Σε επενδυτική πορεία επιστρέφει το 2014 ο όμιλος Πέντε, σχεδιάζοντας την οργάνωση τεσσάρων νέων καταστημάτων, για τα οποία ήδη προβαίνει σε αγορές οικοπέδων, με ίδια κεφάλαια κατά την πάγια πολιτική του. Η αλυσίδα φέτος εγκαινίασε μόνο ένα νέο σούπερ μάρκετ, στο Άργος. Ο τζίρος της στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα είναι οριακά μειωμένος, τα μερίδιά της, όμως, θα είναι ενισχυμένα, καθώς ο ρυθμός μείωσης του κλαδικού τζίρου είναι μεγαλύτερος.

Πάντως, τα έσοδα της Πέντε φέτος ενισχύονται σε σημαντικό βαθμό από τα πέντε καταστήματα που εγκαινίασε το 2012. Όπως διαφαίνεται, το 2014 για την εταιρεία, δεδομένου ότι φέτος δεν προχώρησε σε επέκταση δικτύου, θα είναι μάλλον μια δύσκολη χρονιά. Η διοίκησή της, ωστόσο, ελπίζει ότι το γενικό κλίμα της αγοράς θα βελτιωθεί, οπότε θα μετριαστούν οι όποιες επιπτώσεις.

Διοικητικοί παράγοντες της Πέντε σημειώνουν ότι το κύριος βάρος των επενδύσεών της έπεσε φέτος στις ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων. Συνολικά στη διάρκεια του 2013 η αλυσίδα ολοκλήρωσε τις εργασίες αναβάθμισης δέκα σούπερ μάρκετ, των οποίων η αποτελεσματικότητα βελτιώθηκε αισθητά μετά την ανακαίνισή τους. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά αποτέλεσμα της Πέντε, η διοίκησή της εκτιμά ότι φέτος θα κινηθούν στα επίπεδα του 2012, δίχως ωστόσο να αποκλείεται μια μικρή κάμψη τους.

Πάντως, η διοίκησή της Πέντε ρίχνει και φέτος ιδιαίτερο βάρος στον παράγοντα κόστος, ώστε να τονώσει το ανταγωνιστικό της προφίλ και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της. Σημαντικά είναι, επίσης, τα οφέλη που αποκομίζει από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να κερδίζουν μερίδιο στο σύνολο του τζίρου του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 έκλεισε για τον όμιλο με αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 2,12% από τα 432,85 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011 στα 442,04 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα ήταν και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη. Η αξία τους από 9,16 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011 διαμορφώθηκε σε 12,39 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 35,37%.

Επένδυση στη μηχανογράφηση
Στις υψηλότερες επιδόσεις της αλυσίδας αναμένεται σταδιακά να συμβάλλει και η αναβάθμιση των μηχανογραφικών της συστημάτων. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης του 1-1,5 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει και το κέντρο αποθηκών της εταιρείας. Παράλληλα, αναβαθμίσθηκαν οι υποδομές των κεντρικών υπηρεσιών της αλυσίδας στη Λένορμαν. Τα στελέχη της Πέντε αναγνωρίζουν ότι οι σημαντικές αποδόσεις από την εν λόγω επένδυση θα έρθουν σε ένα με δύο χρόνια, ωστόσο θεωρούν ότι ήταν επιβεβλημένη και ότι θα συμβάλλει αισθητά στην αποδοτικότητα της αλυσίδας.

Στον τομέα των εξαγορών η Πέντε, αν και η διοίκησή της φέρεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί πιθανές συμφωνίες, δεν βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με μικρότερες αλυσίδες του κλάδου. Πάντως, θεωρεί πως το γεγονός και μόνο ότι η αγορά ακινήτων προσφέρεται σήμερα για την απόκτηση φθηνών καταστημάτων, και μάλιστα σε καλά σημεία, λόγω των πολλών «λουκέτων» στις εμπορικές πιάτσες, καθιστά απρόσφορη την πώληση οργανωμένων έτοιμων καταστημάτων για τους πωλητές.