Αν επιτευχθεί αλλαγή νοοτροπίας, με εμπιστοσύνη και αξιοκρατία, ποιότητα στη διακυβέρνηση και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αντίκτυπος θα είναι θετικός, τόσο στον κλάδο μας όσο και στην ευρύτερη ελληνική οικονομία, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης. Μιλώντας στο σελφ σέρβις, χαρακτηρίζει αναγκαία τη στροφή των παραγωγών προς την τυποποίηση για την τόνωση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ποια είναι, τάχα, τα περιθώρια καινοτομίας της βιομηχανίαs για καινοτομίες, με μια αγορά σε πτωτική τροχιά κι έναν καταναλωτή οικονομικά εξουθενωμένο; «Τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας μας, με τα συσσωρευμένα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα να δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο και ανασφάλεια στους καταναλωτές. Αντίστοιχα και ο κλάδος μας πλήττεται από την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έντονη έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, τη συνεχή επιβολή έκτακτων εισφορών, το τεράστιο πρόβλημα επισφαλειών που μαστίζει την αγορά, αλλά και τις διαρκείς αλλαγές στα φορολογικά και διοικητικά μέτρα», απαντά ο κ. Ευάγγελος Καλούσης.

Προσθέτει, όμως, ότι «ακόμη και μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών εξακολουθεί να αποτελεί έναν κλάδο δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφή στην οικονομία της χώρας, κατέχοντας το 27,7% του κύκλου εργασιών της μεταποίησης, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα περισσότερους από 360.000 εργαζόμενους και κάνοντας εξαγωγές που ανέρχονται στα 18,2% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Στην προσπάθεια να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας μας η ελληνική βιομηχανία τροφίμων δίνει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία. Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτομιών αποτελούν βασικά εφόδια, για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για υψηλής ποιότητας προϊόντα που συμβάλλουν, παράλληλα, στη διατήρηση της καλής υγείας. Η Ελλάδα πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων έχει ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους φορείς, όπως είναι τα Πανεπιστήμια, οι ερευνητικοί φορείς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο ΣΕΒΤ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που προωθούν την συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, των νέων ανθρώπων, της γνώσης και της γόνιμης ανάπτυξης, που δουλεύει σκληρά παρά τις δύσκολες συνθήκες και που μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον».

Καταναλωτική εμπιστοσύνη, το σπουδαιότερο κεφάλαιό μας
σελφ σέρβις: Σε τι βαθμό έχει βελτιωθεί το πλαίσιο προστασίας της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων στην Ελλάδα;

Ευάγγελος Καλούσης: Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι ένας κλάδος που κατεξοχήν προάγει την ανταγωνιστικότητα, καθώς αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα του κόστους παραγωγής και των τιμών, διαφυλάττοντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναδιοργανώνουν την παραγωγή, περιορίζουν τα έξοδά τους, συγκρατούν ή ακόμη και μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους και πραγματοποιούν συνεχείς προσφορές, προκειμένου να κρατήσουν τους καταναλωτές τους. Η διατήρηση, άλλωστε, της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα μας συνιστά το σπουδαιότερο κεφάλαιό μας και είναι ένα κύριο μέλημα στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Ακόμη και μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες η ελληνική βιομηχανία τροφίμων δεν θυσιάζει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της και έχει στόχο να ικανοποιήσει στο μέγιστο τις ανάγκες των καταναλωτών της. Επίσης, αναπτύσσει και προωθεί νέα προϊόντα, που στηρίζουν την ελληνική αγροτική παραγωγή και την ελληνική διατροφή και προάγει την εξωστρέφεια του κλάδου. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμός μας υποστηρίζει ότι ο ΕΦΕΤ θα έπρεπε να είναι μία κεντρική αρχή, υπεύθυνη για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων στην αγορά, που θα έχει την κατάλληλη επιστημονική γνώση και την δυνατότητα να πληροφορεί, να ελέγχει, να διορθώνει, συνδράμοντας στο έργο της τη βιομηχανία τροφίμων.


Αύξηση εξαγωγών 20% κατ’ έτος
σελφ σέρβις: Το 2013 η χώρα μας έχασε την ανοδική τάση που κατέγραφε επί χρόνια στις εξαγωγές. Πού αποδίδετε την ανατροπή αυτή και σε τι βαθμό ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει, ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας;

Ευάγγελος Καλούσης: Η εξωστρέφεια αποτελεί κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία της χώρας. Οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων ήταν ανέκαθεν εξωστρεφείς. Η πρώτη εξαγωγική δύναμη της χώρας είναι τα τρόφιμα και ποτά, με σύνολο 4,2 δισ. ευρώ και ποσοστό 18,2% του συνόλου. Τα τρία τελευταία χρόνια οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 20% ανά έτος. Το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα (πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση) έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,2 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2012, εμφανίζοντας μια αύξηση της τάξης του 13%.

Η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων πρέπει να στοχεύει στην ποιότητα, την τυποποίηση και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα και ποτά, που θα προάγουν την ελληνική διατροφή. Η ελληνική παραγωγή πρέπει να στηρίζεται σε περισσότερες εγχώριες πηγές, πράγμα που σημαίνει ισχυρότερη σύνδεση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής με τη μεταποίηση. Η Ελλάδα σήμερα εξάγει ακατέργαστα αγροτικά προϊόντα, ενώ θα μπορούσε να εξάγει τελικά ελληνικά προϊόντα! Η γρήγορη εκμετάλλευση των πόρων από προγράμματα επενδύσεων (ΕΣΠΑ κλπ), με ιδιαίτερη βαρύτητα στον κλάδο των τροφίμων, μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούν παραγωγικές μονάδες μεταποίησης προς όφελος όλων των παραμέτρων της οικονομίας.

Ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα
σελφ σέρβις: Αισιοδοξείτε για την πορεία της οικονομίας; Πιστεύετε ότι το 2014 θα αποτελέσει χρονιά ανάκαμψης;

Ευάγγελος Καλούσης: Ως εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων είμαστε αισιόδοξοι ότι η διέξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει μέσα από την ενίσχυση της πρωτοβουλίας και της δημιουργικότητας και την εξασφάλιση συνθηκών ελεύθερης δράσης, με διαφανείς και σταθερούς κανόνες, που θα στηρίζουν και θα προάγουν την επιχειρηματικότητα. Στηριζόμενοι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των νέων επενδύσεων, μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο και την ευρύτερη οικονομία μέσα στο 2014.

σελφ σέρβις: Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων πόσο δυναμικές θεωρείτε ότι ήταν οι κινήσεις της κυβέρνησης;

Ευάγγελος Καλούσης: Είναι φανερό ότι στον χρηματοοικονομικό τομέα τα αποτελέσματα, με βάση τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι πολύ θετικά. Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών έχουν προωθηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει καταρχάς να δούμε την εφαρμογή τους και βέβαια υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν με ταχύ ρυθμό, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας.

Είμαστε αισιόδοξοι
σελφ σέρβις: Γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, πολυκερματισμός ελεγκτικών μηχανισμών. Τα τρία δεινά του επιχειρείν στην Ελλάδα πέραν, βεβαίως, του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος. Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι η εφαρμογή των μέτρων, που πέρασε η κυβέρνηση, περιόρισε ή θα περιορίσει τα προβλήματα;

Ευάγγελος Καλούσης: Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι κι αυτή ασφαλώς αντιμέτωπη με την πολύπλοκη γραφειοκρατία και την απουσία ενός σταθερού και προβλέψιμου διοικητικού και φορολογικού πλαισίου. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα διευκολύνει και θα αναδεικνύει την επιχειρηματική δράση. Αν επιτευχθεί αλλαγή νοοτροπίας, με εμπιστοσύνη και αξιοκρατία, ποιότητα στη διακυβέρνηση και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αντίκτυπος θα είναι θετικός τόσο στον κλάδο μας όσο και στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και η χώρα μας θα καταφέρει να βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Εμείς στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες με σθένος και εντατική δουλειά, κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και με διάθεση για δημιουργία.