Το 2013, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δεν είχαμε τον αριθμό νέων προϊόντων στον οποίο είχαμε συνηθίσει στις... καλές εποχές. Παρόλα αυτά, σημειώθηκαν αξιόλογα λανσαρίσματα, που ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν. Τα στοιχεία της επιτυχίας τους το 2013 περιγράφονται στην παρουσίασή τους. Για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις βασικές τάσεις που θα καθορίσουν την επιτυχία των νέων προϊόντων, ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων και ποτών..

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην αγορά των τεχνολογικών προϊόντων, οι καταναλωτές που αναζητούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης δεν περιμένουν να βρουν το «WOW» effect, ή αλλιώς να… εκστασιαστούν από ένα προϊόν, αναφέρει ο Dirk Vanderveken, Global Industry Head for Consumer Goods and Retail στην GfK Βελγίου, σε άρθρο του με τίτλο «Need for speed – innovating in the fast-paced world of FMCG». Αυτό που ψάχνουν, κατά κύριο λόγο, σημειώνει, είναι η ευκολία στη χρήση των προϊόντων, η διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, αλλά και η εξοικονόμηση χρημάτων. Λίγοι είναι οι καταναλωτές που αναζητούν συνεχώς νέα προϊόντα στη συγκεκριμένη αγορά.

Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και έχουν ως στόχο να διακριθούν στον τομέα της καινοτομίας, πρέπει να μπορούν να διακρίνουν τις ευκαιρίες και να εφαρμόζουν τις κατάλληλες στρατηγικές για να πετύχουν την ανάπτυξη. «Η καινοτομία», αναφέρει στο σχετικό άρθρο, «είναι άλλωστε το πιο σημαντικό ερέθισμα για σταθερά κερδοφόρα πορεία μια επιχείρησης. Πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν υπερβολικά μεγάλα κεφάλαια και εξαντλούνται στην προσπάθεια να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία αποτυγχάνουν. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν πως τα νέα προϊόντα τους έχουν τη σωστή τοποθέτηση στην αγορά και υποστηρίζονται από συνεχείς ενέργειες μάρκετινγκ».

Οι τάσεις του 2014 στην κατηγορία των τροφίμων
Ο Phil Lempert, guru σε θέματα που αφορούν στα σούπερ μάρκετ, αναφέρθηκε πρόσφατα σε άρθρο του στις τάσεις του 2014. Συνεργαζόμενος στενά με την εταιρεία ConAgra, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις συσκευασμένων τροφίμων των ΗΠΑ, η οποία παράγει και προϊόντα για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, έχει πρόσβαση σε στοιχεία που καταγράφουν την εξέλιξη της αγοραστικής συμπεριφοράς. Στο άρθρο του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην στροφή των καταναλωτών προς μια πιο υγιεινή διατροφή, την απαίτηση για ευκολία αλλά και την ευχαρίστηση που αναζητούν για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν στο άμεσο μέλλον να καλύψουν αυτές τις απαιτήσεις, μέσω της επένδυσης στην καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Μια από τις ενδιαφέρουσες τάσεις που καταγράφει, επίσης, ο Phil Lempert είναι η γέννηση της «Indie-woman». Αναφέρεται στο προφίλ μιας γυναίκας ηλικίας από 27 και πάνω, που ζει μόνη και έχει παιδιά. Ο Lempert θεωρεί πως αυτός ο τύπος γυναίκας θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη της αγοράς των τροφίμων και ποτών (τουλάχιστον στις ΗΠΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έχει στη διάθεσή του ο Lampert (πηγή: Milo.com), αυτές οι γυναίκες έχουν στενούς δεσμούς με τα brands, ενώ παράλληλα αγαπούν το κυνήγι ευκαιριών. Το κλειδί στην προσέγγισή τους είναι ο χρόνος. Θέλουν να μαγειρεύουν αλλά δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο (έρευνα της ConAgra έδειξε πως το 59% των ερωτηθέντων αγοράζει κατεψυγμένο έτοιμο φαγητό σε πολλαπλές μερίδες, λόγω φορτωμένου προγράμματος). Οι εταιρείες θα κερδίζουν αυτούς τους καταναλωτές δημιουργώντας προϊόντα με φρέσκια γεύση και πολύ καλής ποιότητας συστατικά.

Μια επίσης σημαντική παρατήρηση αφορά στο ότι, παρά τη φαινομενική αντίφαση που υπάρχει μεταξύ snacking και υγιεινής διατροφής, η ανάπτυξη αυτής της κατηγορίας, σε συνδυασμό με την απαίτηση για ποιότητα, οδήγησε στην προσφορά προϊόντων που δίνουν μια υγιεινή εναλλακτική πρόταση για ενδιάμεσα γεύματα. Σύμφωνα με την Innova Market Research, πάνω από το 60% περίπου των snack προτείνονται ως μια υγιεινή πρόταση («better for you»). Άρα, προσοχή πρέπει να δοθεί στην αντικατάσταση προϊόντων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, με υγιεινές προτάσεις snacking. Αυτή η τάση αφορά όχι μόνο στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και τα σούπερ μάρκετ, που θα κληθούν να ακολουθήσουν την τάση αυτή στα προϊόντα που τοποθετούν στην έξοδο των ταμείων.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται επίσης σε προϊόντα που συνθέτουν ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωινό. Έρευνα της Mintel καταγράφει (στις ΗΠΑ) πως οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα στις κατηγορίες των αυγών, του ελληνικού γιαουρτιού, του κρέατος, καθώς και των δημητριακών ολικής άλεσης. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα τάση είναι αυτή που αφορά στην ανάπτυξη προϊόντων διεθνούς κουζίνας και επηρεάζεται από την κινητικότητα των πληθυσμών αλλά και από τη διεύρυνση των δυνατοτήτων ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με διαφορετικούς πολιτισμούς και γαστρονομικές συνήθειες.

Παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας για νέα υλικά, τρόφιμα και χρήσεις, ενώ ήδη δοκιμάζουν ξένες κουζίνες ακόμη και σε χώρους μαζικής εστίασης και γρήγορου φαγητού, συνηθίζουν τις νέες γεύσεις και τις αναζητούν μεγαλώνοντας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία εξακολουθούν να παίζουν οι εξελίξεις στον τομέα της συσκευασίας, όπου, πέραν του εντυπωσιασμού και της διαφοροποίησης, έμφαση δίνεται στην παροχή πληροφόρησης στους καταναλωτές αλλά και στην καλύτερη συντήρηση των προϊόντων, καθώς και τη μεγαλύτερη ευκολία χρήσης τους.

Καινοτομία από τα PL
Μια εξίσου σημαντική τάση, που έχουν πάντα στο μυαλό τους οι βιομηχανίες τροφίμων σήμερα, είναι η αύξηση της πιστότητας των καταναλωτών προς συγκεκριμένες αλυσίδες, που κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και μέσω των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με υψηλή ποιότητα και ευρύτητα γκάμας. Όπως έδειξαν και τα στοιχεία έρευνας της ConAgra, το 53% των καταναλωτών πραγματοποιεί επιλέγει την βασική αλυσίδα σούπερ μάρκετ για τις αγορές του, έχοντας ως κριτήριο την καλή ποιότητα των προϊόντων της (PL). Αυτό το εύρημα συμφωνεί και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της PLMA (Private Labels Manufacturers Association), που έδειξε αύξηση των πωλήσεων PL κατά 2,9% σε σχέση με το 2012, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σε πάνω από 108 δισ. δολάρια, ποσό ρεκόρ σύμφωνα με τη Nielsen, η οποία πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων PL, που κάνει πλέον σε πολλές περιπτώσεις δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ PL και supplier brands. Προβλέπεται πως στο μέλλον τα PL δεν θα είναι απλοί μιμητές των supplier brands και οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους νέα προϊόντα, που θα ενσωματώνουν καινοτομίες, τις οποίες τα ίδια τα PL θα έχουν δημιουργήσει. Λιανέμποροι και προμηθευτές ήδη συνεργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι αποκλειστικές νέες σειρές, που φέρουν το brand του σούπερ μάρκετ.