Σε χρονιά με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον εξελίσσεται το 2013 για την Ι & Σ Σκλαβενίτης. Η διοίκησή της παρά την περιπέτεια της αγοράς για έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, αποφάσισε να εντείνει τις επενδύσεις της, επεξεργαζόμενη φέτος δύο διαφορετικά project.

Το πρώτο αφορά στην επέκταση του δικτύου της με νέα σημεία πώλησης και το δεύτερο στη διεκδίκηση, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται πλησίον της Αττικής Οδού.Σχετικά με την επέκταση του δικτύου της Σκλαβενίτης, σύμφωνα με παράγοντες της διοίκησής της, φέτος πρόκειται να εγκαινιαστεί η λειτουργία συνολικά έξι νέων σούπερ μάρκετ.

Τα πρώτα τρία θα εδρεύουν στον Κολωνό, το Ίλιον και τον Γέρακα. Όπως εκτιμάται, οι τρεις μονάδες θα είναι έτοιμες σύντομα –η μία εξ αυτών μάλιστα, επρόκειτο να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό μέσα στον Μάιο. Για τις θέσεις των υπόλοιπων τριών καταστημάτων αποφεύχθηκαν οι αποκαλύψεις. Σήμερα η Σκλαβενίτης λειτουργεί συνολικά 86 καταστήματα, άρα ως το τέλος του έτους φιλοδοξεί να αυξήσει τον αριθμό τους σε 92. Σημειώνουμε ότι τα 5 εξ αυτών είναι μικρά σημεία πώλησης, που λειτουργούν υπό το σήμα Fresh Market.

Πρόκειται για brand το οποίο επεδίωξε να καθιερώσει πριν από χρόνια η αλυσίδα, δίχως ωστόσο να οδηγηθεί σε επιτυχή αποτελέσματα, οπότε το εγκατέλειψε «προσωρινά».Σε ό,τι αφορά το δεύτερο επενδυτικό project της εταιρείας, αυτό της απόκτησης ακινήτων του δημοσίου επί της Αττικής Οδού, όπως αναφέρουν πληροφορίες πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή της Κάντζας.Τα ακίνητα της Κάντζας Ήδη, όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά, εγκρίθηκαν και τα δύο επενδυτικά σχήματα που είχαν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους, τα οποία και συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός αφορά στην αξιοποίηση Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης και διεκδικείται από την Κάντζα Ανώνυμη Εταιρεία Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης και την Ι & Σ Σκλαβενίτης. Η εμπλοκή της τελευταίας στον διαγωνισμό, όπως ήταν αναμενόμενο, κέντρισε το ενδιαφέρον της αγοράς, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο τις φήμες περί του ενδιαφέροντος της εταιρείας να οργανώσει στην Αττική κέντρο logistics, ώστε να περιορίσει τα κόστη της λειτουργίας της, θέτοντας τις βάσεις για την επέκτασή της και εκτός των συνόρων της Αττικής.

Η διοίκηση της αλυσίδας κρατά, πάντως, κλειστά τα χαρτιά των σχεδίων της σχετικά με την Κάντζα, ενώ, βέβαια, εκκρεμεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας του διαγωνισμού, που θα αναδείξει την πλειοδότρια εταιρεία ως νέο ιδιοκτήτη των εν λόγω ακινήτων.Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεών της, η εταιρεία αναμένει και φέτος σημαντική στήριξη από τα νέα σημεία πώλησης που θα της εξασφαλίσουν επέκταση μεριδίου αγοράς. Οι πωλήσεις της το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες, απέδωσαν περιορισμένη άνοδο, πλησιάζοντας τα 1,3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τζίρος της Σκλαβενίτης το 2011 ανήλθε στα 1,26 δισ. ευρώ, ενώ τα μικτά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 308,38 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 19,287 εκατ. ευρώ. Επισημαίνουμε ότι και για το 2012 η αλυσίδα θα ανακοινώσει κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα. Μάλιστα, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αναμενόταν άμεσα, πιθανώς σε χρόνο που το παρόν τεύχος θα όδευε στο τυπογραφείο.