Με την υπεροψία του ισχυρού και με προαποφασισμένα αποτελέσματα «ελέγχων», έφτασε πριν μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα πολυπληθές κλιμάκιο Ρώσων επιθεωρητών, προκειμένου να αποφανθεί για τις συνθήκες παραγωγής και διακίνησης τροφίμων ζωικής προέλευσης στη χώρα. Στόχος τους, να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς τη Ρωσία προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέατα, αλλαντικά και προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Και το πέτυχαν!.

Κατά την εκτίμησή τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις –ειδικότερα οι δεκάδες μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων– δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι νέοι κανονισμοί ασφάλειας και ποιότητας για τα τρόφιμα, που έχει θεσπίσει η Ρωσία (στο πλαίσιο της νέας τελωνειακής σύμβασης μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου φέτος).

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στο σελφ σέρβις ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις γνώριζαν το περιεχόμενο του νέου κανονισμού και είχαν φροντίσει να προσαρμοστούν απόλυτα στα όσα προβλέπει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, αυτό δεν ήταν αρκετό για τις αρμόδιες ρωσικές αρχές… Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ήταν δειγματοληπτικοί. Ωστόσο, οι Ρώσοι επιθεωρητές υπέθεσαν ότι αφ’ ης στιγμής διαπιστώθηκε πως ορισμένες επιχειρήσεις είχαν κάποιες εκκρεμότητες προσαρμογής στις απαιτήσεις τους, κατ’ αναλογία προβλήματα θα αντιμετώπιζε το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, οπότε απλώς αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα της χώρας τους στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες…

«Οι επιθεωρήσεις θύμιζαν περισσότερο αστυνομικούς ελέγχους κι όχι ελέγχους ειδικών στα τρόφιμα», ανέφερε στο σελφ σέρβις με παραστατικό τρόπο παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ότι «είχαμε την αίσθηση ότι γυρίσαμε πίσω αρκετές δεκαετίες, ενθυμούμενοι μοντέλα ελέγχων, πρακτικές και συμπεριφορές της δεκαετίας του ’70!». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι επιθεωρητές είχαν προηγουμένως επισκεφθεί την Ισπανία, αλλά και τη Γερμανία, όπου συμπεριφέρθηκαν με ανάλογο τρόπο, οπότε θεωρήθηκε εξ αρχής δεδομένο ότι το παιχνίδι της επιθεώρησης ήταν χαμένο για όλους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην Ισπανία οι Ρώσοι επανήλθαν μετά από λίγες εβδομάδες και άναψαν «πράσινο», άγνωστό γιατί, σε έναν μικρό μόνο αριθμό εταιρειών για την επανεξαγωγή προϊόντων τους στη ρωσική αγορά.

Στρατηγική ανατροπής εμπορικών ισοζυγίων
Στο κρίσιμο ερώτημα «γιατί κινήθηκαν με τον τρόπο αυτό οι ρωσικές αρχές» απάντηση επιχειρούν να δώσουν αρμόδιοι παράγοντες της χώρας μας, υποθέτοντας ότι η στάση τους ενέχει πολιτική σκοπιμότητα, δεδομένου ότι, ενώ η χώρα μας ουσιαστικά δεν εισάγει τρόφιμα από τη Ρωσία, εξάγει σε αυτήν σε ετήσια βάση τρόφιμα και ποτά συνολικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Γενικότερα φαίνεται ότι η Ρωσία με την ισχύ της μεγάλης δύναμης επιχειρεί να ανατρέψει υπέρ της τις ισορροπίες στο εμπορικό της ισοζύγιο με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων η ελληνική.

Μένει οι οικονομικοί διπλωμάτες να διαλευκάνουν το υπόβαθρο των ρωσικών σκοπιμοτήτων και να εντοπίσουν το παρασκήνιο, πολιτικό ή άλλο, που κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Οι εποχές είναι δύσκολες για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, αν υπάρχει κάποια ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αυτή βρίσκεται στην εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς στην εσωτερική αγορά η ικμάδα της ζήτησης έχει χαθεί. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει και οι αρμόδιες αρχές αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να απελευθερώσουν σταδιακά τις εξαγωγές των ελληνικών βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων προς τη Ρωσία.