Πολύ κακό ποδαρικό είχε φέτος η αγορά του κλάδου των σούπερ μάρκετ, καθώς οι πωλήσεις της στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου παρουσίασαν μεγάλη πτώση, μεγαλύτερη, όπως αρχικά εκτιμάται, από τα μέσα επίπεδα μείωσης των εσόδων της κατά το τελευταίο, απογοητευτικό τετράμηνο του 2014.

Στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο για μια συνολική πτώση της αγοραστικής κίνησης οριακά κάτω του 5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2014, αφού ο Ιανουάριος έκλεισε με απώλειες περίπου 4,7% και ο Φεβρουάριος με κάμψη 5%. Βάσει των πρώτων μετρήσεων, φαίνεται ότι στο σύνολό τους οι βασικές κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν πτωτικά. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκαν τα ράφια των μη τροφίμων, ενώ οι κατηγορίες των ειδών διατροφής έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή. Η πτώση του τζίρου στα μη τρόφιμα υπολογίζεται ότι σε κάποιες κατηγορίες ενδεχομένως έφθασε το 9% ή και το 10%, ενώ στα είδη διατροφής σε μέσα επίπεδα οι απώλειες εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν γύρω στο 2,5%.

Ο κόσμος της οργανωμένης λιανικής εμφανίζεται θορυβημένος από τις πολιτικές εξελίξεις. Θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι έως τον Απρίλιο, που θα κλείσει ο κύκλος αξιολόγησης της χώρας από τους εταίρους της, η κατάσταση στην αγορά θα εξελίσσεται στο ίδιο πικρό μοτίβο, ενώ ανάλογη αναμένει την πορεία των εσόδων στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Μάλιστα, το γεγονός ότι το κρίσιμο αυτό τετράμηνο περιλαμβάνει και την αγοραστική περίοδο του Πάσχα, περίοδο υψηλών προσδοκιών τζίρου για όλο τον κλάδο, δημιουργούνται, λένε, «όλες οι προϋποθέσεις ώστε το πλήγμα να είναι σαφώς μεγαλύτερο», τουλάχιστον σε απόλυτη αξία.

Άνεμος στα πανιά της συγκέντρωσης;
«Όσο στην πραγματική οικονομία δεν διοχετεύονται νέα κεφάλαια, όσο το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, όσο η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς στο μάτι του κυκλώνα τόσο το εμπόριο θα βουλιάζει», τονίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ότι «η επιστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία μας, σε συνδυασμό με τον υπαρκτό κίνδυνο των άδειων δημόσιων ταμείων και των ελλειμμάτων, φρεσκάρει τα σενάρια για νέες εξαγορές στην αγορά των σούπερ μάρκετ».

Εκεί που όλα έδειχναν, λοιπόν, ότι μάλλον έκλεισε ο τελευταίος κύκλος των εξαγορών στον κλάδο κι ότι οι ισχυροί αρχίζουν να ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους, πιθανώς για να επανέλθουν με νέα σχέδια επιθετικής επέκτασης στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, αφήνοντας την ελπίδα στους μικρούς και μικρομεσαίους ανταγωνιστές πως, τουλάχιστον προσώρας, τη «σκαπούλαραν», κάποιοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εποχή προσφέρεται όχι για κλείσιμο, αλλά για διεύρυνση του γύρου των εξαγορών και της συγκέντρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται περίπου δεδομένη η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση των δυνάμεων Σκλαβενίτης και Αφοί Βερόπουλοι. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως επιβεβαιώνουν ότι οι δύο πλευρές «τα βρήκανε στο deal…». Αν κάτι καθησυχάζει τον κόσμο της αγοράς, είναι η σκέψη ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας επί ενός νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μακροπρόθεσμα ή, έστω, σε ορίζοντα τετραετίας η αγορά θα ομαλοποιηθεί, μετά την παραζάλη της ύφεσης που την ταλανίζει μια επταετία.