις 220 εργαζόμενους, όταν για την κανονική λειτουργία του, σύμφωνα με την επίσημε πρόβλεψη, προβλεπόταν ανθρώπινο δυναμικό 530 ατόμων.

Όπως διευκρινίζεται, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί. Τα τελευταία μηνύματα που εκπέμπονται στον φορέα από την κυβέρνηση είναι πως στο επόμενο διάστημα –το οποίο, πάντως, δεν προσδιορίζεται– το δυναμικό του θα ενισχυθεί κατά 100 εργαζόμενους. Από τον ΕΦΕΤ επισημαίνεται, όμως, ότι αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού κι όχι απλώς υπαλλήλων διοικητικού έργου, λόγω του αντικειμένου του και του είδους των ελέγχων που πρέπει να διενεργεί στην αγορά. Μένει να φανεί, αν τα συναρμόδια υπουργεία αναγνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του φορέα, ενισχύοντάς τον με το κατάλληλο για την αποστολή του προσωπικό… Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο φορέας στερείται επίσημης ενημέρωσης για τις επικείμενες αλλαγές στη διοίκησή του, αλλά και στο προσωπικό του γενικότερα. Κάθε πληροφορία φθάνει άτυπα στις υπηρεσίες του, απλώνοντας στην κατάσταση ένα πέπλο ανησυχίας περί του τι μέλλει γενέσθαι.